Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější vodopády Afriky: padající voda vás bude fascinovat i tam

Posvítili jsme si na Afriku a vybrali pět skvostů mezi vodopády, které musíme chtě nechtě vypíchnout. Stojí totiž za podívanou!

Viktoriiny vodopády (Zambie/Zimbabwe)

Kdo by je neznal? Viktoriiny vodopády patří k těm nejnavštěvovanějším místům kontinentu, už třeba proto, že patří k těm nejvyšším na světě. Nacházejí se na hranicích Zambie a Zimbabwe a učarují vám především svou šířkou – ta činí 1 800 metrů. Padají do 120 metrů hluboké kaňonu. Poprvé vodopády zmínil skotský cestovatel David Livingstone v roce 1855, o 20 let později se sem podíval taky Emil Holub, jenž jako první zpracoval jejich mapu a jenž sepsal první publikaci věnovanou jen a přímo těmhle vodopádům.

Viktoriiny vodopády
Viktoriiny vodopády jsou úplným klenotem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tugela (JAR)

V jihoafrických Dračích horách se ukrývá údajně druhý nejvyšší vodopád planety hned po Salto Ángel ve Venezuele. Tugela má pět kaskád a celkem na výšku měří 948 metrů, i když v roce 2016 tu česká expedice při přeměření došla k závěru, že mají 983 metrů. Šířka vodopádu, jehož voda je pitná, je 15 metrů. Tugelu najdete v NP Royal Natal, do něhož patří i známá čedičová skalní stěna (6 kilometrů dlouhá a 1,5 kilometru vysoká) tvořící amfiteátr. 

Tugela
Tenhle poklad se ukrývá v Dračích horách.
Zdroj:
Bigstockphoto

Trou de Fer (Réunion)

Vodopád, jehož název překládáme jako Ocelová díra nebo Železná díra, se nachází na ostrově Réunion. Ten patří k Francii a vyznačuje se opravdu skvostnou přírodou. Trou de Fer je třísetmetrová trhlina, jež se táhne 7,5 kilometru až k moři. Vodopád vysoký 725 metrů tu vytváří řeka Bras de Caverne a dostat se k němu musíte přímo ukázkovým pralesem. 

Trou de Fer
Třísetmetrová trhlina dokáže ohromit každého.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jinbar (Etiopie)

Jinbar je pátý nejvyšší vodopád Afriky a je krásným šperkem pohoří Simien. Voda tady padá z výšky 500 metrů a je součástí řeky Jinbar, jež je dlouhá jen 9 kilometrů. Zatímco v období dešťů je pořádná řeka, jindy může jít malou nekonfliktní říčku. Když navíc začne u vodopádu foukat vítr, masy vody se tříští o skálu a podívaná nemá chybu. 

vodopád Jinbar Etiopie
I tady je na co se dívat.
Zdroj:
Shutterstock

Ouzoud (Maroko)

Do oblasti Vysokého Atlasu neodmyslitelně patří marocké vodopády Ouzoud. Dohromady jsou vysoké 110 metrů a jsou tvořeny třemi stupni, přičemž ten nejdelší dosahuje výšky 75 metrů. Projít se k nim můžete cestou stíněnou olivovníky, což krásně dokreslí atmosféru Afriky, a u vodopádu samotného se můžete setkat s opičkami, které se obvykle dožadují nějaké té svačinky. 

Ouzoud Maroko
Tyhle vodopády patří k nejatraktivnějším místům v Maroku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5

 
 

Místo

33° 34' 26.2524", -7° 36' 10.692"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější vodopády Afriky: padající voda vás bude fascinovat i tam