Přejít k hlavnímu obsahu

Největší náměstí světa mají v Číně

Stát Vatikán by se  do něj vešel dva a půlkrát, největší evropské náměstí Alexanderplatz dokonce sedmkrát. Náměstí Xinghai je opravdový kolos. Lidé v čínském Ta-lienu po něm chodí teprve od roku 1997.

V roce 1997 slavilo město Ta-lien (s 6,1 miliony obyvatel 26. nejlidnatější město země) 100 let od založení. Oslava s balónky a ohňostrojem se představitelům města nezdála jako dostatečná vzhledem k významu události, a tak se rozhodli k této příležitosti vybudovat největší náměstí planety.

Celkem 1 760 000 m²  ̶  taková je rozloha celého oválného náměstí. Nejen, že by se do Xinghai vešlo výše zmíněné největší náměstí Evropy sedmkrát, ono by pojmulo skoro třikrát i kdysi největší náměstí Číny, slavné náměstí Nebeského klidu.

Největší náměstí světa omývá moře.
Zdroj: bigstock.com
Víte, že největší náměstí v Česku je pražské Karlovo náměstí s 80 580 m²? Za ním následuje nedaleké Václavské náměstí, jihlavské Masarykovo náměstí, plzeňské náměstí Republiky a staroměstské náměstí Hrdinů.

Uprostřed Xinghai něj najdete 45 000 m² velkou vnitřní klidovou plochu s různými sochami a sloupy. Mezi nimi vyčnívá obrovský sloup o výšce 20 m a průměru 2 m. Jde o takzvané „huabiao“, klasický prvek staročínské architektury tradičně vztyčovaný poblíž významných staveb jako jsou paláce nebo hrobky.

Xinghai má tvar pravidelného oválu a uprostřed něj stojí řada soch.
Zdroj: bigstock.com

Ta-lien – kde to vlastně je

Ta-lien, v anglické transkripci Dalian, je město, o němž valná většina z nás nikdy neslyšela, přestože se jedná o poměrně významný přístav (a druhé největší město v provincii Liao-ning a šestadvacáté v celé Číně).

Jelikož leží na poloostrově, omývají jeho břehy hned dvě moře: ze severozápadu Pochajské, z jihovýchodu Žluté. Před několika měsíci zaujalo město prohlášením, že zrekonstruuje chátrající památky a navrátí jim historickou hodnotu. Během posledních 150 let dlel Ta-lien střídavě pod čínskou, japonskou a ruskou správou, což se významně projevilo na architektuře. Směs různých vlivů vytvořila městu osobité kouzlo, které při budování mrakodrapů a boření staré zástavby začalo mizet. To by nyní mělo skončit.

 
 

Místo

38° 52' 56.8056", 121° 35' 15.648"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Největší náměstí světa mají v Číně