Přejít k hlavnímu obsahu

Nejstarší mešita v Ghaně letos slaví 600 let. Vypadá jako z jiného světa

V jedné nenápadné vesnici v severní části Ghany stojí podivuhodná stavba z nepálených cihel s dřevěnými prvky. Vypadá, jako by vůbec nepatřila do tohohle světa.

A přitom patří. Jde o nejstarší mešitu v Ghaně i v celé západní Africe. Postavena byla už v roce 1421 a za dobu své existence prošla spoustou restauratérských prací, především díky Světovému památkovému fondu. Od roku 2001 má mešita své místo na Seznamu světového dědictví UNESCO

Mešita Larabanga aneb  Mekka západní Afriky

Zaujme hned na první pohled – z hliněné stavby totiž vyčnívají dřevěné prvky a s trochou představivosti může vypadat jako ježek. Není nijak velká, ale o to je kouzelnější. Na jejích stěnách najdeme přírodní symboliku a zajímavé spojení tradičního islámu s animismem, který vyznávali původní obyvatelé. Mešita Larabanga je dneska poutním místem a říká se jí taky Mekka západní Afriky.

Larabanga 2
Zdroj:
Wikimedia

Jak stavba vznikla?

Podobně jako srovnatelné mešity v afrických vesnicích, i tahle vznikla v súdánsko-sahelském architektonickém stylu. Postavena byla z proutí a mazanice (hrnčířská hlína) a její rozměry jsou 8x8 metrů. Její součástí jsou dvě věže ve tvaru pyramidy a 12 pilířů kónického tvaru. 

V 70. letech 20. století tu proběhly práce a budova bydla „nahozena“ cementem, později se však přišlo na to, že trámy jsou napadené termity a na kondici stavby se podepsal i vítr s vodou. Proto došlo k rekonstrukci omítky a svou roli tu sehrála tradiční omítka na bázi bláta.

Uvnitř je přísně střežený poklad

Už mešita jako taková je zajímavá. Ovšem na důležitosti jí dodává taky fakt, že se uvnitř nachází starý korán, který měl údajně v roce 1650 tehdejší imám Yidan Barimah Bramah dostat jako dar z nebe za své modlitby.  
 

 
 

Místo

9° 13' 7.716", -1° 51' 31.464"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejstarší mešita v Ghaně letos slaví 600 let. Vypadá jako z jiného světa