Přejít k hlavnímu obsahu

Nádhera v ohrožení. Oblouky v Arches se pomalu bortí

Vznikaly miliony let, příroda si s nimi vážně vyhrála, ale teď padají. Za posledních 50 let se jich zřítily čtyři desítky. Kdo může za to, že unikátní útvary mizí z povrchu národního parku Arches v Utahu?

Trochu drsné, obklopené vyprahlou krajinou připomínající americké filmové westerny, krapet nebezpečné, ale rozhodně krásné a při západu slunce naprosto úžasné. Takové jsou skalní útvary národního parku Arches v Utahu. Jejich formování začalo přibližně před 300 milióny let.

Poslední z velkých oblouků, který se zřítil, byl v roce 2008 22 metrů dlouhý Wall Arch. O žádné velké překvapení nešlo. Velké trhliny a nebezpečná narušení začali správci parku registrovat už 17 let před tím. O jeho potížích se tedy vědělo, i proto v době pádu nebyl nikdo poblíž.

Pískovec v národním parku Arches má trochu načervenalou barvu.
Zdroj: Bigstockphoto
Dva tisíce oblouků národního parku Arches najdeme poblíž města Moab.
Zdroj: Bigstockphoto

Postupem času se zřítí většina z dnešních asi 2 000 oblouků, věží a oken, nicméně to ještě potrvá hodně dlouho. A viník? Příroda. Eroze pomohla vzniku skalních oken, věží a oblouků. Šlo vlastně o narušování původních skal. To pokračuje a nádherné pískovcové výtvory se bortí úplně.

Největší magnety parku Arches

Delicate Arch

Ne největší, ale nejkrásněji vytvarovaný (vidíte ho na titulní fotce článku). Každý, kdo sem přijde, si ho musí vyfotit. Je to zkrátka ikona. Není divu, že se objevil ve filmu Hulk a vedla pod ním olympijská štafeta s ohněm pro olympiádu v Salt lake City.

Landscape Arch

Ten je v celém parku největší – na délku měří 90 metrů. Býval mohutnější, ovšem značná část „mostu“ se utrhla a procházet pod ním nelze. Správa parku cestu pod ním uzavřela, je příliš riziková.

Landscape Arch.
Zdroj: Bigstockphoto

South Arch a North Arch

Jednu z nejatraktivnějších fotek tu pořídíte, když si vyfotíte South Arch skrz North Arch.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

38° 43' 26.3208", -109° 36' 36"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nádhera v ohrožení. Oblouky v Arches se pomalu bortí