Přejít k hlavnímu obsahu

Na návštěvě snadno přístupných jeskyní Národního parku Phong Nha – Ke Bang

Území Vietnamu pokrývá množství krasových území. Ta se každým rokem těší stále většímu zájmu turistů. Ať již těch domácích nebo zahraničních. Oblastí, která zažívá nejen turistický boom, ale kde byly za poslední léta objeveny desítky nových jeskyní a krasových zvláštností, je oblast národního parku Phong Nha – Ke Bang rozkládající se ve střední části Vietnamu kolem rozrůstající se vesničky Son Trach. Toto území je prý geologicky nejstarším krasem v Asii a také tím nejvýznamnějším co se ekosystému a geomorfologie týká. Díky tomu si národní park vysloužil zápis do seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Návštěva některých jeskyní není pro každého

Ve zdejších lesích se ukrývají stovky jeskyní. Mnohé z nich stále ještě neobjevené. V roce 2009 zde byl potvrzen objev největší jeskyně světa Son Doong. Nachází se zde i třetí největší jeskyně na světě Hang En. Návštěva těchto jeskyní ale není pro každého. V případě Son Doong byl zaveden roční limit návštěvníků a jediná agentura, která byla vládou pověřena několikadenní speleologický trek do jeskyně pořádat, si za to účtuje kapitalisticky nehoráznou sumu.

Územím národního parku prochází několik Ho Chi Minhových stezek a během americko-vietnamské války bylo území hodně bombardováno. Zdejší lesy tak kromě jeskyní ukrývají i nevybuchlou munici. Proto se nedoporučuje vydávat se na treky národním parkem bez místního znalého průvodce.

Jedna z krás jeskyně Phong Nha.
Zdroj: CK Go2

V okolí Son Trach, kde sídlí správa parku, se ale nachází i několik snadno přístupných jeskyní, k jejichž prohlídce nám bude stačit jen pár hodin.

TIP: Poznejte neobjevená místa na poznávacích zájezdech do Vietnamu s českým průvodcem žijícím v destinaci od CK Go2.

Phong Nha Cave

Jeskyně Phong Nha, která je hlavním turistickým tahákem, a po níž národní park nese jméno, byla objevena již v roce 1899 a byla využívána k různým účelům. Podle legendy zde král Ham Nghi ukrýval svoje poklady a během vietnamské války byla využívána jako polní nemocnice. Během amerického bombardování byly poničeny krasové útvary u vchodu do jeskyně, po nichž jeskyně nese jméno. Návštěva jeskyně je spojená s hodinovou panoramatickou plavbou od návštěvnického centra v Son Trach po řece až do útrob jeskyně. Po projížďce se pěšky prochází okolními sály s nádhernou krápníkovou výzdobou.

Vstup do jeskyně Phong Nha.
Zdroj: CK Go2

Tien Son Cave

Současně s jeskyní Phong Nha je možné si zaplatit i vstup do jeskyně Tien Son, která se ukrývá asi sto metrů nad Phong Nha a k níž vede více než 300 docela strmých schodů. Odměnou za námahu nám ale kromě pěkného výhledu na krajinu, kterou jsme předtím pluli na lodi, bude pohádkově krásná a dechberoucí krasová výzdoba.

Jeskyně byla objevená v roce 1935 a s ní i staré náboženské oltáře pocházející z období, kdy tuto oblast ovládalo Čampské království. Veřejně přístupných je asi 400 metrů jeskyně a prohlídka zabere asi 45 minut. Osobně mě tato jeskyně uchvátila více než ona slavná Phong Nha.

Sál jeskyně Tien Son.
Zdroj: CK Go2

Thien Dong Cave

Thien Dong Cave všichni znají pod jménem Paradise Cave, neboli “jeskynní ráj”. Nachází se asi 12 km jihozápadně od Son Trach obklopená hustou vegetací, ale dostat se lze k ní velmi snadno třeba na motorce. Paradise Cave byla objevena teprve v roce 2005 zdejším farmářem a již o pět let později byla zpřístupněna veřejnosti. Z celkových asi 31 km většina návštěvníků uvidí jen první kilometr. Doporučuje se na prohlídku vydat v ranních hodinách, než se jeskyně zaplní hlučnými vietnamskými návštěvníky, kteří svým pokřikováním a hlasitou hudbou z rádií ruší celkovou atmosféru prostoru.

Vstupní sál je monumentální, ovšem zajímavější jsou další části jeskyně, kudy vede dřevěná lávka. A představivosti se zde meze nekladou.

Jako v ráji - Paradise cave.
Zdroj: CK Go2

Dark Cave

Velké oblibě se v posledních letech těší “tmavá jeskyně”. Její návštěvu nabízejí snad všechny hostely a agentury, ale vydat se na tuto zábavní lehce adrenalinovou prohlídku lze i na vlastní pěst na motorce. Od Son Trach je vzdálená asi 25 km.

Jeskyně ukrývající se ve skále u řeky Chay byla objevena v roce 1990 a v roce 2014 bylo u řeky před jeskyní otevřeno zábavní centrum. Hlavním lákadlem jeskyně je přírodní bahenní koupel v jedné z tmavých místností jeskyně. Zde si na své přijdou dobrodružnější povahy. Nutno podotknout, že na prohlídku se jde jen v plavkách. Vše ostatní zamkneme do jedné ze skříněk. Dostaneme sedací úvazek, helmu, čelovku a záchrannou vestu a vydáme se na dvouhodinovou prohlídku.

Hlavní sál Paradise Cave.
Zdroj: CK Go2

Abychom se dostali do jeskyně, je třeba nejprve přejet po zip line na druhý břeh řeky a poté do jeskyně doplavat. Následuje procházka neosvětlenou jeskyní, během níž se od průvodce dozvíme několik zajímavostí a ve svahu si prohlédneme zkameněliny z doby, kdy byla oblast pod mořem. Do nevelké místnosti vyplněné bahnem sahajícím po pás dojdeme úzkou chodbou přes průrvu ve stěně jeskyně. Po následujících 20 minut si pak užíváme přírodní “wellness” naložení do jemného bahínka a na pokožku necháváme působit blahodárné minerály.

Po bahenní koupeli a návratu na denní světlo následuje již volná zábava na některé z adrenalinových atrakcí u řeky.

Poznejte nádhernou přírodu na zájezdu Přírodní krásy Vietnamu s česky hovořícím průvodcem žijícím v destinaci od 49 900 Kč. Lákají vás trhy v Mekongu, malebné Hoi An, Hanoj nebo Dalat? Zúčastněte se zájezdu Velká cesta Vietnamem a poznejte víc než jen turistické atrakce.
Takhle to vypadá v jeskyni Tien Son.
Zdroj: CK Go2
 
 

Místo

17° 34' 48.63", 106° 16' 54.948"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na návštěvě snadno přístupných jeskyní Národního parku Phong Nha – Ke Bang