Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější vánoční města roku 2022: Světélkující uličky a vyzdobená náměstí lákají k návštěvě u nás i v blízkém zahraničí

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár týdnů. Domácnosti i ulice měst se proto pomalu začínají převlékat do vánočních kabátků.

Chcete nasát tu pravou vánoční atmosféru? Pochutnat si na tradičních sladkostech nebo horkém svařáku? Udělejte si výlet do některého z následujících měst, která vás svou slavnostní atmosférou okouzlí na první dobrou.

Brno láká na rozmanité trhy i betlém

Dynamické náměstí Svobody, klidné a pohodové Dominikánské náměstí, romantické a designové nádvoří Staré radnice. Přesně tak vypadá letošní vánoční atmosféra v Brně. Adventní trhy na zmíněných náměstích lákají na slavnostně ozdobené stromy, dřevěný Halouzkův betlém, který již čítá přes stovku vyřezávaných postav, Ježíškovu poštu i zimní bar.

České Budějovice vsadily na řemesla a vánoční zvyky

Vánoční trhy nechybí ani v téhle kouzelné jihočeské metropoli. Na náměstí Otakara II. začaly 18. listopadu a potrvají až do konce roku 2022. Trhy budou zpestřovat různá vystoupení, dudácké koledování, budou hrát trubači a zpívat a tančit folklorní soubory. Chybět nebudou ani nejrůznější stánky s občerstvením i ručně vyráběnými drobnostmi. Adventní trhy v Českých Budějovicích po celou dobu doprovází zajímavý kulturní program a akce, které potěší nejen děti.

Vánoční trhy
Ty nejkrásnější vánoční trhy máme doma i za humny.
Zdroj:
Shutterstock

Ostravské Vánoce potěší děti i milovníky komentovaných prohlídek

Ostravu i letos na Masarykově náměstí ozdobil živý strom, jehož slavnostní rozsvěcení si 26. 11. 2022 nenechali ujít obyvatelé z blízkého ani vzdáleného okolí. Jako už tradičně tady slavnostní atmosféru podtrhnou ozdobené stánky s medovinou, svařákem a sladkými dobrotami i svítící vyhlídkové kolo.

Tradičně nechybí ani ledové kluziště a komentované prohlídky města, během nichž se zájemci dozvědí víc o adventních zvycích staré Ostravy. Kromě Masarykova náměstí se do vánočního kabátku převléklo také sousední Jiráskovo náměstí, náměstí Dr. Edvarda Beneše, Prokešovo náměstí i Husův sad.

Vídeň s dvacítkou vánočních trhů

Pokud bychom se během vánočního období vydali k našim rakouským sousedům, pak můžeme slavnostní atmosféru načerpat na jednom ze zhruba 20 adventních trhů, které se po celé Vídni konají. Ten nejznámější je už tradičně soustředěn na náměstí Rathausplatz. Za návštěvu ovšem stojí i trhy na náměstí Marie Terezie, u zámku Belvedér nebo na zámku Schönbrunn.

Praha se o Vánocích vrátí k přírodě

V našem výčtu nejkrásnějších vánočních měst samozřejmě nemůže chybět Praha. Oslavy vánočních svátků se v Praze ponesou v duchu tradic a lásky k přírodě, ale zásluhou moderních technologií budou mít nádech 21. století.

Nejnavštěvovanější trhy na Staroměstském náměstí letos hlídá pět velkých andělů o velikosti 4–6 metrů. Dva budou fungovat jako fotopointy. Vánoční strom sem letos přijel z obce Kytlice-Mlýny z Ústeckého kraje. Do výšky 25 metrů rostl 58 let. Kromě Staroměstského náměstí se můžete v Praze vydat také na trhy na Václavském náměstí, Pražském hradě nebo náměstí Republiky.

Vánoční trhy v Praze
Praha patří mezi nejoblíbenější vánoční destinace.
Zdroj:
Shutterstock

Olomouc se může pochlubit vánoční vesničkou

Jedny z nejkrásnějších vánočních trhů probíhají každoročně v Olomouci. Letos mohou jejich návštěvníci obdivovat dřevěnou vesničku čítající 110 stánků, ale i historický dřevěný kolotoč nebo dřevěnou vyhlídku z lodních kontejnerů. Trhy probíhají od 18. listopadu do 23. prosince 2022 na Horním a Dolním náměstí, kde se mimo jiné nachází i Ježíškova dílnička s poštou. Odtud pak vánoční trasa pokračuje do Tržnice, kde na návštěvníky čeká patnáctimetrové Olomoucké vánoční kolo.

Kroměříž láká na novou podobu trhů

Netradiční vánoční trhy v novém formátu lákají návštěvníky Kroměříže i jejího blízkého okolí. Bohatý program zde bude probíhat od 10. 12. do 22. 12. 2022 v nové sváteční podobě na Velkém náměstí.

