Přejít k hlavnímu obsahu

Microadventures: Zažijte spaní venku v zimě!

Díváte se do kalendáře a odpočíváte dny do jara, kdy se zase vydáte vstříc čundrům a spaní pod širákem? A proč čekat do jara, když vyrazit do přírody můžete už teď? Stačí mít jen to správné vybavení.

Navlečte se do vrstev

Neexistuje špatné počasí, existují jen špatně oblečení lidé. Když se teploty blíží do záporných hodnot, případně v nich po celý den setrvávají, je důležité být oblečený přiměřeně aktivitě. S tím vám pomůže vrstvení oblečení:

1. vrstva: Termo

  • První vrstvu máte přímo na tělo, je to vaše spodní prádlo, v zimě tedy spíše termoprádlo. Úkolem této vrstvy je odvádět vlhkost od těla a větrat. Prádlo z merino vlny hřeje i mokré a termoprádlo z umělých vláken zase odvede vlhkost od těla účinněji. Je tedy jen na vás a vaší peněžence, jestli se rozhodnete pro jeden materiál nebo si koupíte kombinaci obojího.

2. vrstva: Izolace

  • Druhá vrstva plní izolační funkci, drží teplo u těla a odvádí vlhkost z první vrstvy dále od těla. Jako druhou vrstvu doporučujeme fleecové mikiny, protože mezi jejich vlákny se drží tenká vrstvička vzduchu, která výborně izoluje. Na zimu doporučujeme sáhnout po mikinách se stojáčkem a zipem alespoň u krku a poutky na zápěstí. Ve specializovaných obchodech seženete také promyšlené střihy a kombinaci materiálů pro lepší termoregulaci.

3. vrstva: Zateplení

  • Třetí vrstva slouží v zimě k zateplení a myslíme tím především nejrůznější lehké zateplené bundy, které si na sebe obléknete při zastávkách na túrách, nebo při přípravě večeře, abyste neprochladli. Lehkou neznačkovou péřovku nebo bundu plněnou umělým vláknem seženete už za pár stovek. Sofistikovanější zimní bundy už stojí několik tisíc.

4. vrstva: Membrány

  • Poslední vrstvou, která se vám bude v zimě hodit, je vrstva softshellová. Ochrání vás před profouknutím i před sněžením a koupíte-li si softshellovou bundu s kvalitní membránou, bude vám i dobře dýchat a vlhkost nebude kondenzovat uvnitř bundy.

Investujte také do kvalitní obuvi. Buď si pořiďte zimní obuv, nebo alespoň dobře padnoucí pohorky. A když už budete u těch investic, na ponožkách nešetřete. Kupte si tlusté vlněné, které vás budou hřát i při teplotách hluboko pod nulou.

Do takového terénu se musíme vydat se správným vybavením.
Zdroj:

Vyspěte se do růžova

Na spaní venku potřebujete v zimě trochu lepší výbavu než pro letní camping. V první řadě budete potřebovat velice dobrou karimatku, a to nejlépe nafukovací, která dobře izoluje chlad od země. Pak musíte mít samozřejmě také kvalitní spací pytel. Pokud neplánujete přespávat na hřebenech velehor, nemusíte si kupovat to nejdražší, co je na trhu. Dobrý poměr cena/výkon nabízejí spacáky Husky. Když si budete spacák kupovat, vždy se zajímejte o materiál výplně a do jakých teplot je určen. Obecně platí, že péřové spacáky lépe hřejí, ale jsou náchylné k provlhnutí. Proto si na zimní venkovní přespávání přibalte ještě stan, nebo, hodláte-li bivakovat, alespoň funkční žďárák. Rozhodně neplatí, že by vám při spaní venku měla být v zimě zima. S dobrou výbavou se vyspíte v teple a do růžova.

Spaní venku se nevyplácí podceňovat. Do rána daleko a mrazivá noc s nedostatečným vybavením není nic, co byste chtěli zažít. V extrémních případech vám může jít i o život. Na druhou stranu - když se na spaní v zimní přírodě dobře připravíte, není nic krásnějšího než zažít svítání slunce nad vrcholky zasněžených hor a pozorovat sluneční paprsky rozlévající se po úbočích kopců. Po takovém výletě budete nejpozději na zpáteční cestě chystat plán, kam vyrazíte příště.

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Microadventures: Zažijte spaní venku v zimě!