Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejmenší státy světa: zdevastovaný ostrov i poklad na hoře

Jsou malé rozlohou, ale většinou velké svým duchem, nábojem a lákadly pro turisty. Věděli jste tohle o pěti nejmenších státech planety?

Svou rozlohou ten největší z naší pětky jen stěží překročí 61 kilometrů čtverečních a ten nejmenší nemá ani půl kilometru čtverečního. Tři z nich leží v Evropě a není divu, že k sobě poutají tolik pozornosti. Přesvědčte se sami, že stojí za povšimnutí.

Vatikán: nejmenší z nejmenších

Vnitrozemský suverénní městský stát umístěný v Římě zaujímá rozlohu jen 0,44 čtverečního kilometru. Žije tu necelá tisícovka lidí, proto jde i o nejmenší stát co do počtu obyvatel. Vatikán je stát církevní nebo taky duchovně monarchický a vládne mu papež. Právě představený římskokatolické církve tu má své sídlo. Přesto je ale nutné odlišovat samotný Vatikán a Svatý stolec (úřad římského biskupa). Komunikuje se tu italsky, ale oficiální dokumenty Svatého stolce jsou v latině. 

Vatikán
Vatikán je nejmenší stát na světě. Nemá ani půl čtverečního kilometru.
Zdroj:
Bigstockphoto

Monako: malý stát Velké ceny

Ač je Monacké knížectví maličké a zabírá na mapě Evropy jen 2,04 % plochy, známé je po celém světě, a to především díky konání Velké ceny Monaka, závodu Formule 1. Monako sousedí jen s jednou zemí – s Francií. Je součástí Francouzské riviéry a má přístup k Azurovému moři.

Monaco
Monaco je proslulé hazardem a nejpomalejším závodem Formule 1.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dalším důvodem, proč je Monako slavné napříč planetou, jsou zdejší kasina v části Monte Carlo

Monako je výjimečné i druhou největší hustotu osídlení na světě, 19 009 obyvatel na kilometr čtvereční.

Nauru: zdevastovaný ostrov jen pro otrlé turisty

Republika Nauru zaujímá 21 kilometrů čtverečních a není příliš známá. Nachází se na korálovém ostrově Nauru, je to nejmenší republika na světě a nejmenší ostrovní stát na světě. Najdeme ji v Tichém oceánu, konkrétně v Mikronésii. Zajímavé je, že oficiálně tu vládne britský panovník a obranu ostrova má na starosti Austrálie.

Turisty se to tady zrovna nehemží, protože ostrov je malý a kromě potápění a rybaření na volném moři toho nemá moc co nabídnout. Zároveň tu ani není vybudovaná turistická infrastruktura. Zatímco na pobřeží jsou pláže, ve vnitrozemí je víceméně jen krajina zdevastovaná těžbou. A taky musíme podotknout, že je tu jen jedna jediná pláž určená ke koupání. Jde o Anibare Bay na východním pobřeží ostrova.

Tuvalu: země, která tu už dlouho nebude

Ostrovní stát s rozlohou 26 kilometrů čtverečních najdeme mezi Austrálií a americkou Havají. Nejvyšší nadmořská výška je tu 5 metrů, ale většina míst dosahuje výšky 3 m n. m. a zdejší krajina je ohrožená zvyšováním hladiny světových oceánů. Zdejší obyvatele tak čeká postupný přesun na Nový Zéland nebo malý ostrov Niue v Tichém oceánu, případně fidžijský ostrov Kioa, kde nebezpečí nehrozí.  

Stejně jako Nauru, ani Tuvalu není destinací určenou pro turisty. Stojí tu jen jeden hotel a pak už je tu akorát pár možností ubytovat se v soukromí. 

Tuvalu
Tuvalu "není určené" pro turisty. A taky mizí kvůli zvedajícím se hladinám světových oceánů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tuvalu je rozvojová země zaměřená především na zemědělství. Nechybí tu sice kvalitní internetové připojení a přívod elektřiny, je tu ale nedostatek sladké vody. U místních se proto docela „rozmohl nešvar“ konzumace dovážených slazených nápojů ve velkém. 

San Marino

Nejvznešenější republika sv. Marina. To je skutečně oficiální název šestého nejmenšího státu světa, který vás jednou polapí a pak už vás nenechá zapomenout. Na 61 kilometrech čtverečních turisty láká především hlavní město San Marino rozkládající se především na hoře Monte Titano se třemi pevnostmi. Okouzlujících je tu většina uliček mezi obchůdky, kavárničkami a restauracemi, neméně chytlavé je hlavní sanmarinské náměstí Piazza della Liberta

San Marino
San Marino se nachází na hoře Monte Titano. Hora je dominantou celého státu.
Zdroj:
Bigstockphoto

I malé státy mají co nabídnout, tedy aspoň některé. Láká vás návštěva některého zmíněného? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

43° 56' 10.5", 12° 26' 43.3896"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejmenší státy světa: zdevastovaný ostrov i poklad na hoře