Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější lomy Česka nabízí soukromí i průzračnou vodu

Zatopených lomů je v Česku nespočet. Některé slouží výlučně k odpočinku a relaxaci, na jiné jezdí milovníci rybaření nebo potápění. Ty odlehlejší nebo hůře dostupné jsou potom oblíbeným cílem naturistů a nudistů. Existují i takové, které doslova vybízí k adrenalinové zábavě. Našli jsme pro vás 20 nejkrásnějších lomů Česka, které stojí za návštěvu.

 

Kurovický lom u Kroměříže

Přírodní památka, kterou najdete asi kilometr a půl od obce Kurovice, slouží v létě jako vyhledávané letní koupaliště. Mléčně modrá voda doslova vybízí k rychlému osvěžení. Dlouhá léta byl také lom veřejnosti nepřístupný, což se před několika roky změnilo. Za vstup se v sezóně platí 130 Kč za osobu a poplatek vás čeká i za parkování. Do lomu není umožněn vstup se psy.

Lom nedaleko Kroměříže
Lom byl dlouhá léta veřejnosti nepřístupný, vše se ale změnilo před několika roky. Areál lomu je oplocen a za vstup do něj se platí.
Zdroj:
http://www.mojekromeriz.cz

Lom Borek na Vysočině

Lom Borek najdete mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Vyhledáván je především pro svou průzračnou vodu a dobrou viditelnost, což ocení především potápěči. Lom se rozkládá na ploše dvou hektarů, vstup do lomu je ale možný pouze v jednom místě a to směrem od polní cesty.

Lom Borek
Do Lomu Borek je vstup povolen pouze od polní cesty. Lom je i přesto hojně vyhledáván potápěči z celé republiky.
Zdroj:
cs.wikipedia.org

Lom Hříměždice

V minulosti se v těchto místech těžila žula. Dnes už lom slouží zejména k odpočinku a adrenalinové zábavě. Najdete tady totiž až deset metrů vysoké přírodní plošiny, které využívají zejména milovníci skoků do vody. Koncem července se zde pravidelně pořádá akce nazvaná "High Jump" neboli extrémní skoky do vody. Vstup do lomu je zcela zdarma.

Zatopený lom Hříměždice
Lom Hříměždice si zamilovali zejména milovníci adrenalinových skoků do vody z velké výšky.
Zdroj:
Youtube.com

Lom Kosov

Dlouhá léta bylo možno do lomu volně zavítat a strávit zde několik hodin sladkým nicneděláním a lenošením. V současné době je ale lom veřejnosti nepřístupný. Důvodem je skutečnost, že v prostoru lomu je povolena hornická činnost, a proto se zde aplikuje báňská legislativa.

Zatopený lom Kosov
Do lomu bylo dlouhé roky možno normálně vstupovat. Od roku 2019 je ale veřejnosti nepřístupný pod hrozbou vysoké pokuty.
Zdroj:
Youtube.com

Lom Kristýna v Hrádku nad Nisou

Bývalý lignitový lom nyní nabízí ideální podmínky pro koupání celé rodiny. Součástí lomu je jezero a písčité pláže obklopené mladým lesem. Jezero je napájeno podzemní vodou, proto je její kvalita na stále stejně vysoké úrovni. Lom najdete v severní části okresu Liberec, nedaleko místa, kde se setkávají hranice České republiky, Německa a Polska.

Lom Kristýna nedaleko Liberce
Lom je tvořen sladkovodním jezerem, které je napájeno podzemními vodami.
Zdroj:
cs.wikipedia.org

Lom Olšovec

Průzračně čistá voda je důsledkem těžařské činnosti břidlice. Vstup do lomu je poněkud strmý a na vlastní nebezpečí. Místo tak není příliš vhodné pro rodiny s dětmi anebo hůře pohyblivé osoby. Za vstup do lomu se neplatí. Nenajdete tady ale žádné sociální zařízení anebo stánky s občerstvením. Na durhou stranu vás jistě zaujme čistota zdejší vody, kterou prohlédnete až do hloubky pěti metrů.

