Přejít k hlavnímu obsahu

Mráz 70 pod nulou? V Ojmjakonu mají opravdovou ruskou zimu

Říká se „zima jako v Rusku“, ale v Ojmjakonu mají ještě daleko větší mrazy než v jiných částech Ruska. Tady se kvůli zmrzlé půdě nepohřbívá, na inženýrské sítě můžete zapomenout a většina lidí se z rodného kraje nikdy nedostane. Vítejte na jednom z nejodlehlejších míst světa.

Velký sen většiny obyvatel Ojmjakonu? Dostat se pryč. Palivo a další životně důležité suroviny pravidelně přiváží skupinka mladých mužů. Musí, jinak by se tu nedalo existovat. Pozemní rozvody elektřiny a vody nejsou myslitelné. Teploty klesající v zimě až k minus 70 stupňům to nedovolují.

Vůbec nejnižší teplotu zde naměřili ve 20. letech 20. století. Mráz tehdy srazil teplotu na -71°C. Jen o něco málo menší mrazy tu nejsou výjimečné. Většina obyvatel je odkázána na zásoby a palivo, které pravidelně vozí skupinka mladých mužů.

Zamrzlá řeka Inigirka na Sibiři
Chodit po vodě? Na zamzlé Indigirce v Ojmjakonské oblasti žádný problém.
Zdroj:
bigstock.com

S málem jsou spokojení

Řeknete si, že takový život je dost těžký a truchlivý. Asi vás překvapí, že místní si myslí opak. „Máme tu všechno, nic nám nechybí,“ říkají často. Protože s elektřinou to v Ojmjakonu není nejrůžovější, scházejí se často v tělocvičně, kde pořádají různé kulturní akce a sportovní hry. Evidentně je to hodně baví.

Častý kontakt se sousedy je možná klíč ke štěstí místních. Mnoho z nich říká, že by se rádi dostali do světa a poznali něco nového, ale že by se velmi rádi posléze vrátili zpět do Ojmjakonu. Ves, v níž kvůli extrémním přírodním podmínkám nemůžete dělat prakticky nic, většině obyvatel přirostla k srdci.

Koně v Ojmjakonu na Sibiři
Nejspolehlivější dopravní prostředek? Na Sibiři jednoznačně kůň.
Zdroj:
bigstock.com
 
 

Místo

63° 27' 50.9976", 142° 46' 25.3812"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mráz 70 pod nulou? V Ojmjakonu mají opravdovou ruskou zimu