Přejít k hlavnímu obsahu

Místo tunguzského výbuchu láká turisty. Vydáte se na Sibiř na dovolenou?

Psal se rok 1908 a v odlehlé části Ruska tlaková vlna zlámala miliony stromů jako sirky. Příčina nebyla dlouhá léta zcela jasná, a tak lovci záhad ohromovali veřejnost šílenými teoriemi. Všechno měl ale na svědomí výbuch vesmírného tělesa.

Příčina a průběh tunguzské katastrofy

Těleso (kometa, její část, fragment ze srážky asteroidů, planetka? přesně nikdo neví) se v onen osudný červnový den přiblížila zemi a po průletu atmosférou následně cca 7 km nad zemí vybouchla a rozpadla se. Exploze byla tak silná, že ji lidé zaznamenali v celé střední Asii a většině Evropy. Tlaková vlna polámala stromy v okruhu velkém 2000 km², to je rozloha největšího českého okresu nebo čtverec o straně necelých 45 km.

Kde je dějiště tunguzské katastrofy

Katastrofu dlouhá desetiletí zahaloval závoj tajemna. Epicentrum události totiž leží v jednom z nejodlehlejších míst světa, na Sibiři. Asi 3600 km vzdušnou čarou od Moskvy. Tady nikdy moc lidí nežilo, a tak se o ní tolik nevědělo a i ve 21. století ještě mnohé detaily nedokázali objasnit.

Tunguzská oblast. Tady se rybaří a loví jedna báseň.
Tunguzská oblast. Tady se rybaří a loví jedna báseň.
Zdroj:
www.bigstock.com

Pokud se chcete na místo vydat, vězte, že ho najdete v Krasnojarské oblasti nedaleko řeky jménem Podkamenná Tunguska. Co se týká osídlení, velmi blízko najdete třítisícihlavou Vanavaru, z větších měst je poblíž osmdesátitisícový Usť-Ilimsk (na ruské poměry „pouhých“ 340 km od předpokládaného dopadu jedné z hlavních částí vesmírného tělesa) a třísettisícový Bratsk (530 km).

Kdo by do tak odlehlých končin jezdil? Budete se divit, ale i tací se najdou. Proto o ní také píšeme v magazínu o cestování. První skupinu cestovatelů do tunguzského ledového království tvoří vědci. Ti se dodnes, více než sto let po události, snaží objasnit dosud nepoznané. Například prohledávají jezero Čeko, zda tam nezůstaly velké úlomky tělesa.

Meteorit z tunguzské katastrofy
Takhle vypadají úlomky podobné těm z kosmického tělesa odpovědného za tunguzskou přírodní katastrofu.
Zdroj:
www.bigstock.com

Na Sibiř se už nejezdí za trest, ale s cestovkou

Najdou se i turisté, které přitahují záhadná místa. Místo jedné z nejrozsáhlejších přírodních katastrof všech dob si nemohou nechat ujít. Dokonce existuje cestovní kancelář, která vozí turisty na místo nehody. Od května do září, když je počasí ještě snesitelné, sem jezdí prohlédnout si slavné místo a v jeho okolí, kde celé dny nepotkají člověka, rybaří, loví a procházejí se po nedotčené krajině.

I když byla tedy Tunguzská národní přírodní rezervace (ochranný status získalo toto zajímavé místo Ruska v říjnu 1995) dějiště obrovské přírodní tragédie, dnes je to člověkem nezkažený ráj na zemi a jedno z nejkrásnějších zákoutí Ruska. Na Sibiř už se nejezdí za trest, ale za peníze s cestovní kanceláří.

 
 

Místo

60° 53' 40.596", 101° 54' 38.9052"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místo tunguzského výbuchu láká turisty. Vydáte se na Sibiř na dovolenou?