Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Míšeň: malebné město na Labi ve stínu Drážďan nabízí porcelán, víno i klid

Kdo propadne kouzlu německých měst, tomu už není pomoci. Pokud milujete Drážďany a jejich zlatý háv, natáhněte příště cestu do Míšně, která leží jen 30 kilometrů od nich.

Město na Labi je sice okresní, nicméně jeho stará část, do které byste rozhodně měli zamířit, je poměrně malá a v pohodě se po ní zvládne projít každý včetně seniorů nebo rodin s dětmi. Oproti Drážďanům, kterým se jejich krása a elegance nedá upřít, je Míšeň komornější a mnohem poklidnější. Historické centrum je krásně opravené, udržované a co pohled, to krása. 

Míšeň náměstí
Míšeň bývá poklidná a nabízí komornější atmosféru než třeba populární Drážďany.
Zdroj:
Shutterstock

Když Míšeň, tak porcelán. A víno!

Název města (česky Míšeň, německy Meissen) vám určitě dosud něco připomínalo… Ano, byl to míšeňský porcelán. První evropský porcelán tu stvořil Ehrenfried Walther von Tschirnhaus v roce 1708, krátce před svou smrtí.

Po něm se výroby chopil Johann Friedrich Böttger, který stál v roce 1710 u zrodu podniku, v němž se začala tahle nádhera ve větším vyrábět. Podnik funguje dodnes a v Míšni najdete třeba muzeum, které vám porcelán pěkně představí. A to nejznámější? Pochopitelně míšeňský cibulák. 

míšeňský porcelán
Když se mluví o Míšni, porcelán se zkříženými meči bývá nejčastější asociací.
Zdroj:
Shutterstock

Ještě před porcelánem s typickým znakem zkřížených mečů se tu dařilo tkalcovskému řemeslu, které však doznalo značného útlumu během třicetileté války.

Porcelán ale není jediná asociace, která vám může naskočit, když se mluví o Míšni. Jde totiž taky o kraj vinic a skvělého vína. Jsou tu nejsevernější vinice v Evropě a jejich stáří je rovněž obdivuhodné – je to 850 let!

Míšeň vinice
V Míšni není nouze ani o skvělé víno.
Zdroj:
Shutterstock

Poklidná atmosféra města jako balzám na nervy

Historie města ale sahá mnohem dál než k založení závodu na výrobu porcelánu. Jindřich I. Ptáčník tu nechal postavit zámek na kopci nad Labem už v roce 929. Albrechtsburg je proto považován za nejstarší zámek v Německu a tvoří úžasný horizont města. Značná část vývoje města je ovlivněna životem saských kurfiřtů. 

Míšeň radnice
Jedním z okouzlujících míst v Míšni radnice a přilehlé náměstí.
Zdroj:
Shutterstock

Toulání se Starým Městem je doopravdy okouzlující. Pozdně gotická radnice, katedrála Meissner Dom nebo kostel Frauenkirche, to jsou ikony. Stačí ale i procházka zdejšími uličkami, malebné vinárničky, ve kterých se po usednutí k dobrému vínu zastaví čas, řemeslné obchůdky…

Atmosféra Míšně je úchvatně poklidná (pokud se zrovna nepřimotáte na přehlídku veteránů nebo na vinobraní) a jen tak se tu hodinku nebo dvě potloukat, to je balzám na nervy.

Míšeň Albrechtsburg
Dominantou města je jednoznačně Albrechtsburg.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

51° 9' 49.7412", 13° 28' 28.9164"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Míšeň: malebné město na Labi ve stínu Drážďan nabízí porcelán, víno i klid