Přejít k hlavnímu obsahu

Nejbláznivější cesty na čtyřech kolech: traktorem na pól i Broukem přes Kavkaz

Nic bláznivého pro ně není šílené. Čas od času si sbalí si věci a vyjedou na několik měsíců na výpravu, před níž jim každý říká: „To nemůže nikdo zvládnout!“ Felicií přes předhůří Himálaje? Trabantem přes Andy? Proč ne?

Podíváme se na několik dobrodruhů ze zahraničí i z našich silnic a dálnic, kteří mají na kontě zajímavé motocestovatelské počiny. Mimochodem, věděli jste, že existuje člověk, který cestuje po Rusku s trakařem?

Na traktoru na jižní pól

Holanďanka Mannon Ossevoortová se živila jako divadelní herečka. V roce 2005 ji z nějakého záhadného důvodu napadlo, že jet na jižní pól traktorem je vážně dobrý nápad. Jenže napoprvé se jí to nepovedlo. Z rodného království dojela až do Jižní Afriky do Kapského Města, kde ji ujela loď.

„Tractor girl“, jak se jí říká, se musela vrátit domů a cestu opakovat. Definitivně dosáhla cíle až na podzim 2014. Mezi cestami stačila porodit dceru. Zkrátka žena činu.

Manon Ossevoortová se na jižní točnu vydala v traktoru značky Massey Ferguson. Co myslíte, zvládnul by to i náš Zetor? Nechcete to zkusit?

Na motorce do Ruska s hrdinou Hvězdných válek

Dobrodruhy lákají i výpravy na dvou kolech. Velmi populární byly filmy o cestě motorkáře Charlieho Boormana s hercem Ewanem McGregorem. McGregor se proslavil mimo jiné rolemi ve filmech Trainspotting, Moulin Rouge a zahrál si také mladého Obi-Wana Kanobiho v Hvězdných válkách.

McGregor se s Boormanem v roce 2004 vydali na motorkách na 31.000 km dlouhou cestu z Londýna přes Sibiř do New Yorku na motorkách. Pořad Long Way Round, jenž celou pouť dokumentoval, měl ohromný úspěch a vysílal se i u nás na kanálu Prima cool.

Do startu cesty Feldou do Číny zbývá pár dnů. Přečtěte si o ní v pravém bočním sloupci tohoto článku nebo na blogu projektu.

Broukem přes Kavkaz

V autech, kterým se mnoho lidí vysmívá, přijímají velké cestovatelské výzvy i Češi. Loni se slavným „Broukem“ dva Slezané Luděk Brhel a Vladimír Škrobánek vydali od přehrady Slezská Harta přes Kavkaz až do kazašského města Aralsk.

Po cestě potkali i další cestovatele – například dva další Čechy na Jawách nebo Ilju Frolova, který chodil po Rusku s trakařem. V době setkání byl na cestě už 650 dnů.

Trabantem kamkoliv po světě

Žijící legendou cestování v podceňovaných dopravních prostředcích je Dan Přibáň. S týmem, který se při každé nové výzvě drobně obmění, v uplynulém desetiletí z Čech dojel do Asie přes Hedvábnou stezku, na samý jih Afriky i po „dálnici duchů“ na „konec světa“ v Jižní Americe. Z každé výpravy vznikl film, z té poslední Austrálií a Oceánií vzešel snímek „Trabantem do posledního dechu“.

Dalším netradičním „výletům“ do vzdálených končin se věnuje zajímavý pořad České televize Zapomenuté výpravy.

Sledujte nás na Facebooku:

#facebook#

 
 

Místo

-84° 59' 59.9532", -44° 39' 23.04"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejbláznivější cesty na čtyřech kolech: traktorem na pól i Broukem přes Kavkaz