Přejít k hlavnímu obsahu

Návrat z dovolené bude od 9. dubna zase o něco jednodušší

Cestování se od 9. 4. 2022 opět zjednoduší! Nově nebude potřeba před návratem do Česka z tzv. třetích zemí příjezdový formulář ani negativní test.

Příjezdový formulář (angl. Public Health Passenger Locator Form) bylo dosud nutné vyplnit a předložit před návratem do Česka nejen z tzv. třetích zemí, ale také ze zemí v rámci Evropské unie.

Zatímco povinnost pro cestující vracející se z EU přestala platit nedávno, pro návrat ze třetích zemí byl formulář a s ním související podmínky až do 8. 4. 2022 stále potřeba. Nově je tak návrat zpátky do Česka stejně pohodlný jako před pandemií.

S opatřením, které nařizovalo vyplňovat zmíněný formulář, souvisela i podmínka (PCR nebo antigenního) testu, který bylo potřeba absolvovat už v zahraniční destinaci. I toto opatření je k 9. 4. 2022 zrušeno.

Ministerstvo zdravotnictví ke dni 9. 4. 2022 zrušilo i povinnost podrobit se RT-PCR testu v rozmezí 5. až 7. dne od vstupu na území České republiky. Testování se týkalo osob, které neměly dokončené očkování, nebo těch, které nemoc v posledních 180 dnech neprodělaly. 

Ostrov Santorini a žena v bílém
Návrat zpátky do Česka ze zemí mimo EU bude od 9. 4. 2022 zase o něco jednodušší.
Zdroj:
bigstockphoto

Kdo musel vyplňovat příjezdový formulář?

Příjezdový formulář musel od 19. července 2021 při návratu do České republiky vyplňovat každý cestovatel, a to ze všech zemí, kde strávil minimálně 12 hodin.

K formuláři navíc musely osoby bez plného očkování nebo prodělání nemoci přiložit též potvrzení o negativním výsledku testu na přítomnosti viru SARS-CoV-2. Test si dotyční museli zaplatit a podstoupit ještě před návratem do Česka.

Testování ani vyplňování příjezdového formuláře se ale netýkalo dětí do 6 let věku. Dle vyjádření ministerstva zdravotnictví je vzhledem k šíření viru SARS-CoV-2 v České republice a ve světě na místě uvedená ochranná opatření zrušit.

Před vycestováním nicméně doporučujeme ověřit aktuální podmínky vstupu a návratu u cestovní kanceláře, letecké společnosti nebo na stránkách ministerstva zdravotnictví či portálu covid.gov.cz.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5zdroj 6

 
 

Místo

50° 5' 41.3179", 14° 25' 25.7055"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Návrat z dovolené bude od 9. dubna zase o něco jednodušší