Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější místa Rakouska: tající ledovec nebo jezero, v jehož kráse by se utopila i sama Esmeralda

Chystáte se prožít prodloužený víkend nebo prázdniny v Rakousku? Pokud vás limituje čas nebo zkrátka chcete vidět to nej, máme pro vás tipy, kam zamířit.

Grossglocknerská vysokohorská silnice

Jedna z nejkrásnějších silnic světa si na své 48 kilometrů dlouhé trase razí cestu přímo do srdce národního parku Vysoké Taury, k nejvyšší hoře Rakouska Grossglockneru, kde se otevírá fascinující svět ledovců. Úchvatná silnice láká na 26 zatáček a nezapomenutelné výhledy. Zadarmo to ale nebude. Za mýtné zaplatíte zhruba 800 Kč. Za zážitek, jaký Grossglocknerská vysokohorská silnice nabízí, to rozhodně stojí.

Grossglocknerská vysokohorská silnice v Rakousku
Jedna z nejkrásnějších silnic světa láká na okouzlující výhledy i množství zatáček.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vesnička Hallstatt

Asi nejznámější rakouská vesnička je součástí každé druhé fotografie. Malá vesnička s necelou tisícovkou stálých obyvatel se nachází na břehu Halštatského jezera v oblasti Solná komora. Leží v nadmořské výšce 500 m n. m. a je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů v Rakousku. U asijských návštěvníků dokonce Hallstatt dosáhl takové popularity, že si v Číně postavili jeho věrnou kopii.

Vesnička Hallstatt v Rakousku
Hallstatt je pravděpodobně tou nejznámější vesničkou Rakouska.
Zdroj:
Bigstockphoto

Krimmelské vodopády

Další okouzlující místo, které nemůžete během návštěvy Rakouska minout, tvoří kaskáda tří menších vodopádů. Najdete je na horské říčce Krimmler Ache, nad vesničkou Krimml, jen pár kilometrů od jedné z nejznámějších oblastí Rakouska – Kaprun/Zell am See.

Převýšení kaskády vodopádů činí 385 metrů a za prohlídku téhle krásy zaplatíte cca 4 eura. Během výstupu, který vám zabere něco málo přes hodinu, vás čeká 11 zastávek s výhledy na mohutné vodní kaskády a nespočet okouzlujících panoramat.

Bigstockphoto
Je libo přírodní památku? Vydejte se ke Krimmelským vodopádům!
Zdroj:
Bigstockphoto

Hrad Hohenwerfen

Lákají vás středověké památky? Pokud plánujete zastávku v Salcburku, udělejte si malou odbočku ke hradu Hohenwerfen. Impozantní obranný hrad, jehož původním účelem bylo chránit salcburské knížecí arcibiskupy, si trůní vysoko nad údolím, kudy protéká řeka Salzach. Během prohlídky hradu s výstavou historických zbraní a hladomornou, stylového hradního hostince a obchodu s „rytířskými potřebami“ se můžete zúčastnit také programu s dravci.

Hrad Hohenwerfen v Rakousku
Kromě zajímavých prohlídek se můžete v areálu hradu zúčastnit taky představení s dravci.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero Gosausee

Rozhodli jste se navštívit Hallstatt? Udělejte si malou zajížďku po silnici B166 do městečka Gosau, kde můžete navštívit informační středisko a menší muzeum. Z Gosau je to pak už, co by kamenem dohodil, k jezeru Gosausee, které vás překvapí nejen svou krásou, ale především dokonalými výhledy po okolí.

Jezero je prakticky ze všech stran sevřené sráznými svahy pohoří Gosaukamm (2 459 m) v oblasti Dachstein. Přímo od jezera stoupá kabinková lanovka Gosaukammbahn do výšky 1 475 metrů k oblíbenému lyžařskému středisku Zwieselalm.

Jezero Gosausee v Rakousku
Malebné jezero Gosausee najdete jen pár kilometrů od městečka Gosau.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ledovec Pasterze

Vaši návštěvu si rozhodně zaslouží i nejdelší ledovec Východních Alp Pasterze. Tenhle obrovský velikán se nachází v nejvyšším pohoří Rakouska – ve Vysokých Taurách, které jsou součástí Centrálních krystalických Alp. Začátek ledovce najdete u hory Johannisberg v nadmořské výšce 3 453 m.

Obrovská masa ledu o rozloze kolem 19 kilometrů čtverečních směřuje dále dolů a končí v nadmořské výšce přibližně 2 100 m. Do budoucna bohužel hrozí, že se ledovec razantně zmenší, případně se ztratí úplně. Každoročně totiž z jeho délky ubyde cca 10 metrů.

Ledovec Pasterze v Rakousku
Z nejdelšího ledovce Rakouska odtává deset metrů ročně.
Zdroj:
Bigstockphoto

Město Innsbruck

Obyvatelé Innsbrucku rádi tvrdí, že tyrolské hlavní město je jen trochu přerostlou vesnicí. S úsměvem tak vyjadřují hrdost i lásku ke svému domovu, který je pátým největším městem v Rakousku. Okouzlující město s dokonalými výhledy na majestátní okolní panorama má rozmanitou uměleckou scénu i bezpočet restaurací, které uspokojí širokou škálu chutí. Nechybí ani lanovka, která vás za pouhých 10 minut vyveze z centra na horský svah.

Město Innsbruck v Rakousku
Studentské město hostí zhruba 30 000 nadějných studentů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zelené jezero

Jezer je v Rakousku nespočet. Jedno z nich je ale natolik unikátní, že se k němu sjíždí cestovatelé a fotografové z celého světa. Jde o jezero Grüner See, které patří k těm nejčistším a nejmagičtějším jezerům Rakouska. Každý rok se Zelené jezero naplní křišťálově čistou vodou z tajícího sněhu z okolních hor a svítí jedinečnou smaragdovou barvou. Jezero najdete nedaleko města Tragöß.

Zelené jezero v Rakousku
Jedno z nejkrásnějších a nejčistších jezer země rozhodně stojí za vaši návštěvu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vídeň

Vídeň je podle žebříčku The World's 10 Greenest Cities 2020 tím vůbec nejzelenějším městem světa! Kolébka valčíku vás ale dostane nejen množstvím zeleně, ale také nespočtem historických a kulturních památek. Unikátní směsice nádherné architektury a příjemného šarmu má návštěvníkům co nabídnout během horkého léta i magické zimy, kdy se tady konají jedny z nejkrásnějších adventních trhů v Evropě.

Hlavní město Rakouska
Vídeň láká na kulturní a historické památky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Festung Kufstein

Kufstein je po Innsbrucku druhým největším městem severního Tyrolska. Malebné město si díky bohatství památek vysloužilo přezdívku „Perla Tyrolska“. Co tady stojí za návštěvu? Rozhodně pevnost Festung Kufstein, která v dobách dávno minulých sloužila jako středověké vězení. V současné době je v pevnosti umístěno národopisné muzeum a v její věži i Varhany hrdinů – údajně největší venkovní varhany na světě.

Pevnost Kufstein v Rakousku.
Středověká pevnost sloužila jako vězení. Dnes je její součástí muzeum.
Zdroj:
bigstockphoto

Hohensalzburg

Nad Salzburkem se majestátně tyčí jedna z největších a nejzachovalejších středověkých pevností v Evropě. Na hoře, které se dneska říká Festungsberg, vznikla v 11. století, zásadních změn k současné podobě se ale dočkala ještě ve 14. a 15. století. Kolem roku 1500, kdy kontinentem otřásala selská povstání, se tu údajně schovávali salcburští arcibiskupové. 

Když se do pevnosti Hohensalzburg vydáte, nejdřív vás pravděpodobně uchvátí panoramatický výhled po okolí. Až se dostatečně pokocháte, zamiřte taky dovnitř. Tady na vás čeká hned několik muzeí, z jejich expozic jen tak nespustíte zrak. Co je tu k vidění?

V Hradním muzeu jsou historické exponáty, které patřily k životu na dvoře v době, kdy tu vládli knížecí arcibiskupové. Dějiny tady impozantně odkrývá taky Stará zbrojnice a Muzeum Rainerova pluku. Obzvlášť menším návštěvníkům padnou do oka loutky v muzeu, které je jim věnováno.

V jednom patře najdete sály s původním vybavením, které je tu od roku 1501–02. Jde o Zlatý a Knížecí sál a o Zlatou komnatu (v té vás určitě zaujmou úchvatná kachlová kamna). K highlightům návštěvy pak patří divadlo s mechanickými figurkami a moderní mediální stanoviště.

Hohensalzburg
Tuhle pevnost nepřehlédnete. A rozhled z ní? Ten je teprve božský!
Zdroj:
Shutterstock

 

Wachau

Dunaj má v Rakousku na svědomí mimo jiné malebné údolí Wachau, které je známé nejen jako oblíbený cíl milovníků turistiky a jízdy na kole, ale i pro své bohaté vinice. Pokud víno patří k vašim oblíbeným nápojům a ocitnete se tu, určitě zajděte nějaký ten dobrý „kousek“ ochutnat. Pěstuje se tu celá řada odrůd, přičemž Ryzlink rýnský proslavil tohle rakouské údolí po celém světě.

údolí Wachau
Údolím vede cyklostezka, po které se příjemně svezete. Jen to zkuste!
Zdroj:
Shutterstock

Zdejší krajina, rozkládající se mezi městy Krems a Melk, je hodnotná díky nádherné přírodě i kulturnímu dědictví (v podobě historických vesnic). To je ostatně důvod, proč je oblast pod ochranou UNESCO. 

Kam za vínem v Evropě? Máme tipy pro opravdové fajnšmekry i nadšené ochutnávače

Zell am See

Jedním z nejoblíbenějších turistických míst v Rakousku je právě Zell am See. Nádherné horské jezero a okolní vršky z něj dělají ráj na zemi pro spoustu dobrodruhů. Na své si tam totiž přijdou jak během zimy (lyžování, snowboarding, běžky a další aktivity), tak v létě i mezidobí (turistika, cykloturistika, horská cyklistika, vodní sporty). 

V samotném městě Zell am See, které obývá asi 10 000 osob, najdete termální lázně nebo krásně udržovaný městský park (Elizabeth Park) s fontánou, jíž po setmění nechybí efektní nasvícení. Příjemné jsou i bezcílné toulky starou částí města, které můžete proložit třeba posezením u výborné kávy.

Zell am See
Okolí Zell am See se snad nedá odolat.
Zdroj:
Shutterstock

Stift Melk

V Rakousku najdete nespočet zajímavých barokních skvostů, klášter Melk ale v tomhle ohledu patří k naprosté špičce – jde totiž o největší komplex sakrálních staveb v zemi. K nalezení je v oblasti Wachau, o které už byla řeč, a to na skalnatém výběžku nad krásným údolím. Od roku 2000 je pod ochranou UNESCO.

Benediktinský klášter tu byl založen v 11. století, ale jeho současná podoba pochází z 18. století. Místo mělo být původně sídlem markraběte Leopolda I. z Babenberku, ten ho ale v roce 1089 daroval benediktinským mnichům. Během doby, kdy tu mniši pobývali, v komplexu vznikla obrovská knihovna, klášterní škola a písařská dílna. 

klášter Melk
Klášter Melk zaujme i cyklisty jedoucí po stezce v údolí. Zdola působí jako úplné zjevení!
Zdroj:
Shutterstock

Klášter to neměl zrovna jednoduché – v roce 1297 zničil románské budovy požár, ty pak v roce 1306 vznikly znovu, tentokrát v gotickém slohu. Během 14. století ho pak sužovala morová nákaza, celkové uvolnění disciplíny i papežské schizma a v nepolední řadě špatné hospodaření. Beze škod nevyvázl ani ze vpádu Turků v roce 1683.

Dneska do komplexu můžete zavítat na prohlídku. Historii i současnost vám objasní expozice zdejšího muzea.

Sommercard a Wintercard aneb Jak ušetřit na dovolené v Rakousku

Graz

Graz, česky Štýrský Hradec, je druhé největší rakouské město. Jeho jméno je známé především Moravanům, kteří přes něj hojně jezdí do Chorvatska (nebo Slovinska). Pokud k nim patříte, nenechte si ho na trase ujít, a když k tomu budou vhodné podmínky, na chvíli se tu zastavte. 

Štýrský Hradec je proslulý svou historickou architekturou a neutichající kulturní scénou. Stará část města je považována za jednu z nejhezčích a nejkompaktnějších v oblasti střední Evropy. Zámek Schlossberg a Hodinová věž z roku 1561 jsou místy, která tu musíte vidět, zdaleka to ale není všechno. 

Hodinová věž v Grazu
Na Hodinové věži je zajímavé to, že velká ručička ukazuje hodiny a ta malá minuty. Zkrátka obráceně, než jak je běžné.
Zdroj:
Shutterstock

V historickém centru Grazu, které bylo zapsáno i na seznam světového dědictví UNESCO, se obdivuhodně snoubí krása gotiky, renesance a baroka. Okouzlí vás už samotná procházka spletitými uličkami, pěkná a dokonale udržovaná náměstí nebo zákoutí, ve kterých se ocitnete úplně náhodou. Tady prostě nikdy nešlápnete vedle!

Konkrétně určitě zamiřte k Zemskému domu, jenž se řadí mezi nejvýznamnější renesanční památky střední Evropy a u kterého stanete na okouzlujícím nádvoří s kašnou. Oblíbenou atrakcí je taky Malovaný dům, na jehož fasádě je nejedna zdařilá freska s řeckými a římskými bohy, Štýrská zbrojnice z roku 1645 nebo katedrála svatého Jiljí a zdejší mausoleum, v němž spočívají ostatky císaře Ferdinanda II.

Prodloužený víkend v Bavorsku a Tyrolsku? Navštivte 5 TOP míst!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

 
 

Místo

48° 12' 42.6003", 16° 22' 13.5186"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější místa Rakouska: tající ledovec nebo jezero, v jehož kráse by se utopila i sama Esmeralda