Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Praze a okolí. Tady je vyjížďka vždycky krásná

Chcete konečně vyrazit na kolo, ale nevíte, po které cyklostezce se dát? Máme pro vás pár tipů, které můžete vyzkoušet. Pak třeba přijdete na další sami!

Jízda na kole má spoustu benefitů, nejen to, že si během ní vyčistíte hlavu a třeba aspoň na chvíli zapomenete na starosti všedních dní. Je skvělá na budování kondičky, snižuje riziko obezity, diabetu, kardiovaskulárních onemocnění a může se stát i součástí rehabilitace po operaci srdce. Vždycky záleží na vás, jak moc si chcete dát do těla.

Vltavská cyklotrasa č. 7

Tohle je pecka a svezete se na ní parádně! „Sedmička“ se napojuje na pravobřežní pražskou trasu A2 a povede vás ze severního konce Prahy přes Klecany, Vodochody, Kralupy nad Vltavou, Nelahozeves, Veltrusy, Zálezlice a Hořín až do Mělníka. Když budete mít potřebu jet ještě dál, můžete. Na tuhle trasu tu navazuje známá Labská cyklotrasa č. 2, která vede přes Děčín až do německého Cuxhavenu, kde Labe ústí do Severního moře.

Délka: 45 kilometrů

Zajímavosti na trase: s odbočkou Muzeum másla v Máslovicích, zámek v Nelahozevsi a Veltrusy, centrum Mělníka

Lesy u Mníšku pod Brdy

Chcete-li se vydat spíš do lesů a nevadí vám mírně kopcovitý terén, udělejte si start v Mníšku pod Brdy, odkud vede cyklostezka přes Řevnice na poutní místo Skalka, dál pak přes Kytínskou louku k lesní studánce Bílý kámen. Většinu převýšení zdoláte autem, takže už se nebudete muset potýkat s žádným velkým stoupáním. Klidně tak zapřáhněte vozík nebo vezměte děti na jejich vlastní kola.

Délka: 19 kilometrů

Zajímavosti na trase: barokní kostel sv. Máří Magdaleny, poustevna a klášter, křížová cesta, vyhlídka s úžasnými panoramaty Mníšku pod Brdy

cyklostezky v Praze a okolí
Jízda na kole je zdraví velmi prospěšná. Tak hurá do sedla!
Zdroj:
Bigstockphoto

Z Braníku na Zbraslav

Na takovéto projetí po práci nebo v neděli po tom, co odešla návštěva, vás určitě uspokojí cyklostezka vedoucí z Braníku na Zbraslav. Vede po pravém břehu Vltavy v jižní části Prahy a hodí se pro jízdu na kole i na inlinech, jak je pěkně hladká. Zároveň se sem nemusíte bát vzít děti. 

Délka: 8 kilometrů jedním směrem

Zajímavosti na trase: Vyšehrad (na kopci), výhledy nejen na Vltavu

Na letní projížďku do Šárky

Až nebudete v pěkném letním dni vědět, co s načatým dnem, vydejte se na kole k zastávce Divoká Šárka, kde začíná cyklostezka, jež vás povede podél Šáreckého potoka. U koupaliště Šárka se můžete dát oběma směry, vlevo je cesta delší a hezčí. Dostanete se tudy k Purkrabskému háji a u dětského hřiště PP Šárka se dejte do ulice Pod Hájovnou a pak V Pachmance. Znovu vjedete do parku a dostanete se k Šáreckému potoku a později k nádrži Džbán. Jak v koupališti Šárka, tak ve Džbánu se můžete osvěžit a pak se vrátit domů!

Délka: 8 kilometrů jedním směrem

Zajímavosti na trase: přírodní park Šárka, koupaliště, vodní nádrž Džbán

Z Hrušova do Louňovic

A ještě na skok mimo Prahu. Co takhle zkusit cyklotrasu 0023? Ta vede ze Senohrab-Hrušova přes Ondřejov, Zvánovice a Černé Voděrady do národní přírodní rezervace Voděradské bučiny a do Louňovic. Jede se po lesních a polních cestách i po málo frekventovaných silnicích. Ve Voděradských bučinách se orientujte podle modré turistické značky.

Délka: 20 kilometrů

Zajímavosti na trase: historický dálniční viadukt u Senohrab, hvězdárna Ondřejov, Voděradské bučiny

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

50° 5' 13.5852", 14° 24' 49.1364"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Praze a okolí. Tady je vyjížďka vždycky krásná