Přejít k hlavnímu obsahu

Nejmenší akvárko na světě vyrobili v Rusku. Plnit se musí kapátkem a rybky z něho mají klaustrofobii

Kdo z vás si nepřál jako malý akvárium s pestrobarevnými rybičkami? Mnohým z nás tento dětský sen rodiče splnili. Jen si vzpomeňte, jak jste chodili obdivovat pestrobarevné rybky, bojovnice, skaláry a neonky do místního zverimexu. Jaká to byla radost, když vám rodiče akvárko naplnili rostlinkami, kamínky a živými rybkami. Čím větší, tím pochopitelně lepší. Ne všude je tomu ale stejně.

Například v Rusku vytvořili miniaturní akvárium, které se po změření stalo vůbec tím nejmenším na světě. Výroba miniakvária o rozměrech 30 milimetrů na délku a 24 milimetrů na šířku, trvala tři týdny.

Objem akvária činí zhruba deset mililitrů a pro jeho naplnění stačí pouhé dvě čajové lžičky vody. Aby se ovšem neponičily dekorace a rostlinky, které jsou jeho součástí, musí být plnění prováděno kapátkem.

Za výrobou tohoto uměleckého díla stojí Rus Anatolij Koněnko z Omsku. Jak sám sedmapadesátiletý nadšenec říká, věnuje se "mikrominiaturnímu umění". Tohle umění piloval poslední tři desítky let, během kterých se naučil psát do zrnek rýže nebo lidských vlasů.

Jeho jméno najdete také v Guinessově knize rekordů. Tam se dostal po vytvoření vůbec té nejmenší knihy na světě. Kniha měřila 0,9 milimetru na 0,9 milimetru a měla 29 stránek.

Ale zpět k miniaturnímu akváriu. Ačkoli jeho hloubka činí pouhých 14 milimetrů, na dně se blýskají kamínky, rostou miniaturní rostlinky a dokonce zde žijí i maličkaté rybičky z rodu Danio rerio. Tipujeme, že ty musí mít ze svého domova pořádnou klaustrofobii.

 
 

Místo

54° 59' 19.8816", 73° 19' 26.9436"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejmenší akvárko na světě vyrobili v Rusku. Plnit se musí kapátkem a rybky z něho mají klaustrofobii