Přejít k hlavnímu obsahu

Lví skála: jedno z míst, které musíte na Srí Lance zákonitě vidět

Ohromný a slavný skalní masiv Sigiriya je jedním z nejznámějších míst na Srí Lance. Turisté ho touží spatřit podobně jako ve Francii Eiffelovku. Čím blíž se k němu člověk dostává, tím menší si připadá. A je to úžasný pocit. Komplexu, který stával nahoře na skále, se oprávněně říkalo pevnost v oblacích.

Malý exkurz do historie

Vršek masivu byl podle vědců obydlen už v pravěku, ještě před naším letopočtem tu údajně stál klášter a ruiny, které si dnes turisté nahoře prohlížejí, mají svůj původ v 5. století n. l. Legendy praví, že pevnost na vrcholu vznikla na popud prince Kassapa, jenž jen krátce před tím nechal zaživa zazdít svého otce a chopil se vlády na ostrově. Jeho bratr z ostrova uprchl do Indie, ale sliboval návrat, velkou pomstu otce a převzetí panovnictví.

Kassapa bral jeho výhružky vážně, proto právě na tomto skalním masivu nechal vybudovat onu pevnost a na 18 let udělal ze skály hlavní město ostrova. Jeho bratr se skutečně vrátil, ale pevnost byla princi k ničemu, když ho opustila armáda. Nakonec raději zvolil sebevraždu. Alespoň po něm ale zbylo jedno z osmi míst na Srí Lance, která nyní patří pod ochranu UNESCO.

Měli jste pocit, že má být větší? Nebojte se, zdání jen klame. Začněte lézt nahoru!
Zdroj: Bigstockphoto

Na Lví skálu radši brzy ráno

Jestli máte možnost, vydejte se sem na výlet už brzy ráno. Později sem totiž proudy davy zvídavých turistů a místo už nemá takové kouzlo, jako když ho obdivujete v komornější atmosféře. Turisty neodrazuje ani vstupné, které se pohybuje v přepočtu kolem 700 Kč.

A co tady?

Když už stanete u Lví skály, nesoustřeďte se jenom na vrchol, ale také na jeho okolí. Najdete tu vodní a terasovité zahrady, zahrady plné kamenů, jezírek a nádrží. Jakmile se dostanete k dolnímu paláci, začnete stoupat po kovových schodištích, po schodech cihlových a nakonec i po žebřících.

Už z dálky vypadá skála impozantně.
Zdroj: Bigstockphoto

Minete skalní stěnu s nakreslenými ženami, zrcadlovou zeď, která se podle legendy tak leskla, až se v ní dalo prohlížet, a vystoupáte ke Lví bráně, z níž dosud zbyly jen dvě lví tlapy. Při výstupu po prudkém železném schodišti se trochu zapotíte a na stín se netěšte, ten na vrcholu nenajdete, i když vás čeká plocha o rozloze dvou hektarů. Z ruin, které tu zůstaly, můžete s trochou fantazie „oživit“ palácové budovy. Co je absolutně nejúžasnější, to je výhled po okolí. Užijte si ho!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

7° 57' 24.6456", 80° 45' 35.7264"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Lví skála: jedno z míst, které musíte na Srí Lance zákonitě vidět