Přejít k hlavnímu obsahu
Ten má ocas! - Cestovinky.cz

Nejnavštěvovanější kraj je Jihomoravský s milionem turistů. Tuzemská dovolená láká o 20 % víc než loni

Už loni rostl podíl domácích dovolených a letos se ještě zvětšuje. Zatím v rozmezí í 15 - 20 %. Nejvíc láká welness, olympijské parky a festivaly, z krajů má nejvyšší návštěvnost Jihomoravský.

Donedávna o mnoha Češích platilo, že v Chorvatsku nebo v Itálii znají na pobřeží každý kamínek, ale o českých turistických resortech toho vědí podstatně méně. Situace se obrací. prodeje domácích pobytů u cestovních kanceláří v roce 2016 vzrostly o 15 - 20 %. Pobyt v tuzemsku volí čeští turisté i jako svou druhou dovolenou vedle pobytu u moře, např. na prodloužený víkend, v drtivé většině se jedná o rodiny s dětmi.

V předchozích 25 letech Češi cestovali především do ciziny a nyní nastává čas k poznávání naší země, a to nejen co se týká delších dovolených, ale i  prodloužených víkendů spojených s návštěvou festivalů a turistických atrakcí. Rádi odpočíváme i aktivně. Jen olympijské parky v Česku přilákaly okolo 1 mil. návštěvníků.

Letošní léto bylo v Čechách a na Moravě plné akcí na počest 700. výročí od narození Karla IV., hudebních festivalů, sportovních událostí u příležitosti Mistrovství světa v hokeji, Mistrovství Evropy ve fotbale a především Olympijských her.  Mezi další významné akce, které přilákaly jak domácí, tak i zahraniční turisty, byly např. Prague Pride, Colours of Ostrava, Rock for People v Hradci Králové, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech ad. Jejich návštěvnosti se počítají v desetitisících.

Pokud si odmyslíme ceny letenek či dopravy, pak samotné ubytování u moře je cenově zcela srovnatelné s ubytováním v ČR, např. v hotelu 3* se snídaní. Kvalita domácích ubytovacích zařízení se zvyšuje spolu s rostoucími nároky českých dovolenkářů. Pro Čechy je jedním z hlavních kritérií dostupnost wellness zařízení v místě pobytu, bazén a sportovní prostory. Moderní hotely s takovým zázemím a především hotely blízko vodních ploch s možností koupání, byly vyprodané dlouho dopředu, minimálně do konce léta. Mezi nejpopulárnější lokality v ČR patří Jižní Morava, Praha a Krkonoše, viz následující tabulka.

Žebříček nejnavštěvovanějších turistických regionů ČR 2015, dle návštěvnosti ubytovacích zařízení

pořadí

region

počet rezidentů

1.

Jižní Morava

1 044 564

2.

Praha

890 941

3.

Krkonoše a Podkrkonoší

680 968

4.

Střední Čechy

663 082

5.

Severní Morava a Slezsko

595 002

6.

Jižní Čechy

593 795

7.

Východní Morava

558 258

8.

Šumava

510 360

9.

Střední Morava a Jeseníky

432 516

10.

Vysočina

411 012

Zdroj: data ČSÚ, tabulku zpracovala AČCKA

Autor:

Kateřina Petříčková

O autorovi:

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, kde působí od r. 2010. Zajišťuje informační servis pro členy, komunikaci s médii, pořádá kongresy, semináře a další akce, zastupuje Asociaci na národní i evropské úrovni. Je členkou pracovní komise pro destinace, incoming a udržitelnost cestovního ruchu v evropské asociaci ECTAA.

 

Další blog ke čtení:

Údolí ve Vysokých Tatrách - Cestovinky.cz

Borovička porazila rakii: Češi loni hodně cestovali, na Slovensko častěji než do Chorvatska

V loňském roce cestovalo za hranice o 3,5 % více českých turistů. Nejoblíbenějším cílem se stalo Slovensko, vytlačilo tak z prvního místa dlouhá léta vedoucí Chorvatsko.

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejnavštěvovanější kraj je Jihomoravský s milionem turistů. Tuzemská dovolená láká o 20 % víc než loni