Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdelší zavěšený most postavili Rusové nad mořem

Byla to velká sláva přijel ruský premiér, opodál se mačkal dav zvědavců a pak to přišlo. Ruský most byl po čtyřech letech výstavby konečně otevřen. Nejdelší zavěšený most světa. Stalo se v srpnu 2012. Dodnes ho v délce žádná podobná stavba nepřekonala.

Do té doby se titulem honosil čínský most Su-tchung ve městě Nan-tchung. Ruský most (tak se skutečně jmenuje) ho v rozpětí hlavních pilířů přerostl o 16 m. Celkem má na délku 3100 m. A není jen dlouhý, ale také vysoký. Vyšší mostní konstrukci má jen francouzský viadukt u města Millau (loni jsme o něm také psali).

Ruský most se tyčí do výšky 320 m, to je opravdu něco. Pro zajímavost, Žďákovský most má 90 m. České mosty se s tímto kolosem nemohou srovnávat ani v jiných parametrech. Leda snad Radotínský most, který měří na délku 2291 m.

Na šířku má most téměř 30 metrů.
Zdroj: bigstock.com

Gigant nad mořem si Rusové postavili sami, konkrétně společnost SKMOST. Podle slov předsedy vlády Ruské federace Dmitrije Medveděva, jenž přejezd přes moře slavnostně otevíral, lze stoprocentně věřit jen tomu, co si Rusové postaví sami.

Kde vlastně je?

Kdo cestuje do Ruska jako turista až na Dálný východ, ten si většinou nejdelší zavěšený most planety nenechá ujít. Najde ho v Zálivu Petra velikého v Japonském moři nad tzv. Bosporem východu. Hned u pobřeží slavného Vladivostoku.

Na straně Vladivostoku stojí vlastně dva mosty, které se pak nad průlivem sjednocují v jeden a jako jedna stavba pokračují až na Ruský ostrov.

Okolí Vladivostoku je nádherné.
Zdroj: bigstock.com

Co je zavěšený most

Pro informaci, zavěšený most je takový most, který je jedním nebo vícero lany upevněn k nějakému pevnému bodu (či několika pevným bodům).

Zajímavá místa v okolí

Kam to vlastně most vede? Na Ruský ostrov, domov 5 tisíc lidí. Most pomůže tamním obyvatelům dopravovat se rychleji a pohodlněji na pevninu, ale také turistům dostat se do muzea sovětského dělostřelectva. A v neposlední řadě slouží i studentům Dálněvýchodní federální univerzity. 

 
 

Místo

43° 3' 53.4672", 131° 54' 37.296"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdelší zavěšený most postavili Rusové nad mořem