V sobotu 10. prosince trhy zahájí videomapping a večerní koncert Davida Kollera. Připraveny budou přibližně dvě desítky stánků se sortimentem zaměřeným na dobré jídlo a pití a na drobné zboží spojené s Vánocemi. Těšit se můžete i na slaměný betlém či adventní hrnečky.

Po celých 13 dnů by trhy měl doplňovat i kulturní program, který kromě koncertů nabídne pohádky, dílničky, zimní kino, programy dětí ze základních škol i místních folklorních a pěveckých souborů.

Středověký Krakov slibuje nízké ceny i jedinečnou atmosféru

Lákají vás trhy u našich polských sousedů? Vydejte se do vánočně vyzdobeného Krakova! Rynek Glówny se během adventního času promění na malebnou vánoční vesničku, kde voní svařák a tradiční pirohy doslova z každého rohu.

V kombinaci se středověkými budovami (např. Mariánský kostel, Sukkienice nebo Radniční věž) jde o jedno z nejmalebnějších vánočních měst, které se vyplatí během letošního adventu navštívit. Blízkost a cenová dostupnost jsou už jenom onou pomyslnou třešničkou na tomhle slavnostně ozdobeném dortu.

Trhy a vánoční atmosféra
Slavnostně vyzdobené ulice a rozsvícená náměstí nám krátí čekání na Ježíška.
Zdroj:
Shutterstock

Vánoční tradice v Těšíně

Letošní vánoční program v Českém Těšíně bude opravdu nabitý. Nebudou chybět průvody mikulášských masek, hudební vystoupení ani nejrůznější jarmarky nebo akce pro velké i malé. Kromě vánočního stromu bude v letošním roce náměstí zdobit také světelná baňka v ohromné velikosti, ve které se můžete usadit, vyfotit se a užít si vánoční atmosféru.

Na náměstí ČSA nebude chybět dřevěný betlém, minizoo, koňské spřežení a dlouhonozí andělé na chůdách, kteří se s návštěvníky podělí o vánoční poselství.

Vánoce v Jihlavě slibují jarmark i ledové kluziště

Speciální vánoční jarmark v Jihlavě můžete navštívit od 27. listopadu do 23. prosinec 2022. Akce proběhne na Masarykově náměstí, kde nebude chybět vánoční strom, betlém, Ježíškova pošta a stromky ozdobené dětmi z mateřských škol. Pokud se umoudří počasí, součástí jihlavského jarmarku by mělo být i ledové kluziště.

Opava slibuje bohatý kulturní i hudební program

Opavské vánoční trhy probíhají od 27. 11. do 23. 12. 2022 opět na Dolním náměstí. Tento rok budou doprovázeny bohatým kulturním programem, prodejem vánočního sortimentu, občerstvení a rukodělných výrobků. Na trzích nebude chybět ani betlém, dílničky a tvořivé programy pro děti, řemeslné historické městečko, kolotoč i lití olova.

Ochutnat nebo zakoupit si tady budete moct regionální produkty, slezské speciality, občerstvení, vlastní výrobky a mnoho dalšího. Slavnostní atmosféru podpoří i oblíbené hudební skupiny, cimbálovka divadelní představení, pěvecké sbory nebo čertovský karneval.

Trhy a vánoční atmosféra
Vánoční trhy nebo jarmarky pořádá snad každé větší město v Česku.
Zdroj:
Shutterstock

Drážďany lákají na nejstarší vánoční trh na světě

Historie drážďanského adventního trhu je spjata s rokem 1434, kdy si zde místní obyvatelé kupovali maso na vánoční hostinu. Kouzelné vánoční městečko bude i letos tvořeno více než 100 stánky, ve kterých si můžete koupit tradiční pochoutky jako vánoční štolu, handbrot, různé klobásky a samozřejmě svařák. Kromě legendárního trhu Striezelmarkt tady můžete navštívit dalších 11 trhů.

Karlovy Vary bude brázdit vánoční autovláček

V rámci karlovarského adventu se můžete těšit nejen na tradiční trhy, ale také na bohatý doprovodný program, který bude plný divadelních i hudebních vystoupení. Vánoční trhy v Karlových Varech se uskuteční od 26. listopadu do 26. prosince 2022 v lázeňském centru města.

Těšit se také můžete na slavnostně nasvícený vánoční strom a svátečně nazdobené lázeňské centrum. Centrem vás sveze vánoční autovláček, který vypraví karlovarský dopravní podnik.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 11' 42.2362", 16° 36' 29.765"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější vánoční města roku 2022: Světélkující uličky a vyzdobená náměstí lákají k návštěvě u nás i v blízkém zahraničí