Přejít k hlavnímu obsahu

Najděte si nejlepšího dodavatele plynu

Ceny plynu stejně jako ceny elektřiny stoupají a výdaje za energie patří v rámci rodinného rozpočtu k největším hned vedle nájmu či hypotéky. Češi přitom mají možnost ovlivnit ceny plynu alespoň částečně tím, že si vyberou jiného dodavatele. Přesto většina platí více, než musí.

Ze statistiky energetických odborníků vyplývá, že přibližně 80 procent Čechů platí za plyn až o 6 000 Kč více, než je nutné. Přitom na trhu působí desítky různých dodavatelů plynu, stačí si vybrat. Češi se však domnívají, že rozdíly nejsou velké a že administrativní kolečko spojené se změnou dodavatele plynu nemá smysl.

Máme plyn za hubičku!

Na jednu stranu není čemu se divit. Každý dodavatel plynu, potažmo dodavatel elektřiny lákají nové zákazníky na nejlevnější plyn a vysokou úsporu. Ze schránek a internetu se valí usměvaví prodejci a šeptají: “Jsme nejlevnější na trhu!” nebo “S námi ušetříte tisíce korun za rok!”

Když se ale nalomený zákazník ke změně odhodlá, žádná úspora jej nakonec nečeká. Co ušetří na plynu, zaplatí na vysokých poplatcích nebo drahých službách. Každý dodavatel plynu se snaží vydělat, někteří však činí méně férověji než jiní a často se jedná o plané marketingové řeči, který mají nové zákazníky “lapit a nepustit”.

Kdo hledá, najde

Na druhou stranou se říká “líná huba, holé neštěstí”. To by přece nebylo, aby se nenašel mezi desítkami dodavateli alespoň jeden férový dodavatel plynu, který opravdu nabízí to, co slibuje. Při výběru dodavatele se nenechte opít rohlíkem v podobě planých slibů. Hledejte, pátrejte a ptejte se. Jakou cenu dodavatele garantuje a na jak dlouho? Jaké poplatky souvisí s jeho službami? Jedná se o dobu určitou nebo neurčitou?

Zapomeňte na první lákavou nabídku a na internetu si proveďte online srovnání ceny energií. Ne, opravdu nemusíte projíždět nabídky všech dodavatelů. To za vás mnohem rychleji a efektivněji provede online kalkulačka plynu (kalkulačka elektřiny v případě, že chcete změnit dodavatele elektřiny). Za pár minut se dozvíte, který dodavatel plynu je nejlevnější.

Rozdíly mezi cenami jsou výrazné

Ceny u jednotlivých dodavatelů se značně liší. Oni sami si volí cenovou politiku. Stát má právo regulovat pouze malou část z celkové ceny plynu. Online Kalkulačka plynu vám zároveň spočítá výši úspory, kterou přechodem k novému dodavateli ušetříte za jeden rok. Snadno se tak dozvíte, zda se vám změna opravdu vyplatí či nikoliv.

A to všechno zadarmo. Změna není totiž zdaleka tak složitá, jak se na první pohled zdá. Žádné složité papírování ani vysoké sankční poplatky na zákazníka nečekají, pokud dodrží smluvní podmínky. Většinu práce za vás udělá nový dodavatel plynu nebo společnosti, které se změnou dodavatele plynu zabývají. Zařídí vše potřebné a ohlídají i důležité termíny.

Zprostředkovatelé plynu mívají výhodnější podmínky

Stránky, které nabízí srovnání ceny energií, jsou zprostředkovatelé a s dodavateli energií mají uzavřené smlouvy o spolupráci. V mnoha případech jsou schopné vyjednat lepší podmínky než klient samotný. Díky dlouhodobé spolupráci právě srovnávač Úspory.cz nabízí i velmi specifické produkty, které jsou vytvořené na základě nejčastějších poptávek jejich zákazníků.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Najděte si nejlepšího dodavatele plynu