Přejít k hlavnímu obsahu

Lužniki: návštěvníky stále vítá obří Lenin

Patří k největším atrakcím ruského hlavního města, hrálo se na něm finále fotbalového mistrovství světa 2018 a v roce 1980 byl centrem moskevské olympiády. A dodnes u jeho vchodu stojí socha hlavní postavy Velké říjnové socialistické revoluce.

Dílo sochaře Manizera a architekta Rožina stojí na místě před centrálním stadionem olympijského komplexu už od roku 1960. Za tu dobu se na hřišti za ním odehrálo leccos. Například zmíněná olympiáda (medaile z ní přivezli přímo z hlavního stadionu atleti Jarmila Kratochvílová a Imrich Bugár) a fotbalového mistrovství světa (na to se Češi neprobojovali).

Vedle sportovních svátků hostily Lužniki i kulturní akce včetně koncertů Michaela Jacksona, Madonny nebo kapely Metallica. Projev tu pronášel i kubánský vůdce Fidel Castro.

Stadion Ližniki v Moskvě
V panoramatu Moskvy se Lužniki neztratí.
Zdroj:
bigstock.com

Lužniki jsou unikátní sportovní projekt, který na 150 hektarech vytváří zázemí nejen pro profesionální atlety, fotbalisty, plavce, hokejisty a další sportovce, ale i běžné návštěvníky, kteří mají k dispozici veřejnou atletickou a bruslařskou dráhu, lezeckou stěnu, lanové centrum, dětské hřiště a spoustu dalších atrakcí.

70 let s Leninem

Stadion pro více než 80 tisíc diváků láká návštěvníky nejen v době konání sportovních utkání, ale i mimo sezónu, kdy se lidé při exkurzích mohou podívat pohledem trenéra z fotbalové hráčské lavičky nebo ze střechy na celý komplex.

Přes všechna zajímavá místa ale bronzový Lenin zůstává jednou z nejoblíbenějších atrakcí v Lužnikách. Osmimetrová socha shlíží na kolemjdoucí od 22. dubna dubna 1960, tedy od 90. výročí Leninova narození. V dubnu 2020 tedy bude na svém místě už 70 let.

 

 
 

Místo

55° 42' 56.8296", 37° 33' 13.2624"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Lužniki: návštěvníky stále vítá obří Lenin