Přejít k hlavnímu obsahu

Modré jezero fascinuje, a když vyschne, slouží jako fotbalové hřiště

Pravděpodobně každý, kdo míří do Chorvatska, má v hledáčku pobřeží, ať už v kterékoli části této oblíbené dovolenkové země. Byla by ale škoda zůstat jen na pláži, když příroda na pevnině nabízí nejedno překvapení. Třeba Modré jezero.

Na mapě vypadá docela nenápadně, ale když se o něj začnete zajímat, zjistíte, že o něm spousta lidí ví. Krasové jezero, které si vydobylo své místo mezi nekompromisními skalami kolem, se nachází u obce Imotski, což je asi 40 kilometrů z Makarské směrem od moře. Buďte si jisti, že i když si o něm ledacos přečtete, stejně vás příjemně překvapí svou velkolepou krásou.

Modré jezero se nachází v závrtu hlubokém 200 metrů. To jsou jen skály okolo. Křišťálově čistá voda dosahuje ještě hloubky od 20 do 90 metrů v závislosti na okolních podmínkách. Maximální hloubky logicky dosahuje během tání sněhu nebo při nezanedbatelných dešťových srážkách, minimální hloubky naopak dosahuje, když je příliš teplo a sucho. Jezero je oblíbeným místem pro konání nejrůznějších soutěží na vodě, a když vyschne, dokonce se tu hraje i fotbal.

Modré jezero u Imotského - Cestovinky.cz
Modré jezero bylo původně podzemní. Po pádu stropu se stalo povrchovým.
Zdroj:
Petra Malá

Lana a skoby nechte doma

Modré jezero sice může vypadat z některých fotek nedobytně, můžete však zůstat v klidu – dá se k němu velmi snadno dostat. Shora z Imotského vede téměř až k jeho hladině kamenitý chodník, který zvládnou i menší děti.

Posledních pár metrů, pokud se chcete vykoupat, musíte překonat po ostrých kamenech. Ale i to se relativně snadno dá. Voda ke koupání úplně svádí, aspoň tedy svým půvabným vzhledem. Její teplota, to už je jiná kapitola. Moře bývá teplejší…

Modré jezero hladina - Cestovinky.cz
Modré jezero dosahuje hloubky od 20 do 90 metrů, v závislosti na okolních podmínkách. A když je sucho, voda zmizí úplně.
Zdroj:
Petra Malá

Je libo ještě jednu barvu?

Nedaleko od Modrého jezera najdeme ještě Červené jezero. To je menší a není většině veřejnosti přístupné – stěny závrtu jsou tady totiž takřka kolmé. I tak je ale pohled dolů do propasti dech beroucí. Zvlášť když víte, že horní okraj západní stěny se nachází v nadmořské výšce 522 metrů a hladina v nadmořské výšce 281 metrů. Co je zajímavé, jsou výsledky měření – podle nich je totiž dno jezera celých 6 metrů pod hladinou moře.

Červené jezero tady se svou vodou bude vždycky, aby se mohlo stát potěchou pro oči turistů – nikdy totiž nevysychá. A navíc pod hladinou schovává množství jeskyň, kterými voda přitéká i odtéká.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

43° 26' 48.6996", 17° 13' 2.496"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Modré jezero fascinuje, a když vyschne, slouží jako fotbalové hřiště