Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Punta Rata, Zlatni Rat a další perly Středomoří

Chorvatsko si zamilovaly miliony turistů z celého světa. Středomořská destinace totiž láká na průzračné moře, dobré jídlo a kouzelné pláže. Které jsou ty nej? Tady je malý přehled.

Punta Rata (Brela)

Pláž Punta v Chorvatsku
Proslulou pláž Punta Rata najdete v luxusním chorvatském letovisku Brela.
Zdroj:
Bigstockphoto

Luxusní letovisko Brela je součástí Makarské riviéry, a nabízí jedny z nejkvalitnějších a nejkrásnějších pláží ve Střední Dalmácii. Jednou z jejích krásek je i hojně vyhledávaná a oblíbená Punta Rata. Pláž oceněná Modrou vlajkou za nejvyšší stupeň ekologické čistoty moře, přitahuje turisty překrásnou modří moře a stínem stoletých borovic. Zajímavostí je i to, že ji časopis Forbes zařadil mezi TOP 10 nejkrásnějších pláží světa. Punta Rata je oblázková a na jejím konci najdete proslulou skálu s borovicí, vystupující z modravého moře.

Banje Beach (Dubrovník)

Pláž Banje Beach v Chorvatsku
Banje Beach nabízí skvělé podmínky ke koupání a úžasné pohledy na okolí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jedna z nejmalebnějších pláží Chorvatska láká především na své okolí. To lemuje historické jádro Dubrovníku, kde se mimo jiné natáčel třeba proslulý seriál Hra o trůny. Z Banje Beach se vám naskytne také překrásný výhled na starobylý přístav a ostrov Lokrum. Na oblázkové pláži najdete veškeré vybavení – od sprch, přes lehátka a slunečníky, až po několik restaurací a barů. Po setmění se tohle místo mění v elitní prostředí k výbornému pobavení.

Zlatni Rat (ostrov Brač)

Pláž Zlatni Rat v Chorvatsku
Pláž Zlatni Rat je pravděpodobně tou nejznámější a nejnavštěvovanější pláží Chorvatska.
Zdroj:
Bigstockphoto

Oblíbené letovisko Bol na malebném ostrově Brač se může pochlubit opravdovým klenotem, který najdete na každé druhé chorvatské pohlednici. Je jím proslulá pláž Zlatni Rat (Zlatý roh) s délkou přesahující 600 metrů. Navzdory mylným představám o písečné pláži je Zlatni Rat pláží oblázkovou, jejíž konec se „ohýbá“ v závislosti na větru a mořských proudech. Protože jde o jednu z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších pláží Chorvatska, počítejte s tím, že v letních měsících bude značně přeplněná.

Nugal Beach (Makarská)

Pláž Nugal Beach na Makarské
Díky své poloze je Nugal Beach vyhledávaná především nudisty.
Zdroj:
Bigstockphoto

Makarská riviéra a stejnojmenné letovisko patří k těm nejvyhledávanějším turistickým cílům v Chorvatsku. Oblázkové pláže a tyrkysové moře jsme si prostě zamilovali. Drtivá většina těch, kteří Makarskou navštíví, touží alespoň na chvíli spočinout na pláži Nugal Beach. Pláž je dobře skrytá mezi borovicovým podložím a rozeklanými skalami. Z toho důvodu ji navštěvují především milovníci nudismu a naturismu.

Stiniva (ostrov Vis)

Zátoka Stiniva s pláží
Zátoka Stiniva se stejnojmennou pláží byla vyhlášena v roce 2016 jako nejkrásnější pláž Evropy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zátoka Stiniva na ostrově Vis si v předchozích letech vysloužila rovnou několik ocenění. V roce 2016 třeba zaujala první místo coby nejkrásnější pláž Evropy a porazila dokonce i zbožňovanou řeckou pláž Navagio na ostrově Zakynthos. Okouzlující zátoka vznikla zřícením stropu velké jeskyně. Proto je také od roku 1967 chráněna jako mimořádný geomorfologický přírodní výtvor. Kouzlo tohoto jedinečného místa doplňují rybářské domky, které jejich majitelé navštěvují pouze v sezóně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

43° 22' 11.7048", 16° 55' 21.6624"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Punta Rata, Zlatni Rat a další perly Středomoří