Přejít k hlavnímu obsahu

Krkonoše bez lyží a se slunečníkem. Na co hory lákají v létě

Krkonoše nejsou jen báječným místem na zimní radovánky, ale i ideální lokalitou pro kratší vycházky i dlouhé túry. Zároveň musíme říct, že Krkonoše nejsou jen Sněžka. Nabízí totiž spoustu krásných míst. Ta nejlepší jsme pro vás sepsali do následujících řádků.

Krkonoše jsou v našich podmínkách jedinečné. Nikde jinde u nás totiž nenajdeme tak zvlněnou náhorní plošinu s vystupujícími kopci, arktické a alpinské tundry, drsné klima, kamenité pruhy, terasovité uspořádání terénu a další specifika, kterých si všimne snad každý návštěvník.

Nejpopulárnější místa samozřejmě patří přímo na území Krkonošského národního parku. Tenhle poklad si totiž musíme šetřit, abychom měli kde se kochat nádhernou přírodou po celý rok.

Sněžka a její blízké okolí

Pochopitelně, říkáme sice, že Krkonoše nejsou jenom Sněžka, ale Sněžka je jejich dominantou a nemůžeme ji nezmínit. Nejvyšší hora České republiky dosahuje nadmořské výšky 1 603 metrů, prochází jí česko-polská hranice a původně se jmenovala Sněžná, od sousloví „sněhem pokrytá“. Už to samo o sobě něco naznačuje.

Hora má svůj specifický tvar a její velikosti na české straně báječně kontrastuje Obří důl, Úpské rašeliniště a Obří hřeben. Zatímco dříve byla spíše významným poutním místem, dnes na ni celoročně proudí davy turistů, kteří touží po aktivně stráveném dni nebo bezkonkurenčním výhledu na okolní krajinu – na Luční boudu, Obří důl, rašeliniště, vidět je odsud i na lyžařský areál v Peci pod Sněžkou a na další místa.

Sněžka
Na Sněžku prostě musí každý Čech. Jen se jich tam často i s Poláky sejde víc než dost...
Zdroj:
Shutterstock

Na samotném vrcholu stojí rotundová kaple sv. Vavřince, Polská bouda s meteorologickou stanicí, základová deska České boudy, která už na Sněžce není, a Česká poštovna, nejvýše postavená poštovna v Česku.

Dostat se sem můžete lanovkou z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu nebo pěšky z Pece pod Sněžkou, nejkratší cesta vede přes Obří důl a v zimě bývá uzavřená. Chcete-li i v zimních měsících vsadit na jistotu, vydejte se schůdnější cestou přes Růžovou horu a takřka podél lanovky pak na vrchol Sněžky.

Ze Špindlerova Mlýna se na Sněžku dostanete po polské straně od Špindlerovy boudy nebo kolem Kozích hřbetů a přes Luční boudu. Další možností je výlet z druhé stran - z Pomezních bud. 

Pec pod Sněžkou

Samotné městečko Pec pod Sněžkou leží v malebném údolí ohraničeném jednak Sněžkou a jejím okolím a jednak známým a oblíbeným lyžařským areálem. Obec má něco přes 600 stálých obyvatel a poskytuje naprosto komfortní zázemí turistům i vyznavačům zimních a letních sportů – je zde samoobsluha, několik menších obchůdků, velké množství ubytovacích možností, restaurací, hospůdek a barů, wellness, bobová dráha, lanový park a další.

Dominantou Pece je milovaný i nenáviděný Hotel Horizont, který naprosto nepřehlédnutelně ční nad městem už od 70. let. Návrh vznikl v roce 1965, ke konečné kolaudaci došlo v roce 1979. Dodnes plní svůj původní účel, ale nutno dodat, že jde o jednu z nejkontroverznějších krkonošských staveb, která se podle názorů jejích odpůrců do krajiny prostě nehodí.

Pec pod Sněžkou
Jedním z turistických center v Krkonošském národním parku je Pec pod Sněžkou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Když pomineme Horizont, najdeme v Peci i hezčí místečka – Velkou pláň posetou chatami a penziony, kapličku Panny Marie z počátku 20. století, stojící na hlavním parkovišti pod stanicí lanovky na Sněžku, nebo budovu Hospody na Peci, která tu stojí už od roku 1793. Zapomenout nesmíme na nádherný výhled na Sněžku z Hnědého vrchu a Vysokého svahu.

Od roku 1511 až do roku 1959 se v Peci těžila měděná ruda a arsenopyrit, obec ale vznikla až ve 2. polovině 16. století jako jedna ze tří částí Velké Úpy.

Špindlerův Mlýn

Samozřejmě, tím provařenějším střediskem v Krkonoších je Špindl. Zdejší lyžařský areál skládající se z částí Svatý Petr a Medvědín je prý tím nejoblíbenějším u nás. Žije tu asi 1 400 lidí. Dříve se obec jmenovala Svatý Petr, dnes už se tak jmenuje jen část obce. K obci patří i Luční hora, druhá nejvyšší hora Česka, která je tedy logicky nejvyšším bodem Špindlerova Mlýna.

První zmínky o Špindlerově Mlýně také pocházejí z 16. století, stejně jako ty o Peci. A i tady se hovoří o hornících zpracovávajících železnou rudu.

Špindlerův Mlýn
Špindlerův Mlýn je pravděpodobně nejpopulárnější horské středisko v Česku.
Zdroj:
Tatiana Diuvbanova / Shutterstock

Dnes je zde perfektní zázemí pro vyznavače zimních i letních sportů, nespočet restaurací, hospod a barů, obchodů, je tu dokonce i aquapark. Opomenout nesmíme dvě památky – notoricky známý Bílý most z roku 1911 a kostel sv. Petra a Pavla z let 1802-1807, do jehož zvonu bylo prý přidáno stříbro.

Špindl je úplnou křižovatkou turistických cest. Vede z něj přímá trasa na Sněžku dlouhá asi 10 km, dá se odsud jít přes Výrovku přímo do Pece, za návštěvu stojí Špindlerova bouda nad obcí, odkud se v letních měsících můžete klikatou silnicí svézt na koloběžce, a byl by hřích nepodívat se na pramen Labe, Kozí hřbety nebo Sněžné jámy.

Pančavský vodopád

Pančavský vodopád ve Špindlerově Mlýně, přesněji řečeno v Labském dole, nejen že je krásný. On je také tím nejvyšším vodopádem v Česku. Se svými 148 metry uchvacuje místní i turisty. V hlavní roli je zde řeka Pančava, která se později vlévá do Labe. Vodopád můžete vidět například z Ambrožovy vyhlídky nebo z modře značené trasy, která Labským dolem vede. Vodopád samotný se nachází v I. zóně Krkonošského národního parku, takže se v něm jen tak nesmočíte.

Černá hora

Hora se zalesněným vrchem čnící nad Janskými Lázněmi upoutává pozornost už z dálky – vysílačem, který na ní stojí. Na horu se zalesněným povrchem se právě z Janských Lázní můžete dostat kabinovou lanovkou nebo pěšky. Krásná je odsud asi 7 kilometrů dlouhá procházka přes Kolínskou a Husovu boudu do Pece.

Janské Lázně

V Janských Lázních se po celý rok ubytovávají milovníci horské turistiky i zimních sportů. Právě odsud vede kabinová lanovka na Černou horu, která pak nabízí i další sjezdovky a možnosti vyžití. Janské Lázně také – jak název napovídá – dodnes slouží jako lázně, a to už 14. století. Léčivý pramen zde sice našli už v roce 1006, ale dlouho byl využíván prakticky, například k pohonu vodního kola.

Janské Lázně
Léčivý pramen tu objevili už v roce 1006!
Zdroj:
Shutterstock

Janské Lázně nabízejí příjemnou atmosféru po celý rok. Ať už sem jedete za zdravím, nebo jste jen zvědaví, jak to v lázních pod krkonošskými hřbety vypadá, těšte se na typické lázeňské domy a vily, na secesní kolonádu z 19. století, místní kostely nebo sochu Krakonoše.

Pramen Labe

Jedním z nejnavštěvovanějších míst v Krkonoších je pramen Labe. Nachází se nedaleko Labské boudy a ideální cesta k němu začíná nasednutím na lanovku na Medvědín a potom 6 kilometrů dlouhou procházkou. Prameniště je jen symbolické, pramen Labe se ve skutečnosti nachází o několik desítek metrů dál. Na symbolickém prameništi uvidíte studnu, pamětní desky s upomínkou na Jana Buchara, propagátora lyžování a turistiky v Krkonoších, i notoricky známou zídku s erby měst, kterými Labe protéká, než se vlije do moře.

 
 

Místo

50° 46' 1.9992", 15° 37' 19.9992"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krkonoše bez lyží a se slunečníkem. Na co hory lákají v létě