Přejít k hlavnímu obsahu

Na diamant byl prý moc velký. Tak ho hodili do odpadu, kde ho po letech objevila malá holčička

Diamant, kterému je díky jeho barvě přezdíváno Zlatý kanár, má poměrně zajímavou a místy taky úsměvnou historii.

Když ho poprvé horníci v Kongu objevili, měli za to, že na vzácný diamant je tenhle kámen příliš velký. Dlouho se proto nerozmýšleli a hodili ho společně se sutí na odpad. Tam kámen ležel až do chvíle, než ho objevila malá holčička…

Třpytivá hračka „za všechny prachy“

Ta si na začátku 80. let 20. století hrála na dvorku svého strýce. Zničehonic se jí do zvídavých oček odrazil sluneční paprsek, který dopadl na kamínek opodál. Ten nebyl na první pohled ničím zajímavý. Navíc se válel na hromadě staré suti. Malou holčičku ale na právě objeveném kameni přece jen něco zaujalo.

Po chvilce rozmýšlení ho donesla svému strýci, který v něm poznal drahý kámen. Ani omylem ho ale nenapadlo, že za něj může získat jmění, které by pohodlně zajistilo jeho rodinu i spoustu dalších generací. Kámen prodal překupníkům a víc se o něj nestaral.

Patnáct diamantových brášků

Až mnohem později se ukázalo, že obrovský kus nerostu je vlastně neopracovaným 890karátovým diamantem. Ve své původní podobě ale dlouho nezůstal. Nejprve byl obroušen na 15 samostatných kamenů, z nichž největší stále vážil neuvěřitelných 407,5 karátů, a dostal tak název Incomparable Diamond neboli Nesrovnatelný diamant.

V roce 2013 pak byl největší z kamenů zasazen do náhrdelníku šperkaře Mouawada ve Švýcarsku. Zaujal tak místo v Guinnessově knize rekordů jako nejdražší náhrdelník na světě. Majitelé diamantu se ovšem rozhodli, že tady jeho cesta neskončí. Proto ho nechali znovu obrousit. Ze 407 vzniklo 303 karátů a diamant získal ještě hlubší barvu, jasnější odstín i tradičnější tvar.

Zlatý kanár se ještě párkrát proletí

Po mnoha letech se tak zrodil diamant jménem Zlatý kanár. Jestli jeho cesta za slávou v tuhle chvíli končí, to je pravděpodobně ve hvězdách. Pravdou ovšem zůstává, že největší tzv. bezchybný diamant světa má pouze pět konkurentů, kteří by se mu mohli svou velikostí rovnat.

Během října byl vystavený v galerii Sotheby’s Dubai, odkud zamířil na svoji dlouhou cestu přes Tchaj-pej, Hongkong a Ženevu až do New Yorku. Tam pak 7. 12. 2022 započne dražba v rámci akce Sotheby’s New York Magnificent Jewels. Kupec ovšem bude muset sáhnout hluboko do kapsy. Jeho hodnota se odhaduje na několik stovek milionů!

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2

 
 

Místo

-2° 13' 26.8215", 24° 42.7333"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na diamant byl prý moc velký. Tak ho hodili do odpadu, kde ho po letech objevila malá holčička