Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdelší jeskyně světa: Mamutí jeskyně v Kentucky má 630 km chodeb

Národní park Mamutí jeskyně v Kentucky vás svou rozlohou neuchvátí, patří totiž k těm nejmenším ve Spojených státech. Čím vás ale ohromí, je jeho podoba. Atrakcí tohoto parku je totiž Mamutí jeskyně, nejdelší jeskyně světa. Podzemní jeskyně tady dosahují délky asi 630 kilometrů.

Proč asi? Protože rok od roku je naměřené hodnoty mění. Komplex podzemních chodeb se rozrůstá a chodby se propojují. Pro představu – 630 kilometrů, to je skoro délka trasy z Prahy do slovenského Prešova.

Šestitisíciletá dáma hostí turisty i netopýry

Je tomu skutečně tak. Podle archeologických vykopávek dospěli odborníci k tomu, že vstupní část jeskyně znal člověk už před neuvěřitelnými šesti tisíci lety, samotnou jeskyni pak podle legendy objevil a probádal John Houchins ve 2. polovině 18. století.

Z původně jedné jeskyně postupem času vznikl celý komplex – postupné prozkoumávání prostor přineslo své ovoce a počet kilometrů chodeb a tras se zvyšoval a zvyšoval. Už po 2. světové válce šlo o nejdelší jeskyni světa. K velkému zlomu došlo ještě v roce 1972, kdy lidé zjistili, že jeskyně je propojená s Flintovou jeskyní, která byla do té doby třetí nejdelší jeskyní na světě. Od roku 1941 je území národním parkem.

Jeskyně má své stálé obyvatele – netopýry, a to zejména ty hnědé, žlutavé nebo hnědošedé. Kromě několika tisíců těchto zvířátek lze v komplexu spatřit mloky, jeskynní krevety a pochopitelně pavouky. Brr.

Vodopád v Baatara Gorge se s tím nemaže. Prolomil dno 3 jeskyní a řítí se dál do nitra Země

Mamutí jeskyně USA
Mamutí jeskyně je nejdelší jeskyní světa a poprvé se o ní lidé dozvěděli před šesti tisíci lety.
Zdroj:
Wangkun Jia / Shutterstock

Mnohem víc než stálých obyvatel má Mamutí jeskyně návštěvníků. Těch se tu ročně vystřídá i 1,5 miliónu, kteří se chtějí alespoň částí komplexu projít. Na povrchu se rovněž mohou projít, případně projet na kole, na koni nebo na kánoi na řece Green River.

Zamrzlé vlny uprostřed jeskyně. Tohle je možné jenom na Islandu

Vyberte si procházku podle svého gusta

Svírá se vám žaludek, když mluvíme o jeskyni, protože vás hned děsí představy, jak se na vás jeskyně řítí a vy se nezvládáte vyprostit? Nebo máte pocit, že byste se zákonitě ztratili? Nemějte obavy.

V Mamutí jeskyni se nachází mnoho tras, které absolvujete s průvodcem a celou skupinou. Některé jsou kratší, tedy vhodné pro rodiny s dětmi či seniory, jiné delší (pro nadšence) a některé nedělají větší potíže ani klaustrofobikům.

Trasy jsou dlouhé od 400 m až do 6,4 km. Pochopitelně jsou rozděleny podle náročnosti. Pokud váháte, jestli se pustit na náročnější trasu, věřte, že veškerou námahu vám snadno vykompenzují nádherné pohledy na krásu kolem.

Odhalte půvab jeskyně, ve které se narodil nejvyšší bůh Zeus

Použité zdroje: 

  • nps.gov/maca/
  • en.wikipedia.org/wiki/Mammoth_Cave_National_Park
 
 

Místo

37° 11' 13.1928", -86° 6' 1.9008"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdelší jeskyně světa: Mamutí jeskyně v Kentucky má 630 km chodeb