Přejít k hlavnímu obsahu

Nejhezčí přírodní koupaliště v ČR: Alergici ocení přírodní biotopy, milovníci nudismu zatopené lomy

Plánujete vyrazit k vodě? Vyměňte tu chlorovanou za přírodní koupaliště a zamiřte na některé z následujících míst, kde si válení u vody i aktivní odpočinek doopravdy užijete.

Přehrada Orlík

Plánujete dovolenou v blízkosti Vltavské kaskády? Pak rozhodně nevynechejte návštěvu malebné přehrady Orlík. Přehradní nádrž dostala své jméno podle zámku, který kdysi čněl nad hlubokým údolím Vltavy a dnes se nachází jen pár metrů nad hladinou přehradního jezera. Oddávat se tady můžete sladkému nicnedělání i aktivnímu trávení letní dovolené.

Přehrada Orlík Vltavské kaskády
Přehrada dostala svůj název po zámku, který se nachází jen několik metrů nad hladinou přehradního jezera.
Zdroj:
Bigstockphoto

Bolevecké rybníky

Severní okraj Plzně ukrývá ne jeden, ale rovnou několik přírodních klenotů. Na mysli máme samozřejmě Bolevecké rybníky. Zmíněnou soustavu tvoří Velký a Malý bolevecký rybník, Kamenný rybník, Šídlovský rybník, Košinář, Senecký rybník, Nováček, Vydymáček a Třemošenský rybník. Soustava rybníků je protkaná sítí cyklostezek, turistických tras i neznačených cestiček. Tradičně nejoblíbenější je proslulá pláž Ostende, která se vyznačuje čistou vodou a skvělou vybaveností.

Pískovna Mohelnice

Oblíbenou pískovnu s průzračně čistou vodou najdete na sever od obce Moravičany a na východ od Mohelnic. Díky těžbě štěrkopísku tady vzniklo rozsáhlé jezero místními nazývané Mohelnický bagr. Mohelnická pískovna se nachází asi 2 km od železničního nádraží Mohelnice směr Třeština. Tvoří ji dvě jezera, každé o ploše asi 0,4 km2. Jižní část jezera, která končí až u Moravičan, byla vyhlášena přírodní rezervací. U jižního jezera dokonce najdete malý kemp s možností přenocování.

Zatopený lom Výkleky

A protože zatopených lomů není během léta nikdy dost, i další pozvánka bude patřit tomuhle unikátnímu místu ke koupání a trávení horkých letních dnů. Zatopený lom najdete v obci Výkleky nedaleko Olomouce. Čistá průzračná voda s viditelností až do hloubky tří metrů je obestřená obřími skalisky, ze kterých se otevírá pěkný výhled na hladinu. Podle místních i návštěvníků z blízkého okolí jde o jedno z nejkrásnějších přírodních míst ke koupání na Přerovsku.

Přírodní koupaliště Harasov

Tenhle unikát vám prostě vyrazí dech. Osada Harasov, která se nachází asi 12 kilometrů od Mělníka, je obestřena pískovcovými skalami a na celou tu nádheru dohlíží hrad postavený ve 14. století. Rybník s pozvolným vstupem a písčitým dnem leží v Kokořínském dole na říčce Pšovce. Mimo travnatého břehu zde můžete vyzkoušet dvě písčité pláže a auto nechat na nedalekém parkovišti. Místo opředené řadou legend a pověstí si zamilují především romantické duše.

Koupaliště Harasov
Odpočívat tady můžete na travnatých i písčitých plážích.
Zdroj:
Bigstockphoto

Biotop Lhotka

Unikátní přírodní koupaliště bojovalo dlouhé roky o záchranu. Ta se nakonec podařila a obyvatelé Prahy 4 se díky tomu mohou během parného léta zchladit v prostorách jedinečného biotopu o rozloze 5 570 metrů čtverečních. Do budoucna by tady mělo vyrůst dětské hřiště, lezecká stěna, lanové centrum, a beachvolejbalové hřiště. Nyní jsou návštěvníkům k dispozici šatny, sprchy, WC, klubovna a stánek s občerstvením.

Přírodní koupaliště Modrá

Další přírodní skvost je součástí areálu Živá voda v obci Modrá. Kromě odpočinku, osvěžení a odpočinku se tady seznámíte s vodními živočichy i s rostlinami řeky Moravy. O čistotu vody se zde starají speciální rostliny v regeneračních nádržích. Přírodní biotop najdete poblíž Archeologického skanzenu Modrá a poutního místa Velehrad, proto je i skvělým výchozím (nebo cílovým) bodem pro rodinný výlet.

Přehrada Olešná

Tenhle moravský skvost najdete jihozápadně od Frýdku-Místku na řece Olešná. Přehrada je skvělým místem pro relax i aktivní trávení dovolené. Okolo ní vede řada cest i cyklotras, k dispozici jsou šatny, půjčovny loděk a šlapadel i řada restauračních zařízení a barů. Přehrada je vhodná pro koupání, ale i vodní sporty, jako například jachting či windsurfing. Pláže jsou travnaté, vstup do vody písčitý a pozvolný. V areálu je i naturistická pláž. Parkování je možné třeba poblíž jachtingu Palkovice na levém břehu přehrady.

Břidlicový lom Šífr

Tenhle zatopený klenot najdete u obce Svobodné Heřmanice na Opavsku. Co vás tady dostane hned na „první dobrou“? Rozhodně čistota zdejší vody, kterou prohlédnete klidně až do hloubky dvaceti metrů. Pokud se nechcete jenom koupat, ale taky potápět, je Šífr ideální volbou. Překvapí vás tady nejen jeho hloubka, ale i četné artefakty, připomínající dávnou těžbu a další předměty, které sem potápěči umístili pro zpestření ponorů.

Západ slunce u vody
Západ slunce u vody
Zdroj:
Bigstockphoto

Štěrkopísková jezera Ostrožská Nová Ves

Přírodní koupaliště v Ostrožské Nové Vsi o ploše 4,6 ha se nachází přímo v srdci moravského Slovácka. I tady vás překvapí čistota vody, o které se stará přírodní podklad, který funguje jako přirozený filtr. Odpočívat můžete na travnaté, kamenité nebo klasické písčité pláži a pro aktivní trávení volného času můžete zdarma využít volejbalového hřiště. Děti se pak vyřádí na nově postavené velké skluzavce. K dispozici je i několik hospod a řada stánků se zmrzlinou. Nechybí samozřejmě ani převlékací kabinky a sprchy.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

49° 36' 19.7297", 14° 10' 51.9259"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejhezčí přírodní koupaliště v ČR: Alergici ocení přírodní biotopy, milovníci nudismu zatopené lomy