Přejít k hlavnímu obsahu

Novozélandská sopka, která usmrtila šest lidí, hrozí dalším výbuchem

Pondělní výbuch novozélandské sopky na ostrůvku White Island si dosud vyžádal šest potvrzených obětí. Další tři desítky osob se potýkají s lehčími a těžšími zraněními. Podle expertů hrozí v nejbližších hodinách 50 % pravděpodobnost další stejně silné či menší sopečné aktivity.

Aktivní stratovulkán necelých 50 km od Severního ostrova

White Island je název aktivního stratovulkánu a stejnojmenného ostrova, nacházejícího se asi 48 km od východního pobřeží Severního ostrova Nového Zélandu v zálivu Hojnosti. Ostrov pojmenoval James Cook, který ho 1. října 1769 objevil v oblaku bílých par. Vulkán je stále aktivní a od roku 1826 bylo zaznamenáno více než 35 erupcí, spojených s vyvržením sopečných plynů, vulkanického popela a lávy. Ačkoli je ostrov neobydlený, často se sem vydávají turisté. Pondělní návštěva se stala mnohým z nich osudnou.

Zhruba pět desítek osob na exkurzi

V době výbuchu bylo na ostrově zhruba padesát návštěvníků. Výbuch si vyžádal šest obětí a více než tři desítky zraněných. V současné době je pohřešováno asi osm dalších lidí. Záchranáři a úřady bohužel předpokládají, že z pohřešovaných není nikdo na živu. Ostrov monitorují letadla, průzkumné helikoptéry i drony. Práci ale stěžují těžká oblaka popela a silný vítr. Protože jde o soukromě vlastněný ostrov, ročně ho navštíví asi deset tisíc turistů a cestovatelů z celého světa. Rozhodnutí, jestli je výprava bezpečná, je na turistických agenturách a samotných cestovatelích.

Experti varují před dalším výbuchem

Prvotní varování o blížící se tragédii zveřejnila monitorovací organizace GeoNat už 3. prosince. Tehdy informovala, že sopka vstupuje do své aktivní fáze, zároveň ale dodala, že návštěvníci by neměli být v ohrožení. I současný život sopky mapují experti. Ti přišli s tvrzením, že v nejbližších hodinách hrozí asi 50 % pravděpodobnost další stejně silné či menší sopečné aktivity. Podle slov vulkanologa Aucklandské univerzity se bohužel náhlé a nečekané erupce sopek, jako je ta na White Islandu, mohou stát kdykoli.

 
 

Místo

-37° 31' 18.4512", 177° 10' 47.622"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Novozélandská sopka, která usmrtila šest lidí, hrozí dalším výbuchem