Přejít k hlavnímu obsahu

Místo peněz poukázky na dovolenou. Cestovní kanceláře se jimi snaží řešit krizi

Koronavirus mění naše životy víc, než bychom si přáli a než jsme si uměli ještě třeba před měsícem představit. Velmi pravděpodobně nás připraví i o letní dovolenou v zahraničí. Co když už ale máte zaplacený zájezd u cestovní kanceláře?

Podepsali jste smlouvu a těšili jste se na dovolenou? Pak vám planetou šířící se koronavirus udělal pořádnou čáru přes rozpočet. V současné době totiž nemůžeme vycestovat a cestovní kanceláře houfně ruší zájezdy. Zároveň je spoustě z nich jasné, že kdyby měly vrátit peníze za neuskutečněný zájezd všem, mohly by zavřít a poslední by zamknul. Těch, kteří už zaplatili zájezd nebo aspoň zálohu, je totiž asi 400 tisíc a cestovní kanceláře zaplatily zálohy za výjezdy ve výši 2,96 miliardy korun. Bum.

Řešením jsou poukázky na dovolenou

Cestovkám proto bylo umožněno dávat místo vratek svým klientům poukázky. Jde o klienty, kteří si objednali zájezd ještě v březnu, ale spousta z nich si zájezd zaplatila i měsíce předem. Rovněž jde o ty, kteří měli vycestovat do letošního 31. srpna, ale neučiní tak, protože se bojí o své zdraví. V takovém případě se neplatí ani storno poplatky.

matka na home office
Zaplatili jste zájezd cestovce? Po náročném omezení volného pohybu získáte nejspíš "jen" poukázku na jiný zájezd.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Cestovní kanceláře teď nabízejí hlavně náhradní termíny, ale jako alternativu i poukázky v konkrétních hodnotách konkrétních klientům. Poukazy by přitom měly platit ještě v létě 2021 s tím, že by měly být ze zákona pojištěny pro případ úpadku. Jestliže lidé poukázky do 31. srpna 2021 nevyčerpají, můžou žádat zpět své peníze.

Za řešením není samolibost cestovních kanceláří. Ty žádají spíš o pochopení, protože pro spoustu z nich by mohlo být vracení peněz opravdu likvidační. Zároveň dodávají, že v cestovním ruchu je zaměstnána spousta lidí, kteří kvůli nastalé situaci můžou jednoduše přijít o práci. Mimochodem – poukazy navrhlo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a dnes (6. 4. 2020) tento návrh posvětila vláda.

Výjimky, které potvrzují pravidlo

Poukázky jsou tedy ode dneška jednou z variant, nicméně existují i výjimky, osoby, které je nemusejí přijmout a můžou vyžadovat peníze. Jde o:

  • osoby starší 65 let,
  • nezaměstnané
  • a zdravotně postižené.

Článek budeme aktualizovat. Prozatím jsme si vypůjčili informace z webu ČT24 a ČTK.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místo peněz poukázky na dovolenou. Cestovní kanceláře se jimi snaží řešit krizi