Přejít k hlavnímu obsahu

Mapovník nebo Malý princ: Tohle jsou nejlepší knížky pro malé cestovatele

Máte doma malého cestovatele a chcete ho zabavit čtivou knížkou, která ho zavede na místa, o nichž se mu dosud ani nezdálo? Máme pro vás deset knižních tipů, které ho budou bavit!

Atlas pro malé cestovatele

Asi neexistuje mnoho těch, kteří na hodiny zeměpisu s atlasem světa v ruce vzpomínají v dobrém. Tenhle Atlas pro malé cestovatele ale nemá s tím školním nic moc společného. Spíše tedy nic, než moc. Tahle interaktivní knížka totiž obsahuje nálepky různých známých míst a vlajky, které si děti mohou lepit na určená místa. Dále v ní najdete i dětský cestovatelský pas a pohledy, na kterých je malý kvíz o každém světadílu.

Šibalské pohádky

Pokud si váš malý cestovatel oblíbil zvířecí příběhy, pořiďte mu na vánoce knížku plnou zvířecích bajek a povídek z různých koutů světa. Nechybí v ní bajky ze severní Afriky, Irska, Finska, Mikronésie nebo třeba Francie. Příběhy, které se v té oné zemi vypráví, toho mohou děti a ostatně taky dospělé hodně naučit o kultuře daného národa i jeho zvyklostech.

Hoši od Bobří řeky

Nesmrtelné foglarovky bavily už naši generaci i generaci našich rodičů. A my tak nevidíme jediný důvod, proč by nezabavily i dnešní dítka. Ta se během pročítání napínavých příběhů dozví něco o principech skautingu a lovení bobříků. Ústředními motivy příběhů jsou síla přátelství, odvaha a úcta k přírodě. Slavná kniha poskytuje návod, jak být ušlechtilý, zdatný a správný člověk, což může být v téhle (po)divné době maličko komplikované.

Nejlepší knížky pro děti
Třeba takový Malý princ zaujme velké i malé. A Dvacet tisíc mil pod mořem si oblíbí především kluci.
Zdroj:
Pixabay

Nejkrásnější místo na světě

Je rozkvetlá louka s potůčkem uprostřed lesa nejkrásnějším místem na světě? A jestli ano, tak jak se to pozná? Takhle kouzelná knížka vypráví příběh o malém zajíčkovi, kterému tyhle (a mnohé další) otázky jednoduše nedají spát. Proto se vydává do světa, aby na ně našel ty správné odpovědi. Nejkrásnější místo na světě je kniha o domově, o dobrodružství, ale hlavně o přátelství.

Mapovník aneb S pastelkou na cestě kolem světa

Tenhle interaktivní sešit není knihou v pravém slova smyslu. Každý malý dobrodruh a nadšený cestovatel by ho ale měl vlastnit. Už jenom pro to, že si může snadno nakreslit vlastní mapy nebo navrhnout originální státní vlajky. Prostřednictvím Mapovníku může navíc navštívit třeba plovoucí trh v Thajsku, najít cestu Minotaurovým labyrintem a připravit se na výstup na Mount Everest.

Honzíkova cesta

Nesmrtelná knížka Bohumila Říhy patří k tomu nejlepšímu, co kdy z per českých autorů vzešlo. Tahle česká klasika určená hlavně pro začínající čtenáře mapuje příběh malého Honzíka, který poprvé jede sám navštívit své prarodiče na vesnici. Ačkoliv Honzíkův pobyt u babičky a dědečka netrvá ani týden, stihne během těch pár dní prožít mnohá dobrodružství. Jaká? Rodiče pravděpodobně už tuší, děti je objeví na jednotlivých stránkách.

Nejlepší cestovatelské knížky
Nekonečný příběh, nebo snad Honzíkova cesta? Které klasice dáte přednost?
Zdroj:
Pixabay

Nekonečný příběh

Tenhle příběh, plný magie a jedinečného dobrodružství, vypráví o nesmělém chlapci jménem Bastián Baltazar Bux, kterému se všichni spolužáci posmívají. Když se však nečekaně dostane skrze stránky jedné zvláštní knížky s barevnými písmeny do kouzelného světa Fantázie, všechno se najednou změní. V kouzelné knížce nechybí ani setkání s drakem nebo s pavoučicí Ygramul. Jak jeho putování dopadne?

Velká medvědí cesta

Jak dopadne výlet dvou malajských medvídků Kualy a Lumpura za ledním medvědem Knutem do vzdálené Arktidy? To malým čtenářům prozradí Velká medvědí cesta nordisty Zbyňka Černíka. Putování protkané Knutovým milým veršováním a hraním si s idiomy končí šťastným návratem domů, nicméně zvídavost dvou roztomilých medvídků slibuje nová cestovatelská dobrodružství.

Malý princ

Asi neexistuje kouzelnější, milejší a dojemnější cestovatelská knížka než nesmrtelný Malý princ. Kniha, kterou si zamilují velcí i malí, mapuje příběh pilota, který uvízne v poušti, a zatímco se zoufale snaží opravit své letadlo, setká se s Malým princem. Ten vypravěče prosí, aby mu nakreslil beránka, a tak se tyto dvě osamělé postavy spřátelí. Z knihy si vezmou poučení jak děti, tak jejich rodiče a my dáme ruku do ohně za to, že nová poselství v ní budete nacházet během každého dalšího čtení.

Dvacet tisíc mil pod mořem

Ono je v zásadě úplně jedno, kterou verneovku vytáhnete. Jules Verne byl pan Vypravěč a jeho příběhy chytnou a nepustí. Dvacet tisíc mil pod mořem je příběhem francouzského profesora Aronnaxe pronásledujícího na fregatě neznámého mořského netvora, který ohrožuje námořní plavbu a napadá lodě. Nejde však o velrybu nebo jiné obrovské zvíře, ale o obdivuhodnou ponorku Nautilus, jíž velí záhadný kapitán Nemo. Jak dopadne setkání s kapitánem a jak to vlastně vypadá dvacet tisíc mil pod mořem, se dočtete na stránkách nesmrtelné knihy z roku 1870.

 
 

Místo

50° 4' 34.9284", 14° 25' 21.2664"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mapovník nebo Malý princ: Tohle jsou nejlepší knížky pro malé cestovatele