Přejít k hlavnímu obsahu

Krutá očista v plamenech: Španělské oslavy patrona zvířat zavánějí brutálním týráním

Existují zvyky a tradice, které dodržujeme rádi a s láskou, a pak ty, kterým se z různých důvodů vyhýbáme.

Když vynecháme oslavy Velikonoc a opilé koledníky, kteří zkouší, co vydrží sedínky žen a dívek z okolí, pak v našich končinách asi nenajdeme žádný krutý nebo brutální zvyk.

To ale bohužel neplatí o Španělsku a jeho temperamentních obyvatelích, z nichž řada ani v dnešní době nedá dopustit na krvavou koridu nebo neméně brutální Svátky světla (Luminaries), které neodmyslitelně souvisí se jmeninami svatého Antonína – patrona zvířat.

Očistu plameny praktikovali už Keltové

Svátek Las Luminarias je údajně připomínkou pohanského rituálu, který v oblasti Kastilie a Leónu praktikovali již 1 000 let před naším letopočtem staří Keltové. Jiné informace, které se o tomto rituálu dochovaly, ale uvádějí spíše 50letou historii, v níž není o Keltech ani památky.

Dnes se rituál praktikuje zejména ve španělské vesnici San Bartolomé de Pinares, a to paradoxně u příležitosti svátku svatého Antonína – patrona zvířat. Vzhledem k jeho krutosti se nad ním ale už pěkných pár let vznáší přízrak nuceného ukončení.

Svátek Las Luminarias
Svátek Las Luminarias je paradoxně spojen s patronem zvířat – sv. Antonínem.
Zdroj:
Marcos del Mazo/Shutterstock

Plameny mají zvířata očistit

Samotný rituál spočívá v očištění zvířete kouřem a plápolajícími plameny, k čemuž slouží obrovské hranice vystavěné ze suchých větviček, které sem od brzkého rána přináší místní. Dříve se rituálu musela zúčastnit všechna domácí zvířata, dnes ho podstupují „pouze“ koně, kterých je každý rok zhruba pět až sedm desítek.

A jak vlastně samotný rituál vypadá? Muži posilnění vínem a silnou pálenkou nasednou na koně a po setmění přijedou v jedné dlouhé řadě před místního kněze. Ten koním i jejich pánům požehná svěcenou vodou a koně pak najednou do šlehajících plamenů. Koně kopyty rozhazují žhavé uhlíky do všech stran a jejich jezdci se během téhle „spanilé“ jízdy posilňují další dávkou alkoholu.

Grilovačka po španělsku

Nutno podotknout, že ne všichni jezdci naženou koně ostrými ostruhami přímo do plamenů, někteří vatry pouze obejdou, jiní je přeskočí nebo nechají rozhodnutí na samotném koni.

Jízdy povětšinou končí okolo 22.30 hod., kdy se nebezpečné vatry změní na příjemně hřející ohniště, do nichž místní vkládají domácí grily, kde si opékají maso a chorizo. U příležitosti oslav nesmí chybět ani tradiční černý puding, melodická hudba a zábava do brzkých ranních hodin.

Oslavy Las Luminarias
Z obřích vater se v průběhu večera stanou malá ohnišťátka, na kterých si místní upečou maso a oblíbené chorizo.
Zdroj:
Marcos del Mazo/Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

40° 32' 33.0115", -4° 32' 23.9553"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krutá očista v plamenech: Španělské oslavy patrona zvířat zavánějí brutálním týráním