Přejít k hlavnímu obsahu

Lužická jezera nadchnou sportovce i milovníky kouzel

Následující řádky potěší zejména příznivce inline bruslení, jízdy na kole, sladkého nicnedělání, projížděk na paddleboardu… A možná i další.

Chystáme se vás totiž vylákat do Horní Lužice, do oblasti ve spolkové zemi Sasko, která s Českou republikou sousedí na jejím úplném severu.

Jako stvořená pro výše zmíněné aktivity jsou totiž Lužická jezera, která zde vznikla zatopením starých lomů. Vybrali jsme pro vás ta nejlepší. A kam se za nimi vydat? Rovnou (za nosem) na sever.

Ať už pojedete odkudkoli z České republiky, vždycky pojedete na sever. Možná na severovýchod, možná na severozápad. První a skoro nejbližší z Lužických jezer leží asi 30 kilometrů od Budyšína, u něhož mimochodem začíná oblast Horní Lužice.

Nedaleko odsud, směrem na Drážďany, najdete zámek Moritzburg.
Zdroj: Bigstockphoto

Bärwalder See

První jezero, o na které se podíváme, se jmenuje Bärwalder See. Na jednom jeho konci se nachází městečko Uhyst, na druhém Boxberg (ten poznáte spíše podle zdejší továrny). Ta je však tím jediným, co nepůsobí úplně nejpozitivněji. U samotného jezera se lze ubytovat v kempu, dvě strany jezera lemují krásné písčité pláže a na jedné se hojně scházejí vyznavači kitingu a kiteboardingu, kanoisti i všichni ti, kdo si zde chtějí na malém parkovišti užít pár dní ve svém obytném autě či v přívěsu.

Na břehu jezera se dá občerstvit a často se zde konají festivaly, koncerty či jiné veřejné akce. O zábavu tady vážně není nouze. 

Kolem Bärwalder See vede cesta s hladkým asfaltem, trasa měří dohromady 22 kilometrů a je ideální jak na kolo, tak na inline brusle. Bruslaři se sem sjíždějí z českých příhraničních měst zcela běžně.

Scheibe See

O něco dál, kousek od města Hoyerswerda, se rozprostírá jezero Scheibe See, které cyklistům a milovníkům bruslení nabízí sice jen 13 kilometrů trati, ale ta je na druhou stranu pestřejší, mírně zvlněná.

Pokud by vám 13 kilometrů bylo málo, můžete spojit trasu kolem Scheibe See s trasou kolem blízkého Dreiweiberner See, přejezd mezi jezery však není příliš pohodlný (kus tvoří zámková dlažba), proto by se sem měli pouštět zkušenější bruslaři, případně hodně opatrní začátečníci.

Senftenberger See

Senftenberger See je největší uměle vytvořené jezero v Evropě a nabízí 18 kilometrů trati pro kola a inline brusle. Trať se však různí – někde je dokonale hladká, jindy hrubší a na kousku narazíte i na zámkovou dlažbu. U Senftenbergu navíc vřele doporučujeme sledovat značení cyklostezky, abyste se nezatoulali do města. Cestou na vás čeká několik možností zastávky a občerstvení.

Na ostrůvek ne!
Na jezeře si jistě všimnete ostrůvku. Nepředpokládáme, že by vás to napadlo, ale kdyby přece jenom – na ostrůvek se nesmí, neboť jde o přírodní rezervaci. Jinak se u tohoto jezera můžete samozřejmě osvěžit, třeba na některé z místních písečných pláží.

Místa opředená magií

Máte rádi kouzla a čáry? Pak zavítejte mezi sportováním na statek v Čorném Chołmci, při jehož stavbě se nechali tvůrci unést pověstí o čarodějově učni Krabatovi.

Pověst můžete znát i díky filmu Krabat z roku 2008 nebo proslulému animovanému snímku Karla Zemana z roku 1977, jinak je ale mnohem starší a pochází z pera spisovatele Ottfrieda Preusslera. Krabat, učedník, který se na neobyčejný statek dostal náhodou, zjistil, že ostatních jedenáct chlapců, učňů, slíbil jejich Mistr postupně vždy na Nový rok obětovat Satanovi. Krabat se rozhodne pomstít dva své kamarády a vydává se tak do souboje se samotným Mistrem. Černá magie a její síly na sebe nenechávají dlouho čekat a jejich následky jsou vskutku fatální…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

51° 22' 30.1836", 14° 32' 52.476"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Lužická jezera nadchnou sportovce i milovníky kouzel