Přejít k hlavnímu obsahu

Naštvali se a vypustili lovce dronů. Dubajské letiště bojuje proti narušitelům

Minuta zastaveného provozu třetího nejvytíženějšího letiště na světě stojí podle výpočtů CNN milion dolarů, tedy asi 24,3 milionu korun. Letos ho omezily nezvané drony několikrát. Vedení letiště vytáhlo do boje.

Cizí drony narušují prostor letišť po celém světě. Nejde jen o ekonomické dopady, ale i o nepříjemná zdržení a omezení pohodlí cestujících a především o jejich bezpečnost. Na jaře 2016 se s jednou bezpilotní helikoptérou srazil Airbus na letišti Heathrow v Londýně. Šlo o typ A320, kterému dron neublíží, a tak všech 132 lidí na palubě zůstalo nezraněno.

Velké problémy s drony má Dubaj naposledy kvůli jednomu létajícímu narušiteli v sobotu 29. října přerušilo tamní letiště provoz na 90 minut a odklonilo všechny lety na okolní letiště.

Vedení si řeklo dost a nasadilo na nezvané hosty dálkově řízené miniletadlo. To díky dvěma kamerám – infračervené a termokameře – dokáže dron zaměřit a zablokuje ho. Zjistí také polohu osoby, která ho ovládá, a její souřadnice odešle policii.

Ze čtyř narušení zakázaného prostoru dubajského letiště nešlo ani jednou o teroristický útok. „Lidé chtějí zjistit, jak daleko jejich dron doletí a neuvědomují si, jaké bezpečnostní riziko způsobují,“ říká Salim al Mansouri, inspektor Dubajského úřadu pro civilní letectví.

 
 

Místo

25° 15' 10.728", 55° 21' 56.4228"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Naštvali se a vypustili lovce dronů. Dubajské letiště bojuje proti narušitelům