Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky ve Zlínském kraji: Prohlédněte si zámecké klenoty nebo se vydejte na biofarmu

Chystáte se na dovolenou do Zlínského kraje a hledáte nějaké malebné cyklotrasy? Máme pro vás 5 tipů, skrze které se můžete vydat poznávat Zlínský kraj.

Cyklotrasa po valašských zámcích

Za počátek vašeho cyklovýletu po valašských zámcích si můžete zvolit nádraží ve Valašském Meziříčí, kam se nakonec budete také vracet. V těsné blízkosti nádraží se totiž nachází zámek Kinských, který byl v roce 1854 přestavěn ze správní budovy na panské sídlo tehdejšího rožnovsko-krásenského panství.

V zámku teď najdete regionální muzeum, jehož expozice se zabývají historií města, valašskomeziříčského skla, gobelínů i dřevařské školy. Od nádraží se po cyklostezce číslo 501 napojíte na stezku vedoucí do Hranic na Moravě.

Po cestě se vydáte do Lhotky nad Bečvou přes Choryni až do Hustopečí, kde se nachází další zámecká zastávka. Tam před sebou budete mít renesanční zámek Hustopeče nad Bečvou s přilehlým parkem, který celoročně vítá nespočet umělců a koncertů.

Nejlepší cyklostezky v Jihomoravském kraji: Šlápněte do pedálů a užijte si jízdu vinicemi i unikátními lokalitami

Po přejetí na konec městysu se ocitnete v místní části zvané Poruba, kde můžete navštívit zděný mlýn z roku 1853. Po cestě se poté vydáte na začátek Palačova, kde odbočíte na cyklotrasu číslo 501 na Lešnou. V Lešné můžete opět navštívit zámek s rozlehlou zámeckou zahradou.

Zámek nabízí prostor různým výstavám a sám poskytuje stálé expozice historických pokojů a expozici environmentální výchovy. Z Lešné se vracíte po cyklotrase číslo 501 a 6214 přes kruhový objezd do Lhotky nad Bečvou a poté do Valmezu.

Délka: Celková délka trasy je kolem 30 kilometrů s převýšením max. do 150 metrů.

Cyklotrasa přes Luhačovice až k vodní nádrži

Tato cyklotrasa je vhodná především pro rodiny s dětmi. Výchozí bod trasy najdete u Cyklopointu BIFU, vedle železniční stanice v Luhačovicích. Nádražní ulicí se potom vydáte ke kostelu sv. Josefa sídlícím v centru Luhačovic.

Most, který je u kostela, je potřeba přejít a poté se proti proudu říčky Šťávnice vydejte k lázeňské kolonádě. Tam respektujte zdejší značení, které prosí cyklisty o sesednutí z kola. Za lázeňským parkem se připojte na cyklotrasu, která vás dovede Jurkovičovou alejí až k hrázi Luhačovické přehrady.

Zde se s dětmi můžete vykoupat na zdejším moderním koupališti Duha. Na přehradu si taktéž můžete půjčit šlapadla. Kolem celé vodní nádrže je rovný asfaltový, téměř tří kilometrový okruh, který můžete využít pro jízdu na inline bruslích nebo koloběžkách.

Délka: Tato trasa činí pouhých 7 kilometrů s převýšením max. 40 metrů. Celou dobu jedete po zpevněném povrchu. Od přehrady je možné zahájit další cyklovýlety směr Bílé Karpaty či Vizovické vrchy.

Přehrada Luhačovice
Tahle cyklotrasa vás provede kulturním dědictvím tohoto malebného lázeňského města.
Zdroj:
bigstockphoto

Cyklotrasa z Kroměříže do Uherského Hradiště

Další skvělá cyklotrasa pro rodiny s dětmi začíná na východě města Kroměříž. Odtud se vydáte po modré turistické značce podél řeky Moravy až do obce Trávník, kde se cyklostezka oddělí a vy poté můžete v klidu vyrazit směr Těšnovice

Přes pár obcí se tak dostanete k rozcestí Tabarky. Odtud se vydáte po trase číslo 5016 dál na jih, přes les až do Spytihněvu. Poté se držte po proudu řeky Moravy (číslo trasy 47), kde minete pár vodních nádrží. Vaše trasa skončí v samotném srdci Uherského Hradiště.

Délka: Trasa je dlouhá 33 kilometrů, proto ji doporučujeme zejména zkušenějším rodinám s dětmi.

Cyklotrasa ze Zlína na biofarmu Juré

Pro milovníky biopotravin tu máme jednu cyklotrasu, na kterou je vhodnější vzít si terénní kola. Začněte na cyklostezce číslo 471 a vydejte se přes Příluky k zahrádkářské kolonii Výpusta. Na okraji lesa, těsně před Lužkovicemi, odbočte vlevo na polní cestu, která bude stoupat do mírnějšího kopce.

Pokračujte po samotném hřebeni až k lesní asfaltové cestě. Po ní se vydejte ke křižovatce u větrného mlýna a poté k samotné farmě. Farma disponuje dětským hřištěm a ubytováním a nabízí taky široký sortiment domácích produktů, a to včetně sušeného lokálního ovoce, povidel nebo džemů.

Délka: Trasa je vhodná pro zkušenější cyklisty a je dlouhá 11 kilometrů.

Cyklotrasa z Uherského brodu do Bojkovic

Poslední trasa je nenáročným cyklovýletem, který zvládnou i méně zkušení cyklisté. Začíná na Masarykově náměstí v Uherském Brodě, odkud se dostanete ulicí Moravská a Horní Valy přes kruhový objezd, přičemž sjedete na odbočce směr Luhačovice.

Po pravé straně můžete spatřit a navštívit místní pivovar. Za druhým kruhovým objezdem odbočte vlevo a napojte se na cyklotrasu číslo 5049. V Šumicích u vlakové zastávky se z cyklotrasy odpojte a navštivte centrum města. Nachází se zde třeba Šumické muzeum, které mapuje život našich předků a zachycuje tak jejich poslední odkazy, které postupně z našeho uspěchaného života mizí.

Za hřbitovem se opět napojte na cyklotrasu a pokračujte přes Nezdenice s krásným empírovým zámečkem až do Bojkovic. Tam najdete zámek Nový Světlov, který je prestižním kulturním centrem. V Bojkovicích také nezapomeňte navštívit muzeum Bojkovska, které nabízí expozici věnovanou dřívějšímu bydlení, řemeslům, hospodářství, či dokonce soudnictví. Do Uherského Brodu se zpět dostanete jednoduše vlakem či stejnou trasou.

Délka: Tato nenáročná trasa měří 17 kilometrů.

Použité zdroje: Zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 28' 41.2092", 17° 58' 3.468"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky ve Zlínském kraji: Prohlédněte si zámecké klenoty nebo se vydejte na biofarmu