Přejít k hlavnímu obsahu

Muslimský prezident otevřel v Egyptě největší křesťanský kostel na Blízkém východě

Egypt se může pochlubit novou raritou. Je jí největší křesťanský kostel na Blízkém východě. Na začátku roku ho otevřel egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Katedrála Zrození Krista stojí zhruba 45 kilometrů východně od Káhiry ve vznikající správní metropoli země a má pojmout více než 8 000 věřících.

Slavnostní otevření

Katedrála Zrození Krista byla slavnostně otevřena vpředvečer vánočního svátku, který egyptští Koptové slaví 7. ledna. Prezident se dokonce zúčastnil první bohoslužby. A novinka o otevření kostela se začala rychle šířit světem. Například patriarcha koptské církve Tavadros II. označil otevření katedrály za bezprecedentní událost. Pozadu nezůstal ani Vatikán. Papež František popřál Egyptu, Blízkému východu a světu mír a blahobyt. Radost nad otevřením katedrály vyjádřil na Twitteru také americký prezident Donald Trump, který pochválil Sísího, že se tímto krokem vydal vstříc lepší budoucnosti.

Nová katedrála jako symbol tolerance

Důvodů pro otevření největšího křesťanského kostela na Blízkém východě bylo mnoho. Jedním z nich je i to, že v Egyptě vedle muslimů žije také početná komunita křesťanů. Z celkového počtu 90 milionů osob se odhaduje, že jde přibližně o deset procent. Soužití křesťanů a muslimů je zde povětšinou pokojné, v některých venkovských oblastech se ale opakovaně vyskytuje i napětí. Katedrála má poskytnout křesťanům klidné místo pro rozjímání a modlitby. Zároveň se stala také symbolem náboženské tolerance.

Atentát na kostel odstartoval stavbu nového

Prvotním impulzem pro výstavbu největšího křesťanského kostela na Blízkém východě byl atentát na kostel poblíž katedrály sv. Marka v Káhiře. V prosinci 2016 tam bylo zabito více než 25 lidí. Další incident se stal loni v listopadu. Tehdy radikálové zabili sedm věřících, kteří se vraceli ze křtu v koptském klášteře asi 260 kilometrů od Káhiry. Nová katedrála má být symbolem soudržnosti a jednoty severoafrické země. Do budoucna ji čeká ještě několik posledních stavebních úprav.

 
 

Místo

30° 2' 47.6052", 31° 14' 8.8908"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Muslimský prezident otevřel v Egyptě největší křesťanský kostel na Blízkém východě