Přejít k hlavnímu obsahu

Noc ve slumu se šestnáctičlennou rodinou? V Bombaji vznikl netradiční projekt pouze pro odvážné

Luxusní hotelové resorty, vyhlášené běloskvoucí pláže, mísy prohýbající se pod množstvím jídla i alkohol tekoucí proudem. Možná nějak takhle si řada z vás představuje ideální dovolenou. Ne každého ale povalování na plážích a popíjení místních pálenek uspokojí. Mnozí dobrodruzi očekávají od dovolené něco přeci jen trochu jiného.

Vydávají se proto zdolávat horské masivy, prozkoumávat divoké džungle, rybařit anebo sjíždět divoké řeky. Ti nejnáročnější (a nejodvážnější) si ale mohou užít nový způsob trávení dovolené. Vznikl v indické Bombaji a podle Davida Bijla, který stál u zrodu netradičního projektu, má značný potenciál.

To ovšem pouze za předpokladu, že se najde skupina dbrodruhů, kterým nevadí sdílet dům s dalšími šestnácti členy a na veřejnou toaletu chodit s pocitem, že jí navštěvuje asi padesátka rodin. Za tuhle netradiční noc zaplatíte přesně 2 000 rupií, což odpovídá asi 22 librám a 600 korunám. Odměnou vám bude naprosto autentický zážitek, na který jednoduše nezapomenete.

Během jednoho století tady vzrostl počet obyvatel z 85 000 na 10 milionů
Zdroj: Pixabay.com

Záměrně znetvořené a žebrající děti

Co vás napadne při vyslovení slov „slum“ a „Indie“? Pravděpodobně snímek Milionář z chatrče. I v něm se objevila krutá realita tohoto Bohem i lidmi zapomenutého místa. Bohužel zdejší slumy jsou stejně, jako kdekoli jinde na světě, plné podvyživených a záměrně zmrzačených dětí, které mají vylákat z turistů a cestovatelů pár rupií. I ti nejotrlejší tak tady zvládli vydržet maximálně pár hodin. To se má ale změnit díky novému projektu novozélandského Davida Bijla, který v Bombaji pracuje pro jednu nevládní organizaci.

V chudinských čtvrtích žije asi polovina obyvatel Bombaje.
Zdroj: Pixabay.com

Slum s televizí a klimatizací

Netradiční nápad na zřízení autentického bombajského hotelu odsouhlasil jistý Ravi Sansi – hlava šestnáctičlenné rodiny, u níž mohou turisté v případě zájmu přenocovat. Ačkoli Ravi neumí prakticky ani slovo anglicky, udělá prý všechno pro naprosté bezpečí a pohodlí návštěvníka. Ačkoli má jeho „dům“ pouze jeden pokoj, podkroví je upraveno pro potřeby turistů. K dispozici jsou nové matrace, televize a dokonce i klimatizace. Jen hygiena tady trochu pokulhává. Na toaletu a do koupelny budete nuceni chodit s dalšími zhruba padesáti rodinami. Autentičnost je tady proto doslova všudypřítomná.

Turisté, kteří se rozhodnou pro tuto netradiční formu ubytování, budou sdílet dům se šestnáctičlennou rodinou.
Zdroj: Pixabay.com

Turisté nic nechápou

Jak to vypadalo v indických slumech do nynějška? Po uvedení snímku Milionář z chatrče, zažila Bombaj nemalý nápor fotek a videí chtivých turistů. Devadesát devět procent turistů si ale udělalo pouze fotku na Instagram anebo Facebook a s nakrčeným nosem znechuceně odkráčeli. Podle Raviho tak ničemu neporozuměli, ba ani porozumět nechtěli. Zvrat nastal ve chvíli, kdy Ravi zachránil jednu z turistek před zdejším dětským gangem. Pozval ji do svého domu, kde zůstala několik dnů a nocí. Během nich se naučila vařit a jíst zdejší jídlo, prát prádlo v ruce a ochutnala skutečný život v Indii. S rodinou se pak loučila se slzami v očích. A toho chte Ravi společně s Davidem a netradičním projektem docílit.

 
 

Místo

19° 4' 23.2068", 72° 53' 2.1228"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Noc ve slumu se šestnáctičlennou rodinou? V Bombaji vznikl netradiční projekt pouze pro odvážné