Přejít k hlavnímu obsahu

Limonádový Joe se natáčel v Grand Canyonu. V tom českém

Víte, že za proslulým Grand Canyonem nemusíte do severní Arizony? Stačí vám mapa České republiky, nějaký ten dopravní prostředek a silné nohy. Tímhle označením totiž přezdíváme jedné z přírodních rarit, která je jinak známá také jako lomy Amerika.

Točil se tady například film Limonádový Joe a v dávných dobách šlo také o konečnou stanici nepohodlných politických vězňů. Dnes už patří lomy Velká a Malá Amerika mezi známé turistické vyhlídky, které vám jednoduše vezmou dech.

Jak se sem dostat a co vidět?

Pokud na místo míříte automobilem, zanechte jej v obci Mořina u rozcestníku a odtud se vydejte po žluté turistické značce na sedmi kilometrovou procházku. Celá délka trasy vede převážně po rovině pouze v začátku je asi 1,5 km mírné stoupání. Při zvolení tohoto okruhu budete moci shlédnout rovnou čtyři lomy. Každý z lomů má své příznačné jméno.

Velká Amerika

Zřejmě tím nejzajímavějším je Velká Amerika s délkou 750 a šířkou 150 metrů. Hloubka lomu dosahuje úctyhodných 67 metrů a díky svým rozměrům patří mezi nejkrásnější lomy České republiky. Lom je zčásti zatopen, což ještě umocňuje zdejší nenapodobitelnou atmosféru. Turistickou stezkou si prohlédnete okolí lomu a dostanete se také na několik atraktivních vyhlídek, kde můžete pořídit překrásné fotografie

Mexiko

Další ze zmíněných lomů nese název Mexiko. Jakmile se nabažíte Velké Ameriky, vydáte se dále po žluté turistické stezce. Zhruba po jednom kilometru objevíte i památník politických vězňů z let 1949 – 1953. A památník zde rozhodně nestojí náhodou. Lom, kterému bylo dříve přezdíváno Trestanecký, totiž v letech 1949 – 1953 sloužil jako pracovní tábor pro již zmíněné politické vězně. Pokud se zadíváte do chřtánu lomu, neuvidíte nic jiného, než jehličnany a bažinu.

český Grand Canyon 2
Velká Amerika je 750 metrů dlouhá a 150 metrů široká.
Zdroj:
Shutterstock

Kanada

Od Mexika pokračujte dál po žluté značce, která vede okolo lomu Malá Amerika. Dostanete se až k lomu Kanada, na kterém bohužel není nic moc k vidění. V současné době totiž slouží jako odkladiště jedné stavební firmy.

Malá Amerika

Vaše cesta skončí u již zmíněného lomu Malá Amerika. Cesta vás k němu dovede po dalším jednom kilometru. Na to, že jste u Malé Ameriky, vás upozorní i protestní cedule nudistů z 80. let, na které je napsáno Zákaz vstupu a koupání v plavkách zakázáno. Jakmile se nabažíte krásy, pro kterou je Malá Amerika proslulá, vydejte se zpět po žluté turistické stezce až k Dubu Sedmi Bratrů (zhruba 1,5 km) a odtud poté po modré turistické značce zpátky do obce Modřina. Sem vede pohodlná, zhruba dva kilometry dlouhá, asfaltová cesta.

Zajímavost: Ačkoli je do lomů Malá Amerika, Mexiko a Velká Amerika kvůli nebezpečí úrazu trvale zakázaný vstup zakázaný, jejich krása a pověsti, které se k nim vážou, sem každoročně přitahují řadu trampů a cestovatelů z celé republiky.

Báje a pověsti

Na závěr přidáme ještě jednu perličku. Lomy jsou proslulé také díky bájím a pověstím, které okolo nich kolují. Ta nejznámější vypráví o hrůzném přízraku v německé uniformě SS jménem Hans Hagen, který se vynořuje ze štol, kde následně zase mizí. Má prý na svědomí několik neobjasněných vražd či zmizení a přivolat ho údajně můžete s pomocí zařízení, které je umístěno v podzemní expozici hornictví ve staré důlní štole v Solvayových lomech.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

49° 57' 39.1428", 14° 12' 12.8376"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Limonádový Joe se natáčel v Grand Canyonu. V tom českém