Zatopený lom Olšovec
Vstup do vody je tady poměrně náročný. Odměnou vám ale bude průzračně čistá voda, kterou prohlédnete až do hloubky pěti metrů.
Zdroj:
Youtube.com

Lom Rampa u Jeseníku

Překrásnému přírodnímu koupání dominuje vysoká kolmá stěna, která tu zůstala po těžbě. K lomu se dostanete jednoduše po červené značce ze Žulové nebo Kaltenštejna. Nenajdete tady žádné toalety ani stánky s občerstvením. Odměnou vám ale bude panensky čarokrásná příroda s obří skalní dominantou.

Zatopený lom Rampa u Jeseníku
Lomu Rampa dominuje vysoká skalní stěna, podle které ho bezpečně rozeznáte od ostatních.
Zdroj:
wikimedia.org

Lom Starý Klíčov u Mrákova

Nedaleko Domažlic najdete další přírodní raritu. Je jí lom Starý Klíčov u Mrákova se zapuštěnou největší podvodní pozorovatelnou v České republice. V areálu naleznete písčité i travnaté pláže a dokonce stánky s občerstvením. Za vstup do areálu se platí.

Lom Starý Klíčov u Mrákova s pozorovatelnou
Lom Starý Klíčov u Mrákova nabízí netradiční atrakci – největší zapuštěnou podvodní pozorovatelnu v České republice.
Zdroj:
wikimedia.org

Lom Šífr u Svobodných Heřmanic

Zatopený břidlicový lom obce Svobodné Heřmanice na Opavsku patří mezi nejnavštěvovanější na celé Severní Moravě. Díky čistotě vody tady totiž prohlédnete až do hloubky dvaceti metrů! Součástí dna lomu je několik atraktivních artefaktů pro potápěče. Výjimkou není třeba socha mořské panny, muže v kleci anebo truhly s pokladem.

Zatopený lom Šífr
Lom Šífr u Svobodných Heřmanic vyniká čistotou vody. Díky ní je možno prohlédnout až do hloubky dvaceti metrů.
Zdroj:
Youtube.com

Lom U Mariánského mlýna

Nedaleko Mikulova najdete další zatopenou krásu. Je jí Lom U Mariánského mlýna, který je též nazývaný „Na Janičově vrchu“. Lom se nachází v chráněné krajinné oblasti Pálava za Svatým kopečkem.

Lom nedaleko Mikulova
Lomu U Mariánského mlýna se přezdívá také „Na Janičově vrchu“. V létě nabízí příjemné koupání uprostřed chráněné krajinné oblasti Pálava.
Zdroj:
wikimedia.org

Lomy u Trhové Kamenice na Kamenném vrchu

Dříve se tady těžila žula, dnes je lom určen ke koupání a odpočinku široké veřejnosti. Lom si oblíbili také milovníci potápění a adrenalinových skoků z vysokých skalnatých ploch. Na lomu vás pravděpodobně překvapí jeho hloubka, která hned u břehu dosahuje úctyhodných 13 metrů. V nejhlubším místě má lom asi 25 metrů.

Lom u Trhové Kamenice
Při vstupu do vody dávejte pozor. Hned u břehu se lom svažuje do hloubky třinácti metrů.
Zdroj:
wikimedia.org

Mašovický lom

Nedaleko Znojma se nachází Mašovický lom, kde se dříve těžil kámen na štěrk. Dnes místo slouží ke koupání nejen obyvatel obce Mašovice na Znojemsku. V okolí lomu můžete narazit na vzácné zástupce zdejší fauny a flory (například na čolka dravého).

Mašovický lom u Znojma
Mašovický lom sice patří soukromému vlastníkovi, vstup do něj je ale stále bezplatný.
Zdroj:
Youtube.com

Velká a Malá Amerika

Přezdívá se mu též „Český Grand Canyon“, natáčel se tady Limonádový Joe, ale šlo také o cílovou stanici nepohodlných politických vězňů. Víte, o čem je řeč? O vápencových lomech Velká a Malá Amerika, které jsou součástí Českého krasu. Kolem lomu jsou hezká vyhlídková místa, kde můžete pořídit krásné fotky. Vstup přímo do lomu je zakázán.

Lomy Velká a Malá Amerika
Okolo lomů najdete nespočet krásných vyhlídek, odkud můžete pořídit překrásné fotografie. Vstup do samotného lomu je ale zakázán.
Zdroj:
wikimedia.org

Kamenolom Drysice

Kamenolom najdete mezi obcemi Drysice a Želeč. Zhruba polovinu lomu obklopují vysoké skalní stěny, které v některých místech dosahují i 18 metrů. Možná si na ně vzpomenete z několika českých filmů a pohádek (např. Za humny je drak). Za vstup do lomu se neplatí.

Kamenolom Drysice
Vstup do kamenolomu Drysice, kde se natáčela spousta pohádek a filmů, je zcela zdarma. V nájmu ho mají potápěči.
Zdroj:
Youtube.com

Lom Dasnice na Sokolovsku

Bývalý kamenolom najdete mezi obcemi Bukovany, Citice, Hlavno a Dasnice. Těžební činnost v lomu skončila v roce 2004. O pár měsíců později započaly v okolí lomu rekultivační práce, jejichž výsledkem bylo vysázení nových stromů, vysypání břehů a nových cest. Práce byly dokončeny v roce 2018. Výsledkem je dvouhektarová vodní plocha, mladý les a spousta míst k odpočinku.

Zatopený lom Dasnice na Sokolovsku
Těžba byla v lomu ukončena v roce 2004. Od té doby, až do roku 2018, tady probíhaly rekultivační práce.
Zdroj:
wikimedia.org

Lom Okrouhlák

Nedaleko Konstantinových lázní na Hradišťském vrchu najdete lom Okrouhlák. Svým tvarem vám bude pravděpodobně připomínat tlapu obřího psa. Lom je velmi bohatý, co se živočichů v něm žijících týče. Jezero lomu je v nejhlubším místě 13 metrů hluboké. Díky čistotě vody zde můžete prohlédnout až do čtyř metrů.

Zatopený lom Okrouhlák
Lom Okrouhlák najdete nedaleko Konstantinových lázní na Hradišťském vrchu. Vyznačuje se průzračnou vodou, kterou můžete prohlédnout až do 4 metrů hloubky.
Zdroj:
Youtube.com

Lom Jimlíkov

Pokud hledáte opravdu čistou vodu, zamiřte do lomu Jimlíkov, který najdete nedaleko stejnojmenné vesničky. Jde o bývalý lom na kaolin, který je známý především svou čistotou a písečnými dunami, které svádí ke kaskadérským kouskům.

Zatopený lom Jimlíkov
V lomu Jimlíkov se těžil kaolín. Koupání je tady povoleno pouze na vlastní nebezpečí.
Zdroj:
wikimedia.org

Lom Vycpálek

Tento lom je u svého vstupu opatřený žulovým pomníkem s vyobrazením zakladatele Jana Vycpálka. Lom je ideálním místem pro letní odpočinek a najdete ho asi východně od obce Vápenná po levé straně silnice vedoucí do osady Zelená Hora.

Zatopený lom Vycpálek
V lokalitě lomu jsou volně k nalezení až dvanáct centimetrů velké plovoucí tmavě červené hessonity – granáty.
Zdroj:
www.navstivtejeseniky.cz

Lom Výkleky

Jedno z nejkrásnějších míst ke koupání na Přerovsku lze jistě absolvovat v lomu Výkleky. Lom obklopují obří skaliska, která mu dodávají na majestátnosti. Voda je zde nesmírně čistá a prohlédnout jí můžete až do tří metrů hloubky.

Zatopený lom Výkleky
Lom Výkleky nedaleko Olomouce láká především na průzračnou a čistou vodu.
Zdroj:
wikimedia.org

Žulové lomy u Nečína

Pokud hledáte opravdu romantické místo ke strávení parných letních dnů, pak se vydejte severně od obce Nečín. Najdete tady několik menších lomů, z nichž některé se objevily také v českých pohádkách (například Nesmrtelná teta). Některé z lomů jsou veřejnosti zapovězeny, žijí zde totiž chránění obojživelníci, jiné jsou volně přístupné.

 
 

Místo

49° 16' 24.6612", 49° 16' 24.6612"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější lomy Česka nabízí soukromí i průzračnou vodu