Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší jednodenní výlety vlakem: Projděte si Babiččino údolí, ochutnejte vyhlášené pivo nebo se vydejte na exkurzi jeskyní

Jízda vlakem má prostě svoje kouzlo. Co takhle ho poodhalit taky svým dětem nebo vnoučatům? Máme pro vás několik tipů na jednodenní výlety vlakem napříč naší čarokrásnou domovinou.

Na výlet po Babiččině údolí

První výlet zahájíme na vlakovém nádraží v České Skalici. Po modré turistické značce se vydáme centrem města, kde za Husovým náměstím po pravé straně narazíme na areál Barunčiny školy, za mostem přes řeku Úpu míjíme Muzeum Boženy Němcové a kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Za kostelem začíná červená turistická trasa, která nás provede větší částí Babiččina údolí. Společně s dětmi si můžete prohlédnout ratibořický zámek, zámecký areál, Vodní mandl, Rudrův mlýn a sochu Babičky s vnoučaty. Značka vás dovede až na Staré Bělidlo a k Viktorčinu splavu.

Babiččino údolí
Vlak vás doveze do České Skalice, odkud se dostanete až k Babiččinu údolí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dolomitové jeskyně v Bozkově

Jedny z mála jeskyní, k nimž můžete dojít rovnou z vlakové stanice, najdete v Bozkově. Dolomitové jeskyně jsou jediné zpřístupněné jeskyně na severu Čech a lákají na podzemní jezírka, labyrint skalních bloků, krápníkové stěny a hlavně strašidelnou atmosféru. Z kilometru skalních chodeb je veřejnosti přístupno zhruba 350 metrů, kde vás i během parného léta ochladí „příjemných“ 7,3 °C. Nezapomeňte proto na teplejší oblečení.

Samotná trasa má střední náročnost a vede od semilského nádraží přes pomník obětem první a druhé světové války a Sejkorskou kapličku a končí po 9 kilometrech na nádraží Jesenný.

Z Ostravice na Lysou horu a do pivovaru

Pokud chcete poznávat krásy Moravskoslezských Beskyd, vydejte se vlakem na vlakové nádraží v Ostravici. Odtud vede rovnou několik turistických tras. Naprostá většina turistů se ale vydává na královnu Moravskoslezských Beskyd – Lysou horu. Na vrcholek vede několik různě obtížných stezek, které jsou vhodné pro zkušenější horaly i začínající turisty.

Pokud si na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd a Těšínska netroufnete, můžete si udělat procházku k nedalekému Beskydskému pivovárku nebo okolo přehrady Šance, kam to máte od vlakové stanice v Ostravici příjemných 9 kilometrů.

Lysá – Moravskoslezské Beskydy
Lysá Hora je ne nadarmo považována za královnu Moravskoslezských Beskyd.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pendolinem do Plzně

Tenhle výlet zaujme nejen dítka, ale především jejich tatínky. Co takhle sbalit svačinu, pohodlné boty a vyrazit do Plzně? Pendolinem se sem dostanete z Prahy, ale třeba i z Pardubic nebo Františkových Lázní.

A co vás v Plzni čeká? Třeba místní zoo, areál Techmanie nebo industriální DEPO 2015 s různými interaktivními expozicemi. Milovníci piva by pak neměli opomenout exkurzi pivovaru Plzeňský Prazdroj. Pokud jde o západní Čechy, krásná je také cesta po trase Karlovy Vary – Mariánské Lázně.

Cyklohráčkem až k Okoři

Už 8 let vozí speciální vlak jménem Cyklohráček děti a jejich rodiče na speciální trase z pražského hlavního nádraží do královského města Slaný. Vláček vás proveze po nejhezčí pražské železniční trati, tzv. Pražském Semmeringu, přes Jinonice, Cibulku a Zličín.

Trasa pokračuje až do středočeské obce Hostivice, odkud směřuje malebným krajem kolem hradu Okoř a Zákolanským údolím, kde se můžete vydat na výlet do útulné zoo, nebo k nejstarší dochované stavbě v celých Čechách – rotundě sv. Petra a Pavla na Budči. Konečnou stanicí je Slaný, jež nabízí mnoho zajímavých aktivit pro malé i velké.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 25' 25.3554", 16° 3' 14.571"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší jednodenní výlety vlakem: Projděte si Babiččino údolí, ochutnejte vyhlášené pivo nebo se vydejte na exkurzi jeskyní