Přejít k hlavnímu obsahu

Nejslavnější nápis světa byl dějištěm sebevraždy a přišel o čtyři písmena

Žádný turista mířící do Los Angeles nemůže vynechat přojížďku po Mulholland Drive za obrovským nápisem z devíti bílých železných písmen. Hollywood láká dokonce tolik, že často způsobuje dopravní kolapsy a je terčem žertů i aktivistických sabotáží. A to přestože v roce 1970 tento symbol vlivem chátrání téměř zaniknul. Díky erotickému časopisu ale přežil.

Je vysoký čtrnáct metrů a stojí kolem něj pevný plot. Dnes je ikonou a neobejde se bez něj žádné album fotek z Los Angeles. V době svého vzniku - před úctyhodnými devadesáti lety - byl však o čtyři písmena delší. Hollywoodland označoval stavební parcely a původně byl pouhým reklamním poutačem realitních makléřů a osvětlovalo ho čtyři tisíce žárovek. Ve své původní podobě vydržel nápis až do roku 1949, i když původním záměrem bylo strhnout ho po roce a půl. Filmový průmysl udělal z nápisu symbol stříbrného plátna z Města andělů.

Nápis přežil jen díky časopisu Playboy

Koncem 40. let měla písmena  za sebou dvě dekády bez majitele a ošetřování - realitní kancelář, která ho nechala postavit totiž v krizi zkrachovala. Nový majitel na důkaz nových začátků nechal slovo zkrátit. Během dalších dvaceti let ale opět zchátral, a to tak, že všechna tři O nebyla k přečtení, jedno se časem dokonce zřítilo k zemi. Neutěšený stav trval až do roku 1978, kdy majitel Playobye Hugh Hefner zburcoval veřejnost. Na záchraně písmen se podílelo devět dárců, každý adoptoval jedno písmenko. Renovovaný nápis je o jeden metr menší než ten původní.

V roce 1970 byla národní pýcha Američanů na spadnutí.
Zdroj: Bob Beecher, Wikimedia Commons

Záměry realitních makléřů ho v roce 1923 postavily a tytéž záměry ho málem srovnaly se zemí v roce 2010.  Investoři chtěli na jeho místě postavit luxusní nemovitosti s výhledem na Beverly Hills. Starý nápis měly nahradit písmena s výškou 32 metrů. Veřejná sbírka nakonec nashromáždila přes dvanáct milionů dolarů (téměř milionem přispěl i Hugh Hefner) a pozemky zůstaly určeny původnímu nápisu - tentokrát už na vykoupených pozemcích.

Další článek ze série o ikonických místech světa najdete zde:

Verona, město milenců, parků a jedinečné atmosféry staré Itálie

 Písmeno L hoří!

Od počátku jeho existence ale provázejí nápis skandály. Devět let po jeho postavení si ho vybrala mladá herečka jako místo pro sebevraždu. V polovině září roku 1932 vyšplhala po údržbářském žebříku na vrchol písmene H a skočila dolů. Její tělo objevila turistka po dvou dnech. Smrt skokem ze symbolu filmu byla příznačná - herečka přijela do Hollywoodu za slávou, za dvanáct let si však zahrála pouze v jednom filmu. K sebevraždě ji dohnaly nesplněné ambice.

V pozdějších letech následovaly záměrné útoky na ikonický nápis. V 70. letech vandalové zapálili písmeno L, jindy překryli písmena O tak, že vznikla dvě E a slovo WEED - slangově marihuana. Nezákonné překrývání písmen posloužilo mírovým aktivistům, reklamním stratégům z televize i prezidentské kampaně nebo promu rockové skupiny. Ale nápis zažil i neúmyslné poškození, když jeho správce dostal na silnici smyk a autem porazil písmeno H.

Okolí nápisu Hollywood je zaplněno turisty, kteří si od písmen fotí centrum Los Angeles
Zdroj: Mitch Barrie, Flickr.com

Říká se, že nejlepší pohled na bílý Hollywood je z Canyon Lake Drive nedaleko domu číslo 3000, faktem však je, že ho zahlédnete i z velké dálky a z mnoha ulic. A pokud by se vám nechtělo cestovat až do Kalifornie, po celém světě existuje mnoho jeho imitací s místními názvy.

 
 

Místo

34° 7' 59.2356", -118° 29' 25.26"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejslavnější nápis světa byl dějištěm sebevraždy a přišel o čtyři písmena