Přejít k hlavnímu obsahu

Nej tobogány světa: trychtýře, volné pády i U rampy, které vám vezmou dech

Rovinky i zákruty, vodní vlny a rychlost, při nichž se břicho dostává do křečí. Pokud milujete zběsilé jízdy na šílených tobogánech, jistě víte, o čem je řeč. Podívejte se s námi na ty nejbláznivější z celého světa!

Co si budeme povídat, aquaparky skýtají takřka neomezené množství zábavy, hlavně ty nejlepší na světě. Víte, že rekordmanem v počtu aquaparků jsou Spojené státy? Ten největší z nich se nachází v Coloradu a nejvyhledávanější atrakcí je Prehistorický tunel, tobogán, v němž jezdcům dělají společnost dinosauři.

Největší krytý aquapark je zase v Německu a ten venkovní najdeme v Číně – zaujímá 400 tisíc metrů čtverečních, vodní plochy je tu 100 tisíc metrů čtverečních a Číňani na něj mohou být skutečně pyšní. Dají se v něm totiž najít ty nejmodernější atrakce. Třeba tzv. Boomerang, U rampa, v níž lítáte tak dlouho, dokud se prostě nezastavíte, nebo tzv. Bememoth Bowl, trychtýř, v němž na vlastní kůži poznáte odstředivou sílu.

Nejlepší aquaparky v USA nabízí volný pád a setkání s dinosaury

V Texasu je tím zřejmě neoblíbenějším Schlitterbahn, celkem jsou v celém státě tři tyto aquaparky a sestávají z několika menších parků. Dohromady je tak pojí zdánlivě nekonečné skluzavky o celkové délce 5 kilometrů. Pro milovníky tobogánů je tu připraveno 17 kilometrů zatáček i rovinek a právě zde byl poprvé zprovozněn první simulátor vln pro surfaře. Na své si přijdou děti, ty tu najdou 7 brouzdališť.

V Coloradu se zase vydejte do Water World. Tento aquapark nabízí návštěvníkům 42 atrakcí a 7 z nich je přitom označeno nejvyšším stupněm adrenalinu. Největší zážitek si pravděpodobně odnesete z uzavřeného tobogánu označovaného jako Prehistorický tunel – jízda v něm není nejrychlejší, ani nemá být, zato však cestou potkáte pravěké tvory, kteří na vás vyskočí a vylekají vás jako ve strašidelném hradu na pouti. Že už to teď budete čekat? Nevadí. Vyděsí vás tak jako tak.

Ve Wisconsinu zase na vlastní kůži pocítíte, jaké je spadnout do trychtýře. Postavili tu totiž největší tobogán na světě právě v tomto tvaru, Time Wrap, a to v parku Noah’s Ark. Ještě donedávna byl tento tobogán tím nejpopulárnějším v celém obřím aquaparku, tedy do té doby, než konstruktéři vymysleli a postavili Škorpióní ocas. Věřte, že to chce odvahu, když si máte stoupnout do kádě, v níž se pod vámi najednou propadne dno a vy letíte tunelem téměř kolmo k zemi. Jakmile naberete rychlost, vyšvihnete se do zákruty a nakonec přistanete v cíli. Ač to zní nemožně, pravděpodobně budete živí a zdraví.

Nezdá se to, ale strach je mocný!
Zdroj: Noah's Water Park

Po celých Spojených státech se mluví o orlandském Vymývači mozků, o tobogánu, jímž se s parťákem řítíte na člunu, hraje vám k tomu prapodivná hudba a v tunelech blikají a jinak se střídají všechny možné barvy. Psychedelie jako vyšitá.

Kalifornie vás, co se aquaparků týče, hodně potěší hned na třech místech – v Sacramentu, San Dimasu a San Jose, v nichž sídlí aquapark Raging Waters. Pokud jste vyděšení k smrti i z klouzačky na Mácháči, tady půjde o nervy. Bude vás totiž požírat hologramová žraločí hlava, kolem vás budou létat blesky a ke všemu budete muset proletět několika ohnivými prstenci. Jde samozřejmě o vizuální prvky, ale lidský strach je mocný…

Kam ve světě ještě vyrazit za vodními zážitky?

Pořádný trychtýř, zvaný Tornado, na všechny zájemce čeká například v Austrálii, v největším australském aquaparku Wet and Wild Water World, a každému, komu to nebude stačit, pořádně naloží i tzv. Blackhole, Černá díra – tobogán, jímž se budete řítit černočernou tmou.

V některých tobogánech si to budete užívat, v jiných budete žadonit o milost.
Zdroj: Wet and Wild Water World

Ve Velké Británii si zase v Sancastle Water Park můžete užít 250 metrů dlouhou jízdu na tobogánu, jenž drží světové prvenství jako nejdelší vnitřní tobogán.

Tobogán na vodě? Ano, na luxusní lodi!

Největší výletní loď světa, Harmony of the Seas, je pořádný kolos – má celkem 18 palub a pojme až 8,5 tisíce lidí. Ano, stále mluvíme o tobogánech. Právě na této lodi se nachází ten největší tobogán na vodě. Táhne se přes 10 palub a jízda na něm nikoho jen tak neomrzí!

 
 

Místo

29° 43' 7.3488", -98° 7' 17.4"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nej tobogány světa: trychtýře, volné pády i U rampy, které vám vezmou dech