Přejít k hlavnímu obsahu

Moskevským metrem jezdí toulaví psi ráno do centra za potravou a večer domů

Slouží už 82 let, má pravděpodobně nejkrásnější uměleckou vyzdobu a je druhé nejvytíženější na světě. Jeho délka přesahuje vzdálenost mezi Prahou a Brnem. Moskevské metro je prostě unikát!

Podíváme se na osm udivujících fakt o podzemní dráze v ruské metropoli. Dozvíte se i o neobyčejně inteligentních toulavých psech, kteří se dokázali přizpůsobit městskému životu.

1. 44 stanic je na památkovém seznamu

Nikdy jinde na světě nenajdete tak umělecky hodnotnou výzdobu stanic metra jako v Moskvě.  Například stanice Komsomolskaja vypadá jako románový taneční sál, kde by mohla klidně snadno tančit Tolstého Anna Karenina.

Jedna z nejkrásnějších stanic na světě. Seznamte se!
Zdroj: Bigstock.com

2. Denně dokáže přepravit tolik lidí, kolik má Česká republika celkem

Celkem 2 545 turnikety každý den projde okolo 9 milionů lidí (někdy i kolem 10), kteří se následně svezou na 544 eskalátorech, projedou 200 stanic ve 12 linkách na délce 333, 4 km. Někteří z cestujících si také prohlédnou jedinou fontánu v celém systému metra. A pozor - intervaly metra ve špičce jsou přesně 90 vteřin.

Design, který uchvacuje, i tak může vypadat stanice metra.

3. Legenda o Stalinově kávě

Když budete mít v ruce jakoukoli mapu moskevského metra, tak vás jistě upoutá nápadná kruhová trasa hnědé linky kolem centra města. O ní se traduje, že na jednom pracovním zasedání prý Stalin odložil svůj šálek kávy na plánovanou mapu tras metra.

Poté se na to podíval a řekl, že přesně takhle chce mít konstrukce trati. Recesisté tvrdí, že konstruktéři se tak Stalina báli (byl známý svým nepředvídatelným chováním, díky kterému mohl někdo být snadno povýšen, či naopak upadnout v nemilost), že radši udělili lince i hnědou barvu podle skvrny od kávy.

Na lahodný šálek dobré sovětské kávy.

4. Nejdelší eskalátory na světě

Nacházejí se na stanici Park Pobedy, která leží 84 metrů pod zemí. Naopak nejblíže k povrchu zemskému je stanice Pečatniki, která má hloubku pouhých 5 metrů.

Výzdoba ve stanici Park Pobedy.
Zdroj: Bigstock.com

5. Střídání mužského a ženského hlasu, občas i celebrit

Kdo jede do centra – ten slyš mužský hlas. Kdo jede naopak směrem z centra – ten slyší ženský hlas. Na výše zmíněné kruhové trase je ve směru hodin mužský hlas a ve směru proti zase ženský. Jednoduchá a efektivní prevence proti bloudění v metru. A některé dny (většinou svátky) se v metru ozývají i hlasy celebrit!

Metro bylo otevřeno přesně 15. března 1935.
Zdroj: Bigstock.com

6. Pod „veřejným“ metrem funguje i „tajné“ metro

Metro 2 má označení D6 a dle neověřených zdrojů i větší délku než veřejná část metra! Systém metra 2 je jednokolejný a bez využití ventilačních šachet. Metro 2 má sloužit pro tajné vojenské účely a případné evakuaci.

7. Metro funguje i jako paleontologické muzeum

V několika stanicích metra lze vidět neuvěřitelné zkameněliny v mramoru. Na zajímavé stránce Paleometro (bohužel je jen v ruštině) najdete všechny detaily a informace, kde a co z mikro zkamenělin v podzemní dráze vidět.

Fosilie v metru? Inu, proč ne...
Zdroj: russian7.ru

8. V metru přespává více než 500 toulavých psů

Ale pozor, mnoho čtyřnožčů v metru jen nepřespává - osvojili si vskutku originální strategii obživy. Naučili se bravurně orientovat v systému moskevského metra. Ráno cestují do centra za potravou, aby se později na sklonku dne vrátili do svých domovských stanic, kde snáze než uprostřed města najdou klidné místo k přespání. Lidé někdy mají problém dojíždět za lukrativní prací. Od moskevských psů by se měli učit.

 
 

Místo

55° 45' 2.6244", 37° 36' 56.952"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Moskevským metrem jezdí toulaví psi ráno do centra za potravou a večer domů