Přejít k hlavnímu obsahu

Nová Kaledonie – francouzský ráj kempařů, potápěčů a milovníků francouzské bagety

Rozhodli jsme se Vám představit Novou Kaledonii a přiblížit něco málo o tom, jak se tam dostat, jak se v Nové Kaledonii nejlépe dopravovat, kde bydlet a jak se stravovat.

Pokud milujete kempování, chcete se procvičit ve francouzštině a ve Francii jste už byli, tak neváhejte a zaleťte si na dovolenou do Nové Kaledonie. Rozhodně nebudete litovat. Tato francouzská kolonie nabízí vše, co očekáváte od souostroví v Tichomořském oceánu a zároveň Vám nostalgicky připomene Evropu díky silnému francouzskému vlivu. Mnoho lidí již v Austrálii bylo nebo by rádi viděli Sydney a podívali se na nejznámější místa, ale dál po Austrálii se v autě trmácet nechtějí. V takové situaci je ideální právě návštěva Nové Kaledonie. Let do Sydney je z Evropy vcelku příjemný a několik dní na prohlídku tohoto australského velkoměsta bohatě stačí. Ze Sydney je pak velmi snadné přeletět do Nové Kaledonie a být za dvě hodiny v tichomořském ráji. Tato kombinace Vám nabídne ojedinělou možnost poznat exotickou zemi a zůstane Vám v paměti v podobě neopakovatelných zážitků.

TIP: Lákají vás exotické ostrovy? Užijte si dny plné relaxace na zájezdu Ráj na zemi - Ostrov Bora Bora. Nádherné pláže si můžete užít i na zájezdu Fiji, pláže pacifických ostrovů.

Jak se nejlépe dopravovat aneb jezdíme vpravo Peugeotem

Jedna selfie jezdecká.
Zdroj: CK Go2

Už při přistání na letišti v hlavním městě Noumea na Vás začne dýchat ta neuvěřitelná atmosféra. Směsice květin, vůně a typických obyvatel exotické ostrovní země v Tichém oceánu, francouzštiny, a především francouzských aut na každém kroku. V Nové Kaledonii se jezdí autem a nelekejte se, opravdu vpravo a s evropským řidičákem. Jakmile se dostanete z velkoměsta, otevře se Vám nádherný pohled na neuvěřitelně zelenou, kopcovitou krajinu s typickými špičatými borovicemi, po kterých je dokonce pojmenován i jeden z menších ostrovů. Krajina je opravdu dechberoucí. Pokud máte raději volnost a cestujete mimo sezónu, je nejlepší variantou prostě rozjet se po ostrově a tam, kde se Vám to nejvíce líbí, najít kemp a zůstat na jednu, dvě či více nocí. Pokud ale cestujete v hlavní sezóně, která je v Kaledonii asi od května do října, tak očekávejte nejen zástupy Francouzů toužících pohladit si želvičku, ale také přeplněné kempy a vyprodané obchody. Jak určitě všichni víme, Francouzi opravdu milují kempování a Nová Kaledonie je toho důkazem. Jiné ubytování pro turisty mimo město ani moc neočekávejte, hotelů a resortů je tady oproti ostatním zemím opravdu spíše poskrovnu. Zájezd do Austrálie s originálním itinerářem vám připraví Petr Musílek z CK Go2.

Kempy a stany a karavany a širák a resort

Pláže a moře jsou zde nádherné.
Zdroj: CK Go2

Kempy si žijí svým životem a každý je unikátní. Musím říct, že žádný nemá úplně všechno. Jednomu chybí wi-fi, druhému teplá voda, třetímu restaurace a tak dále. Co mají ale všechny kempy společné, to je úžasná, přívětivá a milá rodinná atmosféra. Stejně jako ve Francii, tak i v Nové Kaledonii s angličtinou moc nepochodíte. Místní jí nevládnou vůbec a Francouzi pracující v kempech tak trošku. Nic to ale nemění na tom, že rukama a nohama se člověk vždycky domluvil a všichni nakonec stejně chceme to samé. Plac na stan, záchod, sprchu, elektriku a pivo. A to jsou slova mezinárodní, pro znakovou řeč jak dělaná. Pokud by si někdo přál malinko více komfortu, tak ho jistě uspokojí krásné hotely a resorty na pobřeží, které nabízejí nespočet různých aktivit, restaurace a bar na pláži. Kdo chce zažít ještě více, může uvažovat o plavbě lodí, která umožňuje poznat celé souostroví bez ztráty pohodlí. Tyto lodě jsou plovoucími resorty, které nabízejí svým klientům vysoký komfort a na dané trase jim umožní poznávat jednotlivé ostrovy.

Klídek a pohoda.
Zdroj: CK Go2

Obchody aneb skoro jako na Kubě nebo před revolucí

A zase ti Francouzi. Co v obchodě nebude chybět, to je dlouhá, čerstvá francouzská bageta. Teda jen tak do devíti do rána. Pokud se ze stanu nevykopete brzy ráno díky kokrhání sousedovic kohouta a budete vyspávat proto, že nově příchozí měli zrovna vedle párty, Váš den začne bez bagety. Místní je totiž kupují alespoň po deseti a v bagetovém gangu nemáte šanci uspět.

Děti kaledonské.
Zdroj: CK Go2

První neúspěch Vás ale zajisté poučí a druhý den už svými ostrými lokty nějakou tu krásku vybojujete. Tuňák v konzervě a foie gras ji krásně doplní a zaručuji, že se ani po čtrnácti dnech nepřejí. A pokud by tam nějaký ten náběh na přejedení byl, tak je dobré se v kempu poptat po místních trzích. Ty bývají o víkendech pěkně na náměstíčku nejbližšího městečka či vesnice. Pokud jste zrovna v nějakém významném velkoměstě, tak možná i ve čtvrtek. A tam si přijde na své každý gurmán. Placky jako od babičky, smažené pěkně na sádle, balíčky místních specialit pečených v banánovém listu s rýží, nespočet různých buchet na plechu, grilované krevety a ovoce a zelenina a, samozřejmě, bagety. Komu se ale nepoštěstí se na trh dostat, nemusí ještě nutně věšet hlavu. Bougnu, národní jídlo, ale i další speciality, může ochutnat od některé z místních kuchařek. V každém kempu, kde není restaurace, působí místní vyhlášená kuchařka. A to je potom hodování.

Stezka v pralese.
Zdroj: CK Go2

V předem domluvenou hodinu a za světel baterky donesou děti na banánovém listu baštu podle přání zákazníka. Bougnu je možné si objednat na několik způsobů. Volí se především typ masa a to od kuřete přes rybu až po kraba. A podle sezóny se peče s dostupnou kořenovou zeleninou. Příbory jsou v ceně, ale ruku na srdce, ani tomuto typu jídla nesluší. Samozřejmostí je dezert, který je většinou z ovoce, případně rýže a kokosu. Kokos, to je další lahůdka, kterou si milovník této pochoutky užije v Nové Kaledonii do sytosti. Jsou všude a jen je umět otevřít. Což lze však vyřešit opět fikaně. Buď si s sebou povezete mačetu, nebo poprosíte někoho místního o pomoc. Ten Vám pak s troškou shovívavosti nad Vaší evropskou neschopností kokos rád otevře. Odměnou je osvěžující sladká tekutina, která slouží v horkých dnech jako iontový nápoj. U mladého kokosu se vyškrábne nasládlá, měkoučká dužnina vyživující především klouby a z dozrálého kokosu si pochutnáte na svěží bílé kokosové hmotě, tak jak ji znáte od nás. Na cestách je to výborný místní zdroj energie, který je zadarmo na každém rohu.

Inspirujte se, jak na dovolenou do Austrálie a poznejte krásy okolních ostrovů na zájezdu do Austrálie, Nového Zélandu a na Fiji od CK Go2 od 92 900 Kč.
 
 

Místo

-21° 22' 31.9188", 165° 30' 1.998"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nová Kaledonie – francouzský ráj kempařů, potápěčů a milovníků francouzské bagety