Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější pláž Lefkady Egremni bude opět přístupná suchou nohou

Egremni – řeckou pláž, která se pravidelně umisťuje na předních příčkách oblíbenosti, poničilo v roce 2015 zemětřesení o síle 6,1 a 5,2 stupně. Epicentrum zemětřesení se nalézalo 5 km pod vodní hladinou a 20 km západně od ostrova. Poničeny byly jak mnohé místní komunikace, tak cesty vedoucí k nejoblíbenějším plážím ostrova Lefkada. Odříznutá zůstala třeba pláž Gialos  a zmíněná Egremni.

Řecká vláda investovala miliony eur do projektu rekonstrukce cest na zmíněné pláže. Zatímco na Gialos se už bez problémů dostanete, nejkrásnější pláž Lefkady Egremni, bylo možno ještě letos (oficiálně) navštívit pouze z lodi. To by se ale mělo ale za několik měsíců změnit.

95 % silnice dokončeno

Podle slov starosty Lefkady bylo v listopadu letošního roku vystavěno 95 % silnice vedoucí na zmíněnou pláž. Spuštěny byly také schody, které nebylo snadné postavit. Pokud nedojde k dalším komplikacím a zpožděním, měla by být cesta na Egremni oficiálně otevřena na konci února roku 2020. Střízlivější odhady ale hovoří spíše o červencovém termínu.

Lefkádská pláž Egremni
Jedna z nejkrásnějších pláží Řecka by měla být oficiálně otevřená vúnoru letošního roku.
Zdroj:
Bigstock.com

„Nová“ Egremni je prý ještě krásnější, než ta původní

Zemětřesení v roce 2015 nejvíce zasáhlo západní pobřeží ukrývající největší plážové poklady. Prakticky tak turisty odřízlo od jedné z nejznámějších a nejkrásnějších pláží ostrova – napůl divoké Egremni. Zničena byla jak silnice vedoucí z vesničky Athani, tak samotné schody na pláž. Poničena byla i samotná Egremni. Zavalily ji totiž obří balvany, které se utrhly ze srázu. Během zimy ale moře odplavilo zeminu i nánosy a objevila se „nová Egremni“, která je podle místních i turistů ještě krásnější, než ta původní.

Na Egremni se dalo dostat, ale…

I přes nedokončenou cestu se na Egremni v minulých letech suchou nohou přeci jen dalo dostat. Cesta byla sice oficiálně uzavřená (což signalizoval protržený plot a výstražná cedule u vstupu), odvážlivci a milovníci adrenalinu si nicméně poradili. Nutno podotknout, že poslední část cesty byla vskutku nebezpečná. Bylo totiž potřeba překonat asi osm desítek schodů a dále vedly na pláž jen lana. Se zbytečným riskováním by měl být ale od nového roku konec. Zda se Egremni po dlouhých pěti letech opravdu otevře veřejnosti, zůstává prozatím ve hvězdách.

 
 

Místo

38° 38' 17.0772", 20° 33' 30.3732"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější pláž Lefkady Egremni bude opět přístupná suchou nohou