Přejít k hlavnímu obsahu

Nejvyšší budova Moskvy: Byt pod 10 milionů v ní neseženete

Do roku 2016 v Evropě nestála ani jedna budova s více než 100 poschodími. První, která tuto magickou hranici pokořila, se stala moskevská Věž federace (konkrétně její východní věž). Přesto, že se boom mrakodrapů dorazil na starý kontinent a stále se projektují nové budovy sahající do oblak, patří Věž federace dodnes mezi nejvyšší na celém kontinentu.

Od roku 2013 nejvyšší budovy Evropy rostou jen v Rusku. Tehdy londýnský The Shard přerostla moskevská Mercury City Tower. Začal pro Evropu nezvyklý souboj nad hranicí 300 metrů. Ten souboj se několik let odehrával jen na pár set metrech oblasti nazývané Moskevské mezinárodní obchodní centrum nebo jen zkráceně City.

Ze stavitelských dostihů vzešla dosud nejvyšší budova Moskvy a donedávna také nejvyšší budova celého kontinentu – Věž federace. Tomu, že jde o speciální stavbu, nasvědčuje i cena apartmánů – byt pod 10 milionů korun v ní neseženete. A za takovou akční cenu ho pořídíte jen v případě, že složíte celou částku prodejci najednou. Jinak si výrazně připlatíte.

Věž federace
Výška budovy: 373,7 m
Výška obyvatelné části: 360,1 m
Materiál konstrukce: beton
Architekti: Mirax design (Rusko), SPEECH (Rusko), Nps Tchoban Voss GmbH & Co. KG (Německo)
Vlastník: ZAO (Rusko)

 

Zaoblený vrchol je hlavní poznávací znak budovy.
Zdroj: bigstock.com

Ve 101 patrech budovy však nenajdeme jen byty, ale především kanceláře a hotel. A také restaurace v 89. poschodí. Vyniká nejen vybraným menu, ale také možností výhledu na všechny strany. Zabírá totiž celé patro, takže z ní lze pozorovat město do všech stran.

Však se také majitelé věže na jejím oficiálním webu chlubí, že se do všech stran lze dívat z ptačí perspektivy. A vzhledem k velikosti stavby a rozmanitosti pronajímatelů ji označují také za plnohodnotnou ulici, která nemá horizontální, ale vertikální orientaci.

Nejvyšší stavba Moskvy je ta, na které stojí jeřáb.
Zdroj: bigstock.com

Vrchol jako z šedesátých let

Západní věž je o poznání nižší – měří „jen“ 242 m. To nejdůležitější soustřeďuje v nejvyšších poschodích. Úplně nahoře vévodí budově moderní restaurace ve stylu 60. let s designem trochu připomínajícím díla Andyho Warhola. V předposledním patře zase najdeme wellness klub Nebe. Vzhledem k výšce, ve které se nachází, název celkem sedí. Koupat se a při tom se dívat na město z více než 200 metrů, to rozhodně má něco do sebe.

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejvyšší budova Moskvy: Byt pod 10 milionů v ní neseženete