Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdražší diamant světa za 1,8 miliard korun našli v Botswaně

Svět má nový rekord. Je jím impozantní „Růžová hvězda“ - 59,6 karátu vážící diamant, který byl vydražen počátkem roku 2017 v hongkongské aukční síni Sotheby's. Za růžový exemplář pojmenovaný Pink Star zaplatil jeho nový majitel 1,8 miliardy korun.

Válka diamantů

Diamant Pink Star ukradl prvenství modrému diamantu Oppenheimer Blue, který byl v květnu loňského roku vydražen za 1,4 miliardy korun. Zajímavostí zůstává, že ačkoli většina růžových diamantů pochází z australských dolů, tenhle unikát byl vytěžen v africké Botswaně. Navíc jde o nesmírně ceněný kousek. Diamant totiž neobsahuje dusík ani bor. Jde tedy o nejčistší diamant, který v takovéto kvalitě tvoří jen dvě procenta všech světových nálezů.

Znovu do dražby

Pink Star byl paradoxně již jednou vydražen. Stalo se tak v roce 2013. Cena, za kterou byl kámen vydražen, byla o dost vyšší. Tehdejší kupec za něj nabídl neuvěřitelných 2,1 miliard korun. Za kámen ale nezaplatil a nakonec si ho tak nemohl převzít. Diamant tak zůstával další tři doky v držbě aukční síně Sotheby's a dalších dvou vlastníků. Ti se ovšem museli s touto čarokrásnou raritou jednou pro vždy rozloučit.

Okouzlující prsten

O vytěžení kamenu se zasloužila společnost De Beers, která je producentem diamantů s největšími příjmy na světě. V surové podobě tento klenot vážil úctyhodných 132,5 karátu. V roce 2003 ho nechala společnost vybrousit pro potřeby první dražby. Prodán byl ale až o čtyři roky později. V současnosti je diamant zasazen do okouzlujícího prstenu.

Risk je zisk

Nejhodnotnější kameny jdou většinou do aukčních síní v Ženevě, Sotheby's ale zariskovala a risk se jí vyplatil. Kromě toho, že diamant o této čistotě tvoří jen dvě procenta všech světových nálezů, Pink Star je největším růžovým kamenem světa, spadající do kategorie fancy vivid. Do ní se řadí diamanty, které mají nejvyšší možnou koncentraci dané barvy.

 
 

Místo

-22° 5' 26.268", 23° 10' 47.7552"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdražší diamant světa za 1,8 miliard korun našli v Botswaně