Přejít k hlavnímu obsahu

Ledový hotel letos překvapí realistickou sochou King Konga i solárními panely

Ledový Icehotel nedaleko švédského Jukkasjärvi čekal ještě donedávna smutný osud. Jakmile oblohu prořízly první sluneční paprsky, hotel se stal tím, z čeho byl vytvořen – vodou z řeky Torne. Desítky umělců, ale i fascinovaných návštěvníků proto každoročně přihlíželi nezvratnému osudu uměleckého díla, jenž je známé po celém světě. Tomu je ale nyní konec. Ledový hotel bude od letošního roku chlazen pomocí slunce. Bláznivé, viďte?

Na otvíračku v kožešině a kulichu

Icehotel u vesničky Jukkasjärvi vyrůstá už rovných třicet pět let. Letos ho návštěvníkům poprvé otevřeli 15. prosince. Pokud si ale představujete otvíračku s polonahými hosteskami a chlazeným šampaňským, vrátíme vás na zem. Pokoje se sice dělí na chladné a ty ještě chladnější, obecně je však v ledovém hotelu kolem minus pěti stupňů Celsia. I management Icehotelu proto návštěvníky nabádá, aby pro jednou nechali doma svůdné saténové košilky a raději si do kufru přibalili kvalitní termoprádlo.

Umělecké artefakty na každém kroku

Na výstavbě a výzdobě hotelu se letos podílelo celkem 36 umělců ze 17 zemí světa. Každý pokoj, ale i místnost má svůj osobitý a originální styl. Někde vám dobrou noc popřeje ledová královna, jinde třeba realistická socha King Konga. Řada pokojů a místností je také vyzdobena květinovými motivy nebo ručně vyřezávanými krystaly (ty mimochodem tvoří třeba hlavní lustr jídelny). Letos se můžete ubytovat v některém z 35 apartmánů, kterým vévodí ledová výzdoba i sobí kožešiny a speciálně upravené spacáky do extrémních teplot.

Každý z krystalů lustru byl ručně vyřezáván zkušenými umělci.
Zdroj: Icehotel

30 000 krychlových metrů sněhu a ledu

Jen na hrubou stavbu hotelu bylo pro letošní ročník použito 30 000 krychlových metrů sněhu a ledu. Samotné sochy „spolykaly“ rovných 500 tun čistého přírodního ledu. Stejně jako v minulých letech jsou i letos sochy a výzdoba zcela unikátní, což sem opakovaně láká turisty a návštěvníky z celého světa. Alespoň tedy ty, kteří nejsou příliš zimomřiví. Ráno vás obsluha hotelu probudí horkým brusinkovým čajem, který můžete během dne vyměnit za míchaný koktejl na prosvětleném ledovém baru. Zkrátka a dobře – romantika jako blázen.

Tady si opravdu víc než „jedno“ nedáte. Zima vám to jednoduše nedovolí.
Zdroj: Icehotel

Hotel z ledu, který neroztaje?

Asi každému z nás by bylo líto, kdyby jeho pracně budované dílo s železnou pravidelností ničily těžko ovlivnitelné okolnosti. Jinak tomu nebylo ani u ledového hotelu. Tedy až do letošního roku. Ynqve Bergquist plánuje „nový“ ledový hotel, na jehož střeše budou umístěny solární panely, které mají vyprodukovat 130 tisíc kWh ročně. Vzniklá energie poslouží ke chlazení hotelu i jeho provozu. Od poloviny dubna do poloviny srpna tady totiž slunce prakticky nezapadá, takže sluneční svit konečně najde své uplatnění.

Někde vás bude objímat King Kong, jinde ledová královna.
Zdroj: Icehotel

Noc za sedm tisíc korun

Pokud byste se chtěli v některém z chladných anebo ledových pokojů ubytovat, připravte si alespoň 7 000 Kč. Právě tam totiž startují ceny za přenocování dvou osob. Kromě pokojů a luxusních restaurací, kde kupodivu servírují i teplé pokrmy, se můžete nechat oddat ve svatební ledové kapli anebo si zajít na výstavu obrazů do místní galerie, či se zúčastnit kurzu pod vedením zkušených profesionálů, kteří vás naučí, jak vysochat z ledu prakticky cokoli.

 
 

Místo

67° 51' 3.186", 20° 35' 43.062"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ledový hotel letos překvapí realistickou sochou King Konga i solárními panely