Přejít k hlavnímu obsahu

Místo, které obývali Indiáni 3 000 let před Kristem, se propracovalo až na hlavní město Pensylvánie

Láká vás návštěva Spojených států, ale rádi byste se podívali i na jiná místa než na ty nejznámější a nejnavštěvovanější? Vydejte se do Harrisburgu objevovat nepoznanou Ameriku, na místo, které Indiáni obývali už 3000 let před Kristem.

Harrisburg je hlavní město americké Pensylvánie, ale obývá ho jen necelých 50 tisíc lidí. Když tedy nebudeme mluvit o aglomeraci, která čítá asi 10x tolik osob. Město leží asi 190 kilometrů severně od Washingtonu D. C. a často je součástí poznávacích zájezdů. Přesto zde nejsou úplně davy turistů, jak by se možná dalo od hlavní město jednoho ze spojených států čekat.

Pestrá historie je jen začátek

Místo, kde se Harrisburg nachází, obývali už 3 000 let př. n. l. Indiáni. Evropa se o něm poprvé dozvěděla na počátku 17. století, který se tu s Indiány ještě setkal. V roce 1719 se tu usadili první evropští přistěhovalci a osada získala svůj název podle jednoho z nich, podle obchodníka Johna Harrise staršího. Jeho syn se pak zasadil o to, aby se z osady stalo město. To se povedlo v 90. letech 18. století a jen o 21 let později se Harrisburg stal dokonce hlavním městem Pensylvánie.

V Harrisburgu na vás čeká třeba zdejší vládní budova nebo Národní muzeum občanské války.
Zdroj: Bigstockphoto

Turisté se tu nenudí

Už na počátku 80. let 20. století se tehdejší starosta města začal orientovat na turismus a chtěl ho v Harrisburgu a přilehlém okolí posílit. Najdeme tady hned několik muzeí, a šest krásných parků, ve kterých si můžete odpočinout během procházky městem. Některé z nich mají přímo v názvu to, že se v nich můžete pokochat uměle vybudovanými jezírky.

Nejnavštěvovanějším místem v Harrisburgu je pravděpodobně vládní budova Pennsylvania State Capitol Complex, tedy zdejší kapitol. Dalším oblíbeným místem je pak radnice nesoucí jméno Martina Luthera Kinga, katedrála sv. Patrika nebo Národní muzeum občanské války. Atrakcí je tu samozřejmě mnohem víc.

V některém ze šesti zdejších parků můžete načerpat síly na další objevování.
Zdroj: Bigstockphoto

A nenudí se tu ani místní. V Harrisburgu sídlí sedm profesionálních a poloprofesionálních sportovních týmů, stojí zde budova The Forum, která pojme až 1 743 diváků a nacvičuje tu městský symfonický orchestr, a také další objekt určený pro pořádání velkých akcí, Whitaker Center for Science and the Arts.

Při jaké příležitosti se vydat do Harrisburgu

Jako samotný cíl by za to Harrisburgu asi nestál, ale můžete si jím zpestřit třeba cestu do Washingtonu nebo New Yorku, abyste kromě velikánů poznali i něco méně známého. Často se tu objeví turisté, kteří se účastní zájezdu k Niagarským vodopádům nebo se k nim teprve chystají. Zařaďte ho do svého cestovatelského plánu taky a nebudete litovat!

 
 

Místo

40° 16' 23.4876", -76° 53' 12.1236"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místo, které obývali Indiáni 3 000 let před Kristem, se propracovalo až na hlavní město Pensylvánie