Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější pláže Albánie, které vám vyrazí dech

Albánie si pomalu, ale jistě získává srdce cestovatelů. Co nás na ni láká nejvíce? Nepochybně je to přítomnost překrásných pláží, stejně jako skutečnost, že její potenciál zatím příliš neobjevily cestovní kanceláře z celého světa. I to je důvod, proč si tady na mnohých místech můžete stále užívat ničím nerušenou dovolenou v soukromí.

Divoké albánské pobřeží doslova vybízí k objevování. Na severu se dokonce budete koupat v Jaderském moři, na jihu můžete zakusit to Jónské. Kromě kilometrů překrásného pobřeží sem lákají turisty také honosná albánská města, stejně jako nedotčená příroda. Ale zpět k tomu, co nás na dovolených obecně baví nejvíce – odpočinku na krásných plážích. Které patří mezi ty nejvyhledávanější? Tady je pět tipů.

Pláž Gjipe (Himarë)

Menší letovisko Himarë, které však nepatří mezi ty nejvyhledávanější, se rozprostírá mezi městy Sarandë a Vlora. Zajímavostí je, že Himarë bylo dlouhá léta prakticky vybydlené. Starousedlíci totiž jeli hledat práci do sousedního Řecka. Moderní letovisko ze z místa stalo až v posledních několika letech. To mu ale  neubírá nic na jeho kráse a rozmanitosti. Navštívit tady můžete starou část Himarë  s nedotčenými historickými památkami i překrásnou pláž Gjipe.

Na pláž se nedostanete automobilem, poslední kus cesty proto musíte absolvovat po svých. Gjipe se nachází ve vyústění skalnatého kaňonu. Na pláži je provizorní bar a toaleta. Největší výhodou téhle albánské krásky s blankytně modrou barvou je skutečnost, že tady nebývá ani v hlavní turistickou sezónu příliš plno. Mnoho turistů o Gjipe neví a ti, kteří o ní něco zaslechli, většinou dají přednost snáze dostupnějším plážím.

Albánská pláž Gjipe
Dostat se na pláž Gjipe není nic jednoduchého. Odměnou vám ale bude místo jako z pohádky.
Zdroj:
Bigstock.com

Pláž Mirror (Sarandë)

Sarandë je přístavním městem na jihu Albánie a díky své kráse i rozmanitosti patří mezi nejnavštěvovanější letoviska země. Z pobřeží Sarandë dokonce můžete dohlédnout na protější řecký ostrov Korfu, kterému se ne nadarmo přezdívá „Smaragd Řecka“. Letovisko se může pochlubit několik set metrů dlouhou pobřežní promenádou s datlovými palmami. Název letoviska pochází z řeckého označení pro číslo čtyřicet. Zdejší raně křesťanský kostel byl totiž na začátku 20. století zasvěcen právě čtyřiceti křesťanským mučedníkům.

Letovisko se může pochlubit kilometry překrásných pláží, jimž nepochybně dominuje pláž Mirror. Poměrně brzy zjistíte, že všechny legendy a pověsti o kráse téhle krásky mají pravdivý základ a fotografie z místa rozhodně nejsou dílem zkušeného grafika. Tady se příroda opravdu vyřádila. Písčitá pláž se mění v blankytně mořskou hladinu a z vody i ze souše vyčnívají nepřehlédnutelné útesy, které vytváří onu jedinečnou atmosféru albánského pobřeží.

Albánská pláž Mirror
Z pláže Mirror dohlédnete na protější řecký ostrov Korfu, kterému místní neřeknou jinak, než Smaragd Řecka.
Zdroj:
Bigstock.com

Pláž Dhermi (Dhermi)

Další z oblíbených destinací má název Dhermi. Její součástí je několik starobylých památek, jimž dominuje například monastýr sv. Theodora a sv. Panny Marie. Městečko je vyhlášené výrobou výtečného medu a extra panenského olivového oleje. Místní o něm pochopitelně tvrdí, že je to vůbec ten nejlepší olivový olej na celém Balkáně. Zda jsou jejich slova pravdivá, či nikoli, to budete muset posoudit sami J Dhermi najdete asi jižně 40 km od města Vlore a ve stejné vzdálenosti severně od jižního města Sarande. Samotné městečko se nachází ve 200 metrové nadmořské výšce. Pod ním se pak rozkládá vyhlášená stejnojmenná pláž.

Dhermi se zcela po právu stala jednou z nejkrásnějších albánských pláží. Pokryta je menšími oblázky, a dostat se na ni je poměrně jednoduché. Perfektně udržovanou asfaltku tady sice nečekejte, pořád jde ale o snazší a příjemnější cestu, než na zmíněnou pláž Gjipe. Vstup do moře je tady o něco strmější, než byste možná čekali, což ocení především milovníci plavání a potápění. Naopak menší děti by měli mít rodiče neustále na očích. Nedaleko pláže najdete restauraci servírující čerstvé ryby i výtečné koktejly. Půjčit si tady můžete vodní skútry, kajaky, šlapadla.

Albánská pláž Dhermi
Dhermi leží ve stejnojmenném letovisku, které je vyhlášené produkcí výtečného medu a lahodného olivového oleje.
Zdroj:
Bigstock.com

Pláž Livadhi (Himarë)

O letovisku Himarë jsme se zmínili už výše. Tentokrát proto doplníme, že pokud se nedostanete na hůře přístupnou pláž Gjipe, nemusíte klesat na mysli. Přímo v letovisku, respektive hned u pobřeží totiž najdete rozlehlou pláž Livadhi, která patří k těm nejkrásnějším a nejlépe hodnoceným v celé oblasti. Na pláž se můžete dopravit automobilem, na skútru či čtyřkolkou. Dobrodruzi ale jistě zvolí cestu pěšky.

Ze samotného centra Himarë vám tahle procházka zabere dobrou hodinku. Odměnou vám ale bude přenádherná pláž s blankytně modrou vodou, jejíž největší přednost spočívá v tom, že ani během hlavní sezóny nebývá příliš přeplněná. Na pláži najdete lehátka i slunečníky a také několik barů a restaurací s bohatou nabídkou. Pláž je pokryta menšími kamínky a pro ty, kteří se sem dopravili automobilem, je připraveno menší parkoviště.

Albánská pláž Livadhi
Pláž Livadhi patří mezi ty nejlépe hodnocené pláže Albánie.
Zdroj:
Bigstock.com

Pláž Pulebardha (Sarandë)  

Na závěr jsme si nechali onu pomyslnou třešničku na dortu. Je jí pláž Pulebardha, o které nemají mnozí cestovatelé ani tušení. Pláž najdete v letovisku Sarandë, a abyste si mohli naplno vychutnat její krásu a dokonalost, budete muset překonat spoustu kamenných schodů. Odměnou vám ale bude přenádherná a téměř poloprázdná pláž, která sice nevyniká svými rozměry, nabízí ale dostatek soukromí pro páry i rodiny s dětmi.

Na pláži je v sezóně rozestavěno několik lehátek. Pokud vás zastihne hlad, můžete si dát něco malého na zub ve zdejší restauraci. Jestliže to váš denní itinerář a plán dovolené dovolí, počkejte si na pláži na západ slunce, který tady patří k těm nejkrásnějším v celé Albánii. Pulebardha je pokryta menšími oblázky, a postupně se svažuje do tyrkysového moře, ideálního pro plavání nebo potápění.

Albánská pláž Pulebardha
Pláž Pulebardha najdete v letovisku Sarandë. Dostat se na ni ale není nic jednoduchého.
Zdroj:
Bigstock.com

 
 

Místo

40° 7' 37.074", 19° 40' 13.1628"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější pláže Albánie, které vám vyrazí dech