Přejít k hlavnímu obsahu

Největší ledoborec světa pluje na severní pól

A máme ho! Kousek od nás běží majestátní lední medvěd. Je to krásné zvíře. Vydali jsme se za ním hodně daleko od domova, ale poznat tento nádherný kout světa za to stálo. Plujeme k severnímu pólu!

Během léta se obvykle vydáváme z tepla za ještě větším teplem, ale kdo má rád místa, kam se jen tak někdo nedostane, může vyrazit například k severnímu pólu. Koncem června se k němu vydává legendární ruská loď, jejíž název by se dal přeložit jako „50 let vítězství“.

Výhodou cesty je, že nemusíte spěchat kvůli západu slunce – to tady zapadá jen jednou ročně. Na přelomu června a července, kdy plavba k severnímu pólu probíhá, vládne polární den, a tak je zdroj přírodního světla stále nad obzorem. Ale nepředbíhejme a začněme pěkně od začátku.

Kuk! Medvědi se při troše štěstí přijdou podívat přímo pod naše fotoaparáty.
Zdroj: ledoborcemnasevernipol.cz

Vydejte se po stopách velkých polárníků

Výpravy drsných mužů, psí spřežení táhnoucí sáně se zásobami, neobyčejné fyzické výkony – mnoho z nás podobné příběhy někdy četlo. Představa, že se něčeho podobného někdy zúčastníme, se pro leckoho stala nesplněným dětským snem. Snem, který se dá díky unikátnímu projektu nyní prožít.

Všechno začíná na pražském letišti, z něhož se účastníci cesty dostanou do Murmansku. I tady už panuje léto, ale příjemně severské, svěží. Účastníci cesty se seznamují spolu navzájem, ale i s tím, co všechno je na trase čeká.

A můžeme vyplout!
Zdroj: ledoborcemnasevernipol.cz

A přichází nalodění na černočervený ledoborec, jehož jméno lze přeložit jako „50 let vítězství“. Jde o moderní plavidlo s jaderným pohonem spuštěné na moře roku 2007.

Vydejte se do okouzlující krajiny věčného ledu – na severní pól. Poveze vás největší ledoborec světa. Podíváte se na vlastní oči na velryby a lední medvědy. Poznejte s námi jeden z nejklidnějších a nejkrásnějších koutů světa.

Detaily cesty

Za tuleni a medvědy do volné přírody

Následuje plavba Barentsovým mořem, na hladině se zjevují první ledové kry. Jejich četnost se postupně zvyšuje, postupem času se na nich občas objeví tuleň nebo lední medvěd. Cílem je dostat se k pólu. Z Murmansku to ledoborec zvládne za čtyři dny.

Až se to podaří, přijde přípitek, oslava a pak cesta zpět. Ta vede přes Zemi Františka Josefa, kde pasažéři mají možnost pozorovat skupiny odpočívajících mrožů, lední medvědy a desetitisíce arktických ptáků. A taky se mohou nechat pokřtít bohem Poseidonem (případně hercem v jeho kostýmu, nemá-li zrovna pravý bůh volno), který během cesty zavítá na večeři i s trojzubcem.

Cesta na severní pól, to není jen sníh a led. Potkávat budeme různé živé tvory včetně mrožů.
Zdroj: ledoborcemnasevernipol.cz

Mimochodem, v zemi Františka Josefa nese spousta koutů českou stopu. Najdeme tu například Teplický záliv nebo také Stoličkův ostrov, pojmenovaný po geologovi, paleontologovi a přírodovědci světového významu Ferdinandu Stoličkovi, který se narodil u Kroměříže.

S několika desítkami turistů na palubě se z Murmansku k pólu při dobrých podmínkách obvykle dosáhne čtvrtý až pátý den. Desítky hodin předtím se loď probíjí ledovým příkrovem. Vypadá to, jako by klouzala po ledu a sněhu. Zkrátka zážitek na celý život!

 
 

Místo

68° 57' 22.9716", 33° 2' 55.3056"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Největší ledoborec světa pluje na severní